Hlavní obsah

Zájem o nájmy nepolevuje. Na jeden byt čekají až stovky uchazečů

Rozhovor s Janem Škrabánkem, CEO realitní platformy Bezrealitky.cz.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poptávka po pronájmech ani po měsících růstu nepolevuje. Na některé inzeráty reagují i stovky uchazečů. Dnes ale zájemci nejsou ti, kteří si vybírají byt. Právě naopak.

Článek

Enormní zájem o pronájem bydlení ani po několika měsících nepolevuje. Realitní služba Bezrealitky v minulých letech ročně zprostředkovala téměř 50 tisíc pronájmů, letos čeká dvojciferný růst.

„Byli bychom schopni zprostředkovat pronájmů ještě více, jenže významně omezená nabídka na trhu to nedovoluje,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky.

Významný propad nabídky a naopak růst poptávky zapříčiní další růst cen nájemného. To je důvod, proč už dnes lidé stále častěji hledají pro své bydlení menší byty. „Jsou totiž levnější a jejich provoz a vytápění stojí také méně,“ dodává šéf portálu, který čeká významný nárůst také spolubydlení.

Trh s pronájmy je v posledních měsících často spojovaný s výrazným růstem poptávky a také cen. Stále je po nájmech takový zájem?

Ano, rozhodně. Situace neustále graduje. V posledních týdnech vidíme konstantní růst poptávky po pronájmech. V konkrétních číslech je v tuto chvíli běžné, že máme na jeden inzerát zhruba třicet zájemců, což je vysoké číslo, které neustále roste. Konkrétně pak v Praze jde tento zájem průměrně i nad čtyřicet zájemců na jeden byt. Jsou ale různé případy, kdy se objeví zajímavý byt v dobré lokalitě a za dobrou cenu, na který reagují i nižší stovky klientů.

Často rozhoduje jejich profese a také schopnost platit nájemné dopředu.
 Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky.cz

V prvním měsících byl tento růst poptávky přisuzován hlavně přílivu ukrajinských uprchlíků. Je to stále stejná situace nebo řešíme poptávku z jiných důvodů?

Kumulují se tu různé problematiky. Jednak uprchlická krize, která na poptávku měla v první polovině roku zásadní vliv. Vedle toho řešíme ale také hypoteční krizi, respektive prudký nárůst úroků. Hypoteční trh se v posledních dvou až třech měsících propadl o více než polovinu. S růstem úroků se snížila dostupnost vlastnického bydlení, proto dnes lidé stále více hledají řešení v rámci nájemního bydlení.

Jde tedy o situaci, která na trhu s nájmy nemá obdoby?

Ano, jde o rekordy. Trh se změnil. Dříve si lidé vybírali byty, dnes je situace opačná, kdy si naopak majitelé vybírají zájemce. V reálu je běžné, že si majitel vybere mezi desítkami zájemců několik horkých kandidátů, ze kterých nakonec vybírá toho nejlepšího. Často rozhoduje jejich profese a také jejich schopnost platit nájemné dopředu.

Majitelé mají tedy z koho vybírat. Zkracuje se tím také doba, za kterou dnes byty pronajímáte?

Doba se zkracuje, to je i náš úkol. Situace je na trhu opravdu dramatická. Naší výhodou je digitální platforma, která toto samotné zrychlení umožňuje. Klienti dnes stále více domlouvají prohlídky bytů přes telefon. Klienti vidí v aplikaci zajímavý inzerát a mohou reagovat prakticky okamžitě.

Zároveň se snažíme inspirovat a přimět majitele různých nemovitostí, které zatím nepronajímají, aby do toho šli, protože situace na trhu si to žádá. Myslím si, že v Česku je obrovský potenciál zvýšit množství prostorů, kde lze bydlet. Nejde jen o klasické byty, ale i o různé formy spolubydlení nebo pronájmy nebytových prostor. Pokud člověk sám bydlí ve vícepokojovém bytě, myslím si, že za nějakou dobu bude velice běžné, že volný pokoj bude pronajímat například studentům.

V minulých letech se vám dařilo ročně zprostředkovat přibližně 47 tisíc podnájmů. Kolik čekáte letos?

