Hlavní obsah

Na hypotéce pořád vyděláte, problém je ale cena bydlení, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o stále hůře dostupném vlastním bydlení.

Reklama

Ceníky hypoték se budou znovu přepisovat, úrokové sazby úvěrů na bydlení znovu poskočí vzhůru, očekávají odborníci reakci trhu na kroky ČNB. Jak vnímají situaci s pořizováním vlastního bydlení čtenáři Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u nejnovějšího dílu ekonomického podcastu Ve vatě, který se věnoval aktuálnímu vývoji na trhu s hypotékami.

Tomáš Marek: Ještě před rokem byly úroky na hypotéce okolo 2 %. Chápu, že 5 % se tím pádem může zdát moc. Nicméně když uvážíme růst cen nemovitostí okolo 14 % a inflaci 11 % (očekává se také kolem 14 %), tak je ten úrok ještě pořád opravdu výhodný a člověk na hypotéce vydělá. Problémem je vysoká cena nemovitostí a její pokračující růst. Mzdy rostou přibližně o 6 %, nicméně kvůli inflaci reálně klesají o 5 %. Rozdíl „růstu“ mezd a růstu cen nemovitostí je už tedy opravdu propastný, a tím pádem člověk de facto nemá šanci na nemovitost našetřit.

Tomáš Šťavík: Dnes na to normální člověk nemá. Kolega vysokoškolák, přítelkyně na mateřské, jedno dítě. Hledali byt na hypotéku, marně. S cenami nemovitostí a výší úrokových sazeb nenašli. A o 1+kk nemají s prckem zájem, což naprosto chápu.

Petr Pavlata: Problém není výše úroků, ale iracionální výše cen nemovitostí. Pokud si spočítáme cenu k průměrnému platu, moc dražších na světě není. Třeba průměrný Američan z Atlanty vydělává na svůj dům 3,5 roku, Ir z Dublinu 6,5 roku, Francouz z předměstí Paříže 7,2 roku, Němec z okraje Frankfurtu 7 let a Čech z Jablonce 13,5 roku. Mladý kvalifikovaný člověk by měl jako nejlepší zvážit emigraci, pokud chce bydlet ve svém.

Petr Hančar: Inflace je celosvětový fenomén, ČR je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. ČR je jedna ze zemí, kde mají lidé nejčastěji vlastní bydlení, na západě je normální žít v pronajatém (takové Švédsko, Německo, Francie – zde žije ve svém cca 50 % lidí, u nás to je téměř 80 % lidí). Ano, budeme se mít „hůř“, ale stále se budeme mít tak, jak se 80 % lidí na planetě pouze sní! Máme a budeme se mít stále velmi dobře. Pokud je člověk v něčem dobrý, není úplný hlupák a je ochoten pracovat, pak se bude mít nadále relativně dobře.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Tereza Čediková: Jak si na tohle má normální člověk našetřit. Máme hypotéku na 3,5 milionu na 30 let za 13,5 tisíce měsíčně, k tomu ještě pojištění, které je povinné. Dva miliony jsem dala ze svého, něco našetřené a zbytek z prodeje domu po babičce, náš dům stál 5,5 milionu, ale bylo potřeba ještě investovat do vybavení a oprav. Pak se jdu registrovat do porodnice a ve 33 letech mě dají do kolonky „stará prvorodička“. Takže si neumím představit, jak to budou dnešní náctiletí dělat, až budou chtít založit rodinu, když jim nespadne do klína dědictví, nebo rodina nemůže finančně pomoci. Navíc řešíme, zda si vůbec pořídíme druhé dítě, jak to utáhneme.

Jindřich Žák: Z vlastní zkušenosti vím, že všichni nabízejí plus minus stejný úrok od 4,1 do 4,8 %. Týden zpět jsem je měl všechny oběhnuté. V průměru je to tak, že na 4,5 mio a 25 let se platí 25 000 Kč a i s úrokem to je 8 mio za 25 let. Na Slovensku u Tatrabanky se dá na hypoteční kalkulačce zjistit, že to je 600 eur splátka plus minus na úrok 1,53 %. To je 15 000 Kč měsíčně. Ale nevím, zda se dá půjčit v cizím státě.

Reklama

Doporučované