Hlavní obsah

Okradeným klientům realitky hrozí, že přijdou o peníze znovu. Kvůli Sberbank

Foto: Seznam Zprávy

Ve Sberbank uvázly i peníze lidí, které před deseti lety podvedl advokát realitní kanceláře.

Reklama

Před deseti lety zpronevěřil advokát Miloš Vlasák desítky milionů korun, které měl v úschově z realitních obchodů. Nyní je jeho majetek v konkurzu. Miliony korun pro klienty jsou teď však zablokované v padlé Sberbank.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Mezi lidmi zasaženými bleskovým pádem banky Sberbank je i skupina klientů realitní kanceláře Reality 21 a dalších lidí, kterým před deseti lety právník Miloš Vlasák zpronevěřil skoro 70 milionů korun. Peníze u něj měli lidé v úschově za prodané byty. Vlasák byl do nedávna ve vězení, a navíc je v insolvenci. Jeho insolvenční správkyně shromáždila několik milionů korun, které měly jít na výplatu poškozeným klientům. Jenže účet měla ve Sberbank.

Česká část ruského peněžního ústavu Sberbank se zhroutila ze dne na den kvůli reakci Čechů na agresi Ruska vůči Ukrajině. Česká národní banka následně zahájila kroky k odebrání licence Sberbank. Garanční systém finančního trhu začne klientům vyplácet vklady ve středu přes Komerční banku. Ovšem maximálně do výše 2,5 milionu korun. Jen ve výjimečných případech stanovených zákonem to bude pět milionů. Přibližně tolik bylo také na insolvenčním účtu, který vede správkyně Vlasáka.

Pokud se na účty insolvenčních správců bude vztahovat limit 2,5 milionu korun z pojištění vkladů, tak zhruba 50 lidí, kteří přišli o peníze při prodeji nemovitostí, přijde o své peníze podruhé.
Dana Krudencová, podvedená klientka realitní kanceláře Reality 21

„Pokud se na účty insolvenčních správců bude vztahovat limit 2,5 milionu korun z pojištění vkladů, tak zhruba 50 lidí, kteří přišli o peníze při prodeji nemovitostí, přijde o své peníze podruhé,“ řekla jedna z postižených klientek Dana Krudencová.

Redakce SZ Byznys oslovila Vlasákovu insolvenční správkyni Lucii Kovářovou s dotazem, jak velké riziko tato situace pro Vlasákovy věřitele představuje a co bude dál s jejich pohledávkami, pokud ani peníze z garančního fondu na jejich uhrazení nebudou stačit. Správkyně odpověděla, že navzdory nepříjemnosti se Sberbank můžou věřitelé očekávat vyplacení dalších peněz.

„Ve věci již proběhli dva částečné rozvrhy, mezi nezajištěné věřitele byla rozdělena částka zhruba 12 milionů korun, spolu se zajištěnými věřiteli přibližně 17 milionů. Další finanční prostředky mezi věřitele nepochybně rozděleny budou,“ sdělila Kovářová.

Klienti, které nejdříve okradl advokát Vlasák a nyní čelí dalším problémům kvůli Sberbank, nešetří na adresu správkyně kritikou. Například namítají, že mohla mít peníze u vícero bank nebo že už dávno měla peníze podvedeným klientům realitky vyplatit.

„Je tu otázka, zda nedošlo k zanedbání péče řádného hospodáře,“ poznamenal další z poškozených lidí Jan Maršálek.

Správkyně Kovářová namítá, že účty založila ještě v době, kdy česká pobočka banky spadala pod rakouskou Volksbank. „Věřitelský výbor, který má pět členů, mi kdykoliv mohl uložit, abych prostředky převedla do jiného bankovního ústavu,“ doplnila.

Účty ve Sberbank měla kromě množství obcí a krajů právě také řada insolvenčních správců, advokátů a notářů. Banka totiž těmto profesím nabízela speciální úroky. Podle hlasů z právnické branže to však nebylo nic neobvyklého a nepředstavovalo to žádné riziko. Sberbank totiž byla zdravou fungující bankou.

Právník Vlasák páchal zpronevěry klientských peněz v letech 2010 až 2012. Před čtyřmi lety byl pravomocně odsouzen na osm let do vězení. Nyní je však již podle informací SZ Byznys na svobodě. O Vlasákově počínání se mluvilo jako o „velké realitní loupeži“. Většina zpronevěřených peněz patřila klientům realitní kanceláře Reality 21, která v té době operovala pod hlavičkou franšízy velké realitní sítě Century 21. Samotná realitka Reality 21 krátce po propuknutí skandálu přestala fungovat.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření insolvenční správkyně Lucie Kovářové a informaci o propuštění Miloše Vlasáka z vězení.

Reklama

Doporučované