Hlavní obsah

Rychlá výstavba bytů i školek. Vláda schválila speciální zákon kvůli válce

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda chce zjednodušit a urychlit výstavbu bytů kvůli přílivu uprchlíků po ruské invazi na Ukrajinu. Stát, kraje či obce budou moci stavět takzvané nouzové stavby. Například nebudou vyžadovat vznik parkovacích míst.

Článek

Do Česka od začátku rusko-ukrajinského konfliktu přicestovalo podle vládních odhadů přes tři sta tisíc Ukrajinců. V souvislosti s tím už nyní tuzemský trh nemovitostí hlásí výrazný nárůst poptávky po pronájmech. Stát v důsledku přílivu uprchlíků hledá způsob, jak jim zajistit bydlení – začne stavět „nezbytné“ stavby.

Vláda ve středu schválila návrh zákona předložený Ministerstvem pro místní rozvoj o zvláštních postupech v oblasti územního plánování a stavebního řádu v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace. Zákon umožní rychle postavit dočasné stavby pro bydlení a vzdělávání. Informaci o schválení zákona pro SZ Byznys potvrdil mluvčí rezortu Vilém Frček.

„Zákon reaguje na současnou situaci, kdy se v důsledku Putinovy agrese na území Ukrajiny, dala do pohybu migrační vlna nebývalého rozsahu. Je proto nutné stanovit zvláštní a dočasné úlevy v rámci procesů upravených stavebním zákonem. Tím bude zajištěno, že dotčeným osobám bude možné zajistit jejich základní životní potřeby v oblasti bydlení nebo ubytování, a podle potřeby rovněž v oblasti vzdělání a sociální nebo zdravotní péče,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Vládou schválená právní úprava stanovuje zvláštní postupy v oblasti územního plánování a stavebního řádu, a to kvůli potřebě zajištění bydlení nebo ubytování a případně dalších staveb v návaznosti na uprchlickou vlnu z Ukrajiny.

Návrh zavádí pojem „nezbytné stavby“, která je definována jako „stavba sloužící ke zmírnění následků hromadného přílivu osob v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace“.

Podle návrhu zákona má jít o stavby, které jsou svým charakterem určeny k ubytování, bydlení nebo o školy a školky. Zahrnovat by neměl jen samotnou výstavbu, ale také rekonstrukce nebo změnu účelu nemovitosti.

Tyto nezbytné stavby budou podléhat mírnějším předpisům, než přikazuje stavební zákon. Vyhnou se například stavbě parkovacích míst nebo plnění norem spojených s ochranou životního prostředí.

Stavba na tři roky

Nezbytná stavba je vždy stavba dočasná, jejíž status nesmí přesáhnout tři roky. Následně je možné požádat o změnu užívání stavby dle stavebního zákona.

Vzhledem ke skepsi, kterou mám k vývoji nového stavebního zákona, jsem moc rád, že ministerstvo zákon připravilo a podle mého soudu dobře.
Petr Hlaváček, 1. náměstek pražského primátora (STAN)

Návrh zároveň stanovuje, že stavebníkem nezbytné stavby je stát nebo jeho příspěvková organizace, kraj, obec nebo jimi zřízená nebo založená právnická osoba.

„Velmi oceňujeme spolupráci Ministerstva pro místní rozvoj s Prahou na tomto zákonu, který má pomoci řešit uprchlickou krizi tím, že umožní velmi rychlé povolování určitých staveb. Chceme zákon využít v praxi pro výstavbu ubytovacích kapacit a školek a chystáme se zmapovat v soutěži všechna řešení, která je schopen nabídnout trh,“ říká pro SZ Byznys Petr Hlaváček, 1. náměstek pražského primátora.

Pokud by se podle jeho slov některý model ukázal jako životaschopný, může se nakonec stát nouzovým řešením dlouhodobých problémů Prahy s obecným nedostatkem městských bytů a kapacit ve školských zařízeních.

„Všichni víme, že povolování takových staveb se v Praze táhle dlouhé roky. Vzhledem ke skepsi, kterou mám k vývoji nového stavebního zákona, jsem moc rád, že ministerstvo zákon připravilo a podle mého soudu dobře,“ dodává Hlaváček.

Naopak proti zákonu se v rámci připomínkového řízení ohradila Hospodářská komora, které se nelíbí, že zákon nepočítá se zapojením soukromých stavitelů. „Materiál zakládá diskriminaci vlastníků, českých občanů, právnických osob, z pohledu procesního pak diskriminuje soukromé stavebníky,“ uvedla komora v připomínkovém řízení.

Reklama

Doporučované