Hlavní obsah

Galerie: Jak mohla vypadat Vltavská filharmonie? Návrhy, které neprošly

Foto: MVRDV

O nejlepším návrhu rozhodovala jedenáctičlenná porota. Z 19 návrhů rozhodla o vítězi na konci letošního dubna.

Reklama

Některé vypadají jako z jiného světa. Seznam Zprávy Byznys přináší galerii návrhů budoucího kulturního stánku, které porota nakonec nevybrala.

Článek

Okamžik, kdy magistrát vyhlásil vítěznou podobu Vltavské filharmonie, znamenal pro dánskou skupinu architektů Bjarke Ingels Group (B.I.G.) okamžik euforie a radosti z výhry. Pro dalších osmnáct autorů návrhů, které porota nakonec nevybrala, přišlo naopak zklamání. V ten stejný okamžik už totiž bylo jasné, že do roky plánovaného projektu budovy koncertních sálů v Praze se nezapojí.

Jak mohla Vltavská filharmonie vypadat, kdyby se porota rozhodla jinak? Přinášíme vizualizace 18 návrhů, které v rámci výběrového řízení na konci letošního dubna vyřadila jedenáctičlenná komise.

18 návrhů Vltavské filharmonie, které neprošly

+14

Vítězný návrh skupiny architektů, která si zkráceně přezdívá jako BIG, vypadá jako kolonáda. Lidé budou moci stoupat po střechách filharmonie až do nejvyššího patra, ze kterého bude panoramatický výhled na celou Prahu.

Celý projekt filharmonie odstartuje proměnu celé lokality kolem stanice metra Vltavská – směrem na východ od budovy se bude rozprostírat nový městský park, jižní strana otevře přístup k vodě, na západní straně vznikne náměstí a na sever se chystá nová městská část Bubny-Zátory.

Vítězný návrh Vltavské filharmonie

+3

Reklama

Doporučované