Odhadujeme, že to bude více, ačkoliv je nabídka bohužel velmi omezená. My bychom byli schopni zprostředkovat pronájmů ještě více, kdyby byla taková možnost. I přesto ale vidíme, že se na trh dnes dostávají také nemovitosti, které dříve stály mimo trh a nebyly pronajímané. Je to dáno i růstem cen, protože lidé, kteří dříve volné byty nepronajímali, začali zjišťovat, že by to pro ně mohlo být finančně zajímavé. Je těžké ale předvídat konkrétní číslo, já bych řekl, že ale dvouciferný růst letos určitě uvidíme.

Jak moc rostly ceny a byly historicky tak vysoko?

V Praze jsme se již dostali nad 300 korun za metr čtvereční podlažní plochy. V případě Brna se cena pohybuje na hranici 280 korun za metr čtvereční. Ačkoliv jde o vysoký nárůst, historicky tu byly i vyšší ceny. V době koronavirové pandemie, kdy se byty vracely z krátkodobých ubytování na trh, v tento moment se trh výrazně naředil a ceny buď stagnovaly, nebo klesaly. Poslední měsíce jsme se vraceli na původní úroveň a očekávám, že ceny ještě porostou dál. Je tu několik silných faktorů, jako uprchlická krize, drahé hypotéky a zároveň růst energií. To vše podporuje, že ceny pravděpodobně porostou nahoru.

Kam čekáte, že vyrostou?

Je to těžké predikovat, ale myslím si, že můžeme vidět dvouciferný nárůst během začátku příštího roku. Registrujeme, že lidé, kteří měli rozestavěné domy, stále častěji musí čerpat druhou hypotéku, aby mohli stavět dál, protože stavební materiály zdražily takovým způsobem, že půjčené finance na ně jednoduše nestačí. Odsouvá se jejich nastěhovaní a lidé dál hledají bydlení, kde mohou dočasně být. To je jen další příklad, proč poptávka i ceny budou nadále růst.

Mimo zvyšování cen nájemného nelze opomenout ani výrazný růst cen energií, které budou domácnosti zatěžovat v nové topné sezoně stále více – jak to vše ovlivňuje chování lidí na trhu s pronájmy? Zmenšují se očekávání těch, kteří hledají pronájem?

Co vidíme a očekáváme, že se bude dít i nadále, je rostoucí zájem o menší byty. Jsou totiž levnější a jejich provoz a vytápění stojí také méně.

Velkým specifikem dnešní doby začíná být také spolubydlení. S koncem letních prázdnin hledali bydlení, jako každý rok, hlavně studenti. Pro ně může být sdílení bytu s jinými studenty z pohledu nákladů velmi atraktivní. Například čtyřpokojový byt ve čtyřech, možná pěti lidech, se z pohledu nájemného může často vyrovnat i cenové hladině kolejného. V Praze se cena za pokoj ve spolubydlení může dostat i na pět až sedm tisíc, samozřejmě v závislosti na tom, o jaký byt jde a v jaké lokalitě se nachází.

Jsou to pouze studenti, nebo spolubydlení začínají hledat ve větší míře také pracující?

V tuto chvíli jde převážně stále o studenty, ale myslím si, že uvidíme změny i z hlediska pracujících lidí. Příkladem budou podle mého názoru lidé, kteří dojíždí. Dříve si pronajímali byt pro sebe, vzhledem k ceně dojde k tomu, že si na pár dnů v týdnu, které potřebují trávit fyzicky v práci, budou pronajímat jen pokoj.

Mluvili jsme tu o vysoké poptávce po nemovitostech na pronájem, nelze ale opomenout také výrazný propad zájmů o nákup nemovitostí, spojený s růstem úrokových sazeb, a tím tedy zdražením hypoték. Jak se tato výrazná změna na trhu oproti rekordním prodejům, které jste zažívali vloni, projeví na vašich tržbách?

Na tržbách tento propad nevidíme. Žijeme zejména z inzerce, kterou nám platí majitelé, kteří chtějí nemovitost prodat. Naopak nám roste počet nemovitostí, které jsou v naší nabídce, takže propady neočekáváme.

Jaký podíl aktuálně tvoří prodej nemovitostí ve srovnání s pronájmy?

Pronájmy jsou pro nás zásadnější. Tvoří přibližně tři čtvrtiny našich příjmů.

Reklama

Doporučované