Hlavní obsah

Hlavně pryč od Ukrajiny a Ruska. Nemovitosti v zahraničí jdou na dračku

Foto: Bling-Bling

Vila v resortu Villas Valriche na ostrově Mauricius (ilustrační foto).

Reklama

Zájem o zahraniční nemovitosti u lidí z východní Evropy roste o desítky procent. Poptávku zvýšil vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Bohatší obyvatelé zemí poblíž Ukrajiny hledají místo k bydlení a investice ve Španělsku i Švýcarsku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český přehřátý trh s nemovitostmi, rostoucí úrokové sazby hypoték, regulace ČNB, inflace, ale také agrese Ruska na Ukrajině. To vše v posledních týdnech mění plány lidí, do čeho investovat úspory. Velký růst poptávky vzhledem k okolnostem tak zažívá trh zahraničních realit v Evropě i jinde ve světě. Podle analýzy realitní kanceláře Rellox, která se na prodej nemovitostí v zahraničních destinacích specializuje, došlo krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu k výraznému zvýšení zájmu o země, jež lze s ohledem na jejich geografickou polohu nebo neutralitu považovat za bezpečné. Zájem nerostl ale jen u Čechů, o nákupu nemovitostí za hranicemi vlastní domoviny uvažují stále více také na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Kdo nabízí práci pro uprchlíky (v ukrajinštině)

Čísla v porovnání s Českou republikou naznačují, že čím blíže konfliktu, tím intenzivněji lidé nebezpečí vnímají a hledají bezpečný přístav jak pro svoje investice, tak případně pro své rodiny.

„Zájem mezi kupujícími na Slovensku a v Maďarsku se zvýšil opravdu výrazně. Poptávky míří nejvíce na nemovitosti v cenovém rozmezí od 200 000 do 450 000 eur v případě Chorvatska, kde se zájem soustředí především na Istrii a střední Dalmácii. Ve Španělsku je zájem hlavně o domy a apartmány na Costa del Sol v cenové hladině od 200 000 do 600 000 eur. Zvýšený zájem je také o země, které dříve stály trochu stranou pozornosti většiny kupujících, jako třeba Švýcarsko,“ komentuje situaci Peter Forgács, sales manager Relloxu pro Slovensko a Maďarsko.

V konkrétních číslech vzrostl zájem o nemovitosti ve Španělsku u Slováků o 88 %, v Maďarsku o 73 %.

Výrazný krok pak zaznamenal zájem o nemovitosti ve Švýcarsku. Na Slovensku vyskočila poptávka z měsíce před válkou na měsíc, kdy agrese začala, o 176 %, v Maďarsku dokonce o 268 %. Přírůstek u nemovitostí v Dubaji pak činí 82 %. Celkový meziměsíční nárůst zájmu o zahraniční nemovitosti činí cca 71 % na Slovensku a 82 % v Maďarsku.

Podobná situace je i v Polsku. Celkově se meziměsíčně zvedl zájem o 60 %. Situaci po jednotlivých zemích přibližuje sales manager Relloxu v Polsku David Katrenčík: „Zájem o nemovitosti ve Španělsku vzrostl o 45 %, v případě Rakouska o 68 %, Švýcarska o 210 %, Chorvatska o 72 % a v případě Itálie, o kterou mají Poláci tradičně velký zájem, to je 168 %,“ říká David Katrenčík.

Čeští investoři hledají bezpečí, roli hraje i inflace

Pokud se ale vrátíme k poptávce v Česku, větší chuť nakupovat nemovitosti v zahraničí byla v tuzemsku vidět už od loňského roku. „Souvislost s přehřátým realitním trhem v Česku je jednoznačná, stejně tak nedostatek kvalitních rekreačních objektů za rozumnou cenu jistě nabízí zvolit alternativu koupě nemovitosti za cenu průměrného pražského či brněnského bytu v zahraničí,“ hodnotila už před časem vývoj poptávky realitní makléřka Lucie Pilipová Gaffi ze společnosti Mediterranea.

Sílící zájem Čechů potvrdil realitní portál Sreality.cz, podle kterého v roce 2021 v rámci jeho dat o vyhledávání se v porovnání s rokem 2020 počet dotazů na nemovitosti v zahraničí téměř zdvojnásobil.

„Rostoucí zájem vidíme nejen na absolutních číslech, ale i relativní zastoupení dotazů směřujících na zahraničí mírně roste vzhledem k celkovému počtu dotazů na našem portále. Stále platí, že nejvíce vyhledávanou kategorií jsou domy na prodej,“ říká datová analytička Seznam.cz Šarlota Smutná.

