Hlavní obsah

Vlastní pokoj, společná kuchyně. Češi šetří za bydlení sdílenými byty

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Nájemné loni zásadně podražilo a v některých lokalitách stouplo i o desítky procent. Češi si proto začínají stále častěji pronajímat místo bytů jen soukromé pokoje. Sice sdílejí záchod a koupelnu s cizími lidmi, ale ušetří.

Článek

Vše začalo v roce 2012, kdy se Šárka Daňková, dnes úspěšná podnikatelka, rozhodla pronajmout část svého bydlení a sdílet domov s cizími nájemníky. Ve čtyřpokojovém bytě se od té doby vystřídali nejrůznější obyvatelé, od zahraničních studentů až po lékaře nebo programátora.

„Před jedenácti lety jsem odjela na rok do Austrálie. Obě děti se z bytu odstěhovaly a postavily se na vlastní nohy. Když jsem se vrátila, roční pauza mi přerušila byznys a bylo třeba pracovat na jeho obnově,“ popisuje své začátky.

Sdílení bytu s sebou sice přineslo určité omezení, zejména z pohledu soukromí, jako je sdílení kuchyně nebo koupelny. Byl to ale způsob, jak si v nejisté době zajistit finance.

„Věděla jsem ale, že při budování podnikání nemám jistou měsíční výplatu, a chtěla jsem si pojistit alespoň nějaký příjem,“ vysvětluje Šárka Daňková, architektka a šéfka firmy ERGO Working Space.

Podle dat realitní služby Bezrealitky.cz podobnou strategii pronajímání volných pokojů volí stále více lidí v Česku. Do nabídky jich totiž v žádaných lokalitách, především v krajských městech, meziročně významně přibývá.

Pokojů v nabídce přibývá

„Počet nabízených pokojů nebo například částí rodinných domů se v některých lokalitách meziročně až zpětinásobil. Nabídka sice roste z malého základu, ale začíná být již poměrně silná,“ uvádí Hendrik Meyer za Bezrealitky.

Přímou úměrou ale podle dat největší realitní platformy Sreality.cz roste také poptávka z druhé strany, tedy lidí, kteří právě takový způsob bydlení hledají, a nejde už jen o studentskou alternativu vysokoškolských kolejí.

„Co se týče poptávky po pokojích, ta kontinuálně roste. Samostatné pokoje nehledají k pronájmu jen studenti, takže během uzavření škol v rámci covidových opatření nedošlo k razantnímu propadu. V uplynulém roce jsme však zaznamenali výrazně větší růst zájmu o pokoje než v minulých letech,“ říká pro SZ Byznys Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Poptávka je podle jejích slov sezonní a maxima dosahuje vždy v létě, především v srpnu. Ale i přes výkyvy podle období zájem rapidně stoupá. Jen v loňském srpnu platforma Sreality.cz zaznamenala o 42 procent více dotazů než v srpnu roku 2021.

„Stejně tak v prosinci jsme – i přes obvyklý propad – měli o 15 % více dotazů ve srovnání s rokem 2021. Celkem jsme za uplynulý rok zpracovali o 30 % více dotazů než v předchozím roce. Vyšší zájem ukazují i prozatímní lednová data,“ uvádí konkrétní nárůst zájmu analytička.

Vysoká cena za bydlení

Významný nárůst poptávky i zájmu pronajímat jednotlivé pokoje souvisí primárně s cenou a snahou ušetřit v době rekordní inflace a zdražování co možná nejvíce peněz.

V rozhodnutí, zda zvolit sdílený byt jako regulérní způsob bydlení, hraje zásadní roli právě skokové zvýšení cen energií a celkový růst nájemného, myslí si Hendrik Meyer z Bezrealitky. Nájemné se například loni na podzim zvýšilo téměř o pětinu takřka po celém Česku.

Podle Bezrealitky je právě teď běžné zaplatit za standardní pražské 1+kk kolem 11,5 tisíce korun. A to jde jen o čistý nájmem bez započítání dalších poplatků a ceny za energie.

Kolik stojí pronájem pokoje?

