Hlavní obsah

Index dostupnosti bytů: Splátky klesají ve všech krajích

Reklama

aktualizováno •

Nedostupnost bytů na hypoteční úvěr od března 2020 na úrovni celého Česka vzrostla zhruba o 112 procent.

Článek

Index dostupnosti bytů Seznam Zpráv využívá data analytické společnosti EMA data. Jeho cílem je sledovat, jak se vyvíjí dostupnost bytů nejen celkově v Česku, ale i na úrovni regionů. Index kombinuje průměrné ceny nemovitostí v jednotlivých krajích a úrokové sazby hypotečních úvěrů.

Při výpočtu je kalkulována splátka 80procentní hypotéky pro byt o velikosti 65 metrů čtverečních, což je dle Českého statistického úřadu průměrná velikost bytu v Česku. Index počítá s průměrnou cenou za metr bytu v osobním vlastnictví, bez rozdílu stavu či materiálu, rozhodné období je měsíční klouzavý průměr. Dále index tvoří průměrná úroková sazba hypoték se splatností 30 let.

Výsledný výpočet je poměřován k úvodní hodnotě ze začátku března 2020, kdy byl index stanoven na úrovni 1. Čím je hodnota vyšší, tím hůře jsou byty dostupné a naopak, pokud je hodnota pod úrovní 1, jejich dostupnost roste.

Index na úrovni krajů znázorňuje, jak se dostupnost průměrných bytů na hypoteční úvěr vyvíjí v jednotlivých regionech. Pod hodnotou 2 se po celou dobu sledování nachází Praha (1,684), kde se ve srovnání s březnem 2020 dostupnost zhoršila o necelých 70 procent. Hlavní město a Karlovarský kraj (1,703) jsou jediné kraje, které se udržely pod hranicí 70 procent.

Ústecko (2,368, resp. zhoršení o 136,8 %) dlouhodobě zaujímá pozici „rekordmana“. Kromě Prahy a Karlovarského kraje se pod hranici 2 dostaly ještě Středočeský, Jihočeský a Zlínský kraj. V ostatních je aktuálně nedostupnost bytů o více než sto procent vyšší než v březnu 2020.

„Česká národní banka podle očekávání snížila klíčové úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. To sice nemusí nutně mít přímý vliv na cenu hypotečních úvěrů, ale i nepřímý vliv se časem projeví. A jako první zareagovala UniCredit bank, která snížila své úrokové sazby o 0,2 procentního bodu,“ uvedl místopředseda představenstva Gepard Finance David Eim.

„Nabídkové úrokové sazby bez nějakých dodatečných slev se tak již dnes blíží k hranici pěri procent. Změna o malé jednotky procentního bodu nemá sama o sob velký význam. Ale tyto malé změny k lepšímu se postupně skládají a jsem přesvědčen, že se letos podíváme s nabídkovými sazbami výrazně pod pět procent,“ dodal

„K dalšímu snížení zatím nedošlo. Impulsem by mohlo být poslední snížení základních sazeb ČNB, které ale nebylo překvapením, a tak bylo již v ceně zdrojů započítáno. K dalšímu poklesu tak bude docházet spíše pozvolně. I proto Index dostupnosti bytů stagnoval (mírně poklesl) k úrovni 2,071 bodu (-0,3 % během uplynulého týdne),“ doplnil obrázek Chief Content Officer EMA data Petr Zámečník.

Pokud jde o výši průměrné splátky hypotéky, nejvíce tradičně zaplatí Pražané. V hlavním městě se však částka oproti minulému týdnu zvýšila z 34 321 na 33 938 korun. Za Prahou se drží Jihomoravský kraj s aktuální sumou 21 183 Kč. Následují střední Čechy, kde vlastníci bytů vynaloží měsíčně necelých 20 tisíc, konkrétně 19 219 Kč.

V Ústeckém kraji je průměrná hypoteční splátka dlouhodobě nejnižší, dostala se na 9 027 korun. V tomto týdnu se splátky snížily ve všech krajích.

Celorepublikový průměr měsíčních splátek také zaznamenal pokles – z 18 282 korun na 18 078 korun.

Reklama

Doporučované