Hlavní obsah

Trigema koupila od Erste miliardový projekt nad metrem Invalidovna

Foto: Profimedia.cz

Nad stanicí metra Invalidovna v Praze 8 vyroste bytový dům.

Reklama

Developerský projekt přímo nad stanicí metra Invalidovna v Praze 8 mění majitele. Novým vlastníkem je skupina Trigema. Ta namísto administrativního centra chystá výstavbu bytů za dvě miliardy korun.

Článek

Místo kanceláří byty. To je hlavní změna, která čeká developerský projekt přímo nad stanicí metra Invalidovna v Praze 8. Tedy ještě kromě změny developera. Projekt totiž koupila developerská společnost Trigema. Původním investorem byla firma Immorent z bankovní skupiny Erste Group.

„Dokončili jsme akvizici velkého projektu od Immorentu na stanici metra Invalidovna. Už jsme tam uskutečnili architektonickou soutěž, která se nyní vyhodnocuje. Immorent tam připravoval administrativní komplex. My chceme projekt předělat na bytovou funkci,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys šéf Trigemy Marcel Soural.

Projekt počítá s vybudováním zhruba 250 bytů a zahrne i obchodní prostory. „Investice bude velmi hrubým odhadem dvě miliardy korun,“ doplnil Soural z Trigemy.

Původní záměr Immorentu čelil během komplikovaného povolovacího řízení řadě námitek. Nový vlastník sází na to, že projektu pomůže právě změna funkce. Praha 8 je k jednání vstřícná.

„Jelikož jsme projekt pouze převzali od předešlého vedení městské části, nemohli jsme ho nijak měnit. Avšak díky aktuální změně vlastníka má nyní městská část Praha 8 příležitost projekt připomínkovat již při jeho plánování, a vyslyšet tak podněty občanů z přilehlé lokality,“ sdělil za radnici Prahy 8 Tomáš Hřebík, radní pro strategický rozvoj. „Se společností Trigema aktivně jednáme o budoucí podobě okolí metra Invalidovna a plánujeme mimo jiné i participativní setkání s místními,“ dodal radní.

Skupina Trigema v roce 2020

  • Trigema patří mezi výrazné pražské developery. Společnost nyní zahajuje velký bytový projekt Lihovar na místě současného brownfieldu na Zlíchově v Praze 5. U stanice metra Nové Butovice zase chystá mrakodrap Top Tower.
  • majitel: Marcel Soural
  • konsolidované tržby: 1,8 mld. Kč (meziročně +125 %)
  • čistý zisk: 235 mil. Kč (meziročně +251 %)

Trigema patří mezi výrazné pražské developery. Společnost nyní zahajuje velký bytový projekt Lihovar na místě současného brownfieldu na Zlíchově v Praze 5. U stanice metra Nové Butovice zase chystá mrakodrap Top Tower.

Ani v území okolo Invalidovny není Trigema nováčkem. Investor tam staví projekt nájemního bydlení nazvaný Fragment. Také další developeři jsou v lokalitě od Karlína směrem k Palmovce aktivní. Developerská část skupiny J&T hned naproti stanici metra Invalidovna vybudovala kancelářský projekt Rustonka.

„Lokalita prochází v posledních letech dynamickým rozvojem a je v hledáčku všech etablovaných developerských společností,“ komentoval dění Petr Vomastek, realitní obchodník a investor, který se podílel na nedávném prodeji areálu Štrasburk. Ten se nachází kousek od Invalidovny v ulici Švábky.

Právě transakce s areálem Štrasburk ale ukázala, že se území mezi Invalidovnou a Palmovkou stalo předmětem zájmu nejen developerů. Novým majitelem Štrasburku se totiž stal investor a průkopník 3D tisku Josef Průša. Zároveň dal pražskému magistrátu nabídku na odkup rozestavěného Centra Palmovka, jehož dostavbu na roky zastavily majetkoprávní spory. Průša a jeho společnost Prusa Research hodlají v lokalitě vybudovat svůj technologický Prusa Campus.

„Doufáme, že magistrát využije naší nabídky na společnou diskusi o obou místech zároveň. Tedy o Švábkách i budově nedostavěné Palmovky. Jde o jedinečnou příležitost pro vdechnutí života do této problematické lokality a smysluplné využití chátrající stavby,“ uvedl Průša.

Reklama

Doporučované