Praha

Nejlevnější pronájem pokoje se podle inzerátů na portálu Sreality.cz dá sehnat za sedm tisíc korun. Byt přibližně o velikosti deset až 12 metrů čtverečních se ale nachází spíše na okrajích hlavního města, například na Petřinách nebo v Krči.

Nejdražší pronájem pokoje v Praze už je často dražší než pronájem některých celých bytů. Měsíční nájemné překračuje i 20 tisíc korun a nachází se v oblíbených lokalitách, jako jsou Vršovice nebo Holešovice. Nejdražší pokoje v nabídce jsou přibližně ve velikostech 16 až 18 metrů čtverečních.

Brno

Nejlevnější pronájem pokoje se podle inzerátů na portálu Sreality.cz dá sehnat za 4,5 tisíce korun. Byt přibližně o velikosti 20 metrů čtverečních se ale nachází spíše na okrajích města.

Nejdražší pronájem pokoje v Brně v nabídce portálu je nabízen za 13 tisíc korun a nachází se přímo v centru města. Pokoj je ve velikostech 21 metrů čtverečních.

Olomouc

Nejlevnější pronájem pokoje se podle inzerátů na portálu Sreality.cz dá sehnat za 3,7 tisíce korun. Byt přibližně o velikosti 15 metrů čtverečních se nachází navzdory jeho ceně v centru města.

Nejdražší pronájem pokoje v Olomouci je podle aktuální nabídky nabízen za osm tisíc korun. Stejně jako nejlevnější pokoj i tento se nachází v centru města. Z pohledu obyvatelné plochy nabízí ale o devět metrů čtverečních navíc.

Zdroj: inzeráty na Sreality.cz

„Ačkoli lze opatrně poznamenat, že nyní se růst cen nájemného na okamžik zastavil a v některých městech mírně klesá, náklady na bydlení zůstávají velmi vysoké,“ vysvětluje Hendrik Meyer.

Navíc se podle jeho slov zvyšují náklady na život obecně, což dopadá pochopitelně i na jednočlenné domácnosti. A ty pak musí hledat radikální úspory a nové způsoby, jak bydlet – zvláště pokud pro ně nepřipadá v úvahu hledat levnější nájem třeba za hranicí města. V takovém případě lidé „překousnou“ i problémy, které s rakovým druhem bydlení souvisí, tedy nutné sdílení společných prostor jako toaleta, kuchyň či koupelna.

Kolik stojí pronájem garsonky?

Průměrná velikost jednopokojového bytu se pohybuje mezi 27 až 32 metry čtverečními.

Praha

Nejlevnější pronájem bytu 1+kk se podle inzerátů na portálu Sreality.cz dá aktuálně sehnat za 7,9 tisíce korun. Nachází se v poměrně oblíbené lokalitě Smíchova.

Nejdražší pronájem bytu 1+kk v Praze ale přesahuje i průměrnou cenu bytu v hlavním městě, a to zejména z důvodu vybavení a faktu, že se byt nachází v novostavbě. Měsíční nájemné je 32 tisíc korun a nachází se na Praze 5 v Košířích.

Brno

Nejlevnější pronájem bytu 1+kk v Brně se podle inzerátů na portálu Sreality.cz dá aktuálně sehnat za 8,5 tisíce korun. Nachází se na okraji města.

Měsíční nájemné nejdražšího bytu 1+kk v Brně je 19,4 tisíce korun a nachází se v centru města.

Olomouc

Nejlevnější pronájem bytu 1+kk v Olomouci se podle inzerátů na portálu Sreality.cz dá aktuálně sehnat za osm tisíc korun. Nachází se na okraji města.

Měsíční nájemné nejdražšího bytu 1+kk v Olomouci je 14 tisíc korun a nachází se v centru města.

Zdroj: inzeráty na Sreality.cz

Nejběžnější je spolubydlení v těch lokalitách, kde je nejvyšší nájemné, tedy především v Praze a částečně v Brně.

„Specifická situace je také ve studentských městech, kde mladí lidé často zůstávají spolubydlet i po ukončení studia, tedy například v Plzni a Olomouci. Pokud je ke změně nepřiměje například partnerský vztah, nemají důvod vyhledávat samostatný pronájem, tím spíše za současné cenové situace,“ uzavírá Hendrik Meyer.

Reklama

Doporučované