Hlavní obsah

Luxusní vesnička u Prahy tají majitele. Stopy vedou k ruským oligarchům

Foto: Arendon

Jihovýchodně od Prahy vyrůstá vesnička pro movité. Investoři projektu patří mezi nejbohatší Rusy.

Reklama

Duo předních ruských oligarchů investuje přes firmy na Kypru, ve Velké Británii a na Britských Panenských ostrovech do luxusního realitního projektu u Prahy. Samotný developer se nyní ke svým konečným majitelům nehlásí.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

V Nebřenicích u Prahy se po letech završuje výstavba první části luxusního developerského projektu Oaks Prague. První domy ve středočeské lokalitě jihovýchodně od metropole získaly kolaudační souhlas a výstavba dalších honosných vil začíná.

Kdo je konečným vlastníkem projektu, developer tají. Stopy však vedou ke dvojici ruských oligarchů Alexandru Abramovi a Alexandru Frolovi. Nejbohatší Rusové jsou po ruské invazi na Ukrajinu celosvětově pod drobnohledem coby byznysová páteř režimu Vladimira Putina.

Do projektu přivedl developer ze světa celou řadu známých architektonických kanceláří typu Chapman Taylor nebo Meier Partners. Součástí projektu je i osmnáctijamkové golfové hřiště s prestižní licencí PGA National. Výstavbu projektu financuje Raiffeisenbank.

Developerem Oaks Prague je společnost Arendon Development Company, kterou vlastní firma Lormont registrovaná na Kypru. Redakce SZ Byznys položila developerovi otázku, kdo jsou konkrétní koneční majitelé projektu. Přišla jen vyhýbavá odpověď. Navíc žádný z představitelů společnosti nechtěl být v souvislosti s touto odpovědí citovaný.

„Investorem projektu Oaks Prague je investiční dům, který stojí za mezinárodními investicemi do nemovitostí a soukromého kapitálu. Sídlí v Evropské unii a podléhá jejím pravidlům a předpisům, mimo jiné včetně kontrol a požadavků na informace o klientech a pravidel v oblasti governance,“ sdělil developer.

Z Prahy do Karibiku

V dokumentech zveřejněných ve Sbírce listin obchodního rejstříku však na sebe firma prozradila víc. V poslední publikované výroční zprávě za rok 2019 developer jmenuje jako vlastníka kyperské firmy Lormont a společnost Vollin Holdings z Britských Panenských ostrovů.

Firma Vollin Holdings se objevila nejméně ve dvou dokumentech, které v posledních deseti letech v souvislosti s různými akciovými transakcemi zveřejnily americké regulační úřady. Současně tyto listiny popsaly napojení společnosti Vollin na Abramova a Frolova. Oba oligarchové ovládají Vollin Holdings přes jinou společnost z Britských Panenských ostrovů nazvanou Whiteclif Enteprises.

Foto: SZ Byznys

Mezi developerským projektem Oaks Prague a jeho ruskými majiteli je řada mezičlánků.

Aby majetkové propletence kolem projektu Oaks Prague byly ještě zamotanější, tak na samotném webu projektu je uvedeno, že developer Arendon Real Estate je členem londýnské společnosti Decimus Real Estate. Tu ovládá další společnost registrovaná ve Velké Británii Kew Capital. Dokumenty zveřejněné americkými úřady jmenují Kew Capital jako firmu, která je investičním poradcem Abramovovy a Frolovy Whiteclif Enteprises z Britských Panenských ostrovů.

V dozorčí radě developera Arendon stejně jako v orgánech obou zmíněných britských firem Decimus a Kew Capital sedí Pavel Tatjanin. Tento ruský manažer je správcem majetku Abramova a Frolova. Mimo jiné je zastupoval ve vrcholovém vedení ocelářského koncernu Evraz.

„Investorovi poskytuje poradenství společnost Decimus Real Estate Limited. Globální realitní společnost se sídlem v Londýně. Decimus Real Estate se zabývá dlouhodobými investicemi a developerskými projekty,“ reagoval developer Arendon na otázku, proč na svém webu uvádí, že je členem skupiny Decimus, když český obchodní rejstřík ukazuje něco jiného.

Vlastnické propletence kolem Oaks Prague už vyvolaly zájem českých tajných služeb v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině, napsal server Neovlivni.cz. Agenti totiž dostali za úkol zmapovat v tuzemsku majetek osob s vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Projekt řídí Češi

Samotné řízení projektu Oaks Prague je v rukou českých manažerů. I v jejich případě lze však v jednom případě dohledat vazby na ruskou skupinu Evraz. Konkrétně jde o finančního šéfa Oaks Prague Petra Medvedíka. Ve strukturách Evrazu včetně jeho české části působil od roku 2008. Generálním ředitelem Oaks Prague je zkušený realitní manažer Jan Zemánek.

O zapojení Abramova a Frolova do projektu Oaks Prague v roce 2016 mluvil rovněž tehdejší šéf projektu Robert Davies. „Ano, i oni jsou jedněmi z investorů tohoto fondu,“ odpověděl na otázku týdeníku Euro, zda oba zmínění oligarchové mají peníze v britské Kew Capital.

Investici obou ruských oligarchů do projektu Oaks Prague nyní reportérovi SZ Byznys potvrdil také člověk, který se na řízení projektu podílel. „Oaks Prague vlastnil Abramov a Frolov, a pokud vím, tak se na tom nic nezměnilo,“ řekl pod podmínkou anonymity.

Miliardáři Abramov a Frolov sice nefigurují na aktuálních sankčních seznamech, ale přesto se coby součást byznysové páteře ruského režimu ocitli pod tlakem. Na opačné straně světa na Novém Zélandu se například vedla debata, jak přistoupit k rozsáhlým pozemkům a luxusním hotelům, které tam Abramov vlastní.

Na rozdíl od jiných ruských oligarchů si Abramov zatím dál v klidu užívá také svou luxusní jachtu Titan. Jachta podle serveru MarineTraffic.com v současnosti brázdí vody v okolí Malediv v Indickém oceánu.

O své jachty za poslední týden přišlo hned několik ruských miliardářů. Italské úřady zabavily luxusní loď oligarchovi Alexeji Mordašovovi. Ve Francii přišel o jachtu šéf ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin. Německé úřady zase zabavily megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů.

Aktualizováno: Šéfem projektu Oaks Prague je Jan Zemánek, nikoliv Pavel Zemánek, jak bylo původně uvedeno. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované