Hlavní obsah

Nejštíhlejší mrakodrap světa je hotov. Nejdražší byt v něm stojí 1,5 miliardy

Podívejte se do nejštíhlejšího mrakodrapu světa. Nabízí i bydlení za 1,5 miliardy.Video: Jan Marek

 

Reklama

New York se pyšní novým architektonickým prvenstvím. Od minulého týdne se mohou majitelé stamilionových apartmánů stěhovat do nejužší výškové budovy na světě. Na klíčky od nich čekali devět let.

Článek

Srdce newyorského Manhattanu se na konci března oficiálně rozrostlo o další realitní skvost. Budova Steinway Tower, či jinak 111 West 57th Street, stojí u jižní paty známého Central Parku ve čtvrti místních boháčů Billionaires' Row. A s poměrem výšky a šířky 24:1 mu náleží titul nejštíhlejšího mrakodrapu na světě.

Rekordně úzká výšková stavba se díky svým 435 metrům stala také druhou nejvyšší obytnou budovou nejen v New Yorku, ale také na celé západní polokouli. Tou první je sousední Central Park Tower, která měří 472,4 metru. Ještě vyšší je pak na ještě vzdálenějším jižním manhattanském cípu stojící One World Trade Center o výšce 541,3 metru, ta už ale není rezidenční.

+17

Nejdražší byt se rozpíná přes tři podlaží

Mrakodrap Steinway Tower má podle serveru CNN celkem 84 pater, ve kterých se nachází 60 rezidencí. Z toho je 14 bytů v nižší části budovy a zbývajících 46 ve věži, kde se „studia“ přes celé patro postupně střídají s vícepodlažními duplexy až ke střešnímu penthousu, který je dokonce třípatrový.

Výsostnou lokalitu rezidenční budovy i její unikátnost ale také odráží ceny těchto bytů. To nejmenší studio vychází na 7,75 milionu dolarů, což je v přepočtu 174,37 milionu korun. A právě nejvýše posazený triplex dosáhl na cenovku 66 milionů dolarů, tedy asi 1,48 miliardy korun. Všechny jednotky přitom nabízejí výhled na Central Park i celý Manhattan.

Pro představu – apartmán, jehož prohlídku nabízí video v čele tohoto článku, má výměru 417 metrů čtverečních, disponuje třemi ložnicemi, třemi koupelnami i jednou pro hosty, a jeho cena činí 28,75 milionu dolarů, čili 646,87 milionu korun.

Wellness, sportovní, kulinářské i pracovní vyžití

Co se týče vybavenosti, v mrakodrapu nechybí třeba 25 metrů dlouhý bazén o dvou plaveckých drahách se saunami a dalšími wellness službami, fitness centrum i malé sportovní hřiště a zahrada v mezipatře. Pokud by někoho omrzela kuchyně v bytě, v budově je i soukromá jídelna s vlastním šéfkuchařem a obsluhou. Současně lze pro pracovní schůzky využít také zasedací místnosti.

Interiéry budovy navrhli designéři ze Studia Sofield. Vycházeli přitom z architektury původní stavby – Steinway Hall, která z jihu lemuje Central Park už od roku 1925. Sídlil v ní stejnojmenný světoznámý výrobce klavírů a její zakomponování do nové stavby měli za úkol i architekti z ateliéru SHoP Architect, kteří navrhovali exteriér mrakodrapu.

Mrakodrap má odkazovat na předválečný zlatý věk Manhattanu

Nižší část Steinway Tower tak vlastně vyrůstá na historické budově a postupně se mění na elegantní hranol, jenž se na jedné straně kaskádově zužuje a výsledné „schody“ tak připomínají skládání per na ptačím křídle. Posledních 90 metrů tvoří ozdobná koruna z oceli.

Ocel má také spolu s bronzem a terakotou (druhem keramiky) připomínat tradiční materiály, z nichž se nejenom v tak zvané „Miliardářské uličce“ za 20. a 30. let stavělo.

Na západní a východní fasádě proto vytváří takzvané pilastry (pozn. red. reliéfní prvky napodobující sloupy) lemující ve zvlněných liniích všudypřítomné sklo. Na předválečný zlatý věk Manhattanu a jeho mrakodrapů chtěli designéři ze Studia Sofield a SHop Architect odkazovat, kde to jen to šlo, píše server server Architectural Digest.

Projekt Steinway Tower oznámily developerské firmy JDS Development Group, Property Markets Group a Spruce Capital Partners v roce 2013 a stavět začaly hned o rok později. Mrakodrap je měl údajně vyjít na dvě miliardy dolarů. Majitele bytů vyzvaly k nastěhování minulý týden.

Reklama

Doporučované