Podle dat společnosti Rellox tak ruská invaze na Ukrajinu českou poptávku po zahraničních nemovitostech jen posílila. Jen ve srovnání dat z února a března došlo k meziměsíčnímu nárůstu zájmu zhruba o 36 %.

„Došlo ale k výraznému zvýšení zájmu o země, které lze s ohledem na jejich geografickou polohu nebo neutralitu považovat za bezpečné,“ doplnil Jan Rejcha ze společnosti Rellox.

Stabilně zůstává vysoká poptávka po nemovitostech v Rakousku nebo Chorvatsku. V případě Španělska ale došlo meziměsíčně ke skokovému nárůstu zájmu o 45 %, podobná čísla platí i pro španělské autonomní ostrovy, jako je Mallorca (nárůst o 62 %) nebo Kanárské ostrovy (nárůst o 64 %).

Zjevnou souvislost s válkou na Ukrajině lze pozorovat v případě nemovitostí ve Švýcarsku, kde se zájem zvedl o 167 %. Zvětšila se také poptávka po nemovitostech mimo Evropu. V případě USA pozorujeme nárůst o 139 %, u Dubaje o 12 %, na Mauriciu o 107 %.

Výrazný nárůst zájmu eviduje v oblasti rezidenčních nemovitostí na Mauriciu například společnost Bling-Bling, která se dlouhodobě zaměřuje nejen na prodej nemovitostí v zahraničí, ale také na prodej soukromých ostrovů. „Nepřisuzovali bychom to ale pouze událostem z posledních týdnů, ale celkovému vývoji v uplynulých dvou letech a zejména pak obavám z rostoucí inflace,“ upřesnila Jana Štefánková, zakladatelka společnosti.

Jasnou spojitost rostoucí poptávky s válkou na Ukrajině potvrzuje také Lucie Pilipová z realitní kanceláře Mediterranea.

„Kombinace přehřátého trhu, inflace a konfliktu na Ukrajině jednoznačně vzbudila mnoho potenciálních investorů k tomu, aby se stali reálnými investory. Rozhodně cítíme výrazný nárůst za poslední měsíc,“ uvedla pro SZ Byznys. Klienti podle jejích slov navíc v poslední době velmi často kupují i dvě nemovitosti najednou. Jednu pro sebe a druhou k pronájmu.

Změnu chování klientů na trhu potvrzuje také manažerka prodejního oddělení Svoboda & Williams Michaela Koudelová. „Někteří klienti se rozhodli prodat svou nemovitost v České republice, aby si mohli koupit nějakou v zahraničí. Setkali jsme se také s tím, že několik zájemců ustoupilo od koupě nemovitosti v tuzemsku, jelikož se rozhodli investovat za hranicemi,“ uvedla pro SZ Byznys. Doplnila ale, že se jedná stále o nižší jednotky klientů.

Vzroste cena nemovitostí ve Španělsku?

I přesto, že zájem nakupovat nemovitosti v zemích, které mohou být zdánlivě pro život bezpečnější, roste, z hlediska celkového počtu zrealizovaných nákupů lidmi ze střední a východní Evropy připadne nejspíš největší počet transakcí i nadále oblíbenému Španělsku.

Ve Španělsku se podle informací společnosti Mediterranea nakupují hlavně řadové domy od 300 do 500 tisíc eur, dále pak vily do 1 milionu eur. Výhledy na trhu v letošním roce ale hrozí zdražením.

Ačkoliv místopředsedkyně tamní vlády Nadia Calviñová říká, že Španělsko je jednou ze zemí, která bude i díky své geografické poloze nejméně vystavena dopadům ruské invaze na Ukrajinu, vývoj cen nemovitostí může ovlivnit několik faktorů.

Na jednu stranu nejspíše dojde k poklesu poptávky ze strany Rusů. Jejich podíl mezi zahraničními kupci v posledním roce činil kolem tří procent. Putinova válka ale tlačí nahoru ceny energií a stavebních materiálů, které už kvůli pandemii rostly. V roce 2021 se zase náklady na výstavbu domů zvyšovaly v důsledku zpřetrhání globálních dodavatelských řetězců.

Před vypuknutím konfliktu na Ukrajině předpovídala poradenská společnost CBRE v roce 2022 růst cen nemovitostí ve Španělsku o 4,5 %. S ohledem na rostoucí náklady na bytovou výstavbu v souvislosti s válkou na Ukrajině může být nárůst cen nových domů ještě vyšší.

Reklama

Doporučované