Hlavní obsah

Nájmy vzrostly meziročně o 30 procent. Jeden byt měl i 327 zájemců

Foto: Mint

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé nyní projevují vyšší zájem o nájemní bydlení. Od koupě vlastní nemovitosti je odrazuje hlavně zdražování hypoték. Ceny nájmů se však také zvyšují a s velkou poptávkou mohou dále růst.

Článek

Zájem o nájmy se od června drží na vysoké úrovni a po letních prázdninách ještě stoupl. Ceny vzrostly meziročně o 20 až 30 procent a v Praze dosáhly podle realitních společností průměrně až hranice 400 korun za metr čtvereční. Výrazně narostl počet zájemců o inzeráty, na jeden se průměrně přihlásí kolem 40 zájemců a rekordmanem je podle digitální realitní služby Bezrealitky byt s počtem 327 poptávek.

Touha po pronájmech stoupla v červnu poté, co žadatelé toužící po vlastním bytu nedosáhli na hypotéku. K tomu se v září tradičně přidali s poptávkou po nájmech vysokoškoláci a nově také skupina lidí, která se musí kvůli rostoucím cenám uskromnit a mění bydlení za levnější.

Podle portálu Bezrealitky stoupl v září počet lidí hledajících nájemní bydlení o 40 procent, přičemž od března je počet poptávek zhruba na čtyřnásobných hodnotách. „Ve srovnání s loňskem je nyní u nás poptávka dvojnásobná,“ uvedl Robert Hanzl, generální ředitel Next Reality.

Zájem o nájemní bydlení měřený počtem vyhledávacích dotazů dlouhodobě roste také na portále Sreality.cz.

„Několik let po sobě se jejich celkový objem každoročně zvyšuje a tomu odpovídá i letošní prozatímní vývoj. Z dat za celý tento rok vidíme, že nejčastěji lidé hledali byty o dispozici 2+kk nebo 2+1, dále pak 3+kk, 3+1, 1+1, 1+kk a až poté byty s více pokoji,“ říká pro SZ Byznys Hana Kontriš, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

V Praze a Brně je u Bezrealitky 35 procent inzerátů uzavřeno a staženo do tří dnů, polovina do osmi dnů od zveřejnění. „Vzhledem k vysoké poptávce jsou byty pronajaty obratem, smlouvy se podepisují ve stejném týdnu, kdy vyšel inzerát,“ uvádí realitní síť Re/Max.

Bezrealitky uvádí, že průměrně se v Česku na jeden inzerát hlásí 30 zájemců. V Praze je to stejně jako u Re/Max 43 zájemců. „Ty nejatraktivnější inzeráty, ať už dispozicí, lokalitou nebo cenou, pak mají během tří dnů i více než 300 zájemců,“ uvádí portál Bezrealitky.

Díky snížené dostupnosti vlastnického bydlení lze přepokládat, že se posune hranice věku, kdy si lidé pořizují či budou schopni pořídit vlastní byt.
Petr Hána, expert na nemovitostní trh z Deloitte

Zájem o nájemní bydlení roste se zdražováním hypoték a vysokými cenami nemovitostí. Pořízení vlastního bydlení je v současné době pro některé lidi nad hranice jejich příjmových možností.

„Nově se důležitou součástí našeho životního cyklu a stylu bydlení stane nájemní bydlení. Díky snížené dostupnosti vlastnického bydlení lze předpokládat, že se posune hranice věku, kdy si lidé pořizují či budou schopni pořídit vlastní byt,“ říká pro SZ Byznys expert na nemovitostní trh z Deloitte Petr Hána.

Podle něj budou lidé trávit v pronajatých bytech více času, než bylo doposud zvykem, dokud si nenaspoří dostatek zdrojů ke koupi vlastního bydlení. „Někteří pak mohou v nájmu strávit celý život. Pro mladší generace to bude zcela běžné a v z západních zemích Evropy to tak funguje již dnes,“ popisuje Hána.

Ale i ceny nájmu rostou. Celorepublikový průměr ceny za metr čtvereční je podle Bezrealitky 230 korun a v Praze dosáhl 312 korun za metr čtvereční. Next Reality uvádí v metropoli průměr 400 korun, což je meziroční nárůst o 30 procent. V Brně je podle Bezrealitky metr čtvereční za 265 Kč, Next Reality má 350 Kč/m2.

Re/Max uvádí meziroční nárůst cen o 20 procent v Praze i Brně. Například byt o velikosti 2+1 v pražských Malešicích se nyní pronajímá okolo 17 000 korun. Společnost realitymix.cz na svém webu má ve statistikách, že průměrný pronájem bytu 60 m2 je v Praze přes 21 000 korun.

Vzhledem k vysoké poptávce očekávají realitní společnosti další zdražování. V Praze by mohl metr čtvereční stát až 500 korun. „Stoupat to bude do okamžiku, než přijde snížení úrokových sazeb hypotečních úvěrů. To bude mít za důsledek zvýšení dostupnosti hypoték, a tím logicky zvýšení zájmu o nákupy nemovitostí na úkor pronájmů,“ uvedl Hanzl z Next Reality.

Šéf Bezrealitky Jan Škrabánek si myslí, že by se mohl trh za tři měsíce stabilizovat, a to díky rostoucímu počtu nemovitostí, které se do nabídky dostanou. Mohlo by jít o domy a velké byty náročné na energie. „Postupně by takto mohla vzniknout výrazná nabídka nemovitostí, která doposud chybí. Bavíme se o desítkách tisíc nových míst k pronájmu,“ míní Škrabánek.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření portálu Sreality.cz.

Reklama

Doporučované