Hlavní obsah

Žebříček nejdražších bytů prodaných v Česku. Kolik stál ten v Pařížské?

Foto: výhradní prodejce LEXXUS NORTON

Ilustrační foto bytu v Helénské ulici na Vinohradech, kde byl v roce 2022 prodán jeden z nejdražších bytů v Česku.

Reklama

Za kolik se prodávají v Česku ty nejluxusnější byty? A jak vypadají? Podívejte se na přehled těch nejdražších prodaných bytů v Česku v roce 2022.

Článek

Nejexkluzivnější, nejluxusnější a také nejdražší. Jak vypadají byty v Česku, které byly letos prodány za nejvyšší cenu? Představa, jak vypadá nejprémiovější nemovitost, se u kupců, kteří se v letošním roce rozhodli utratit desítky milionů korun za bydlení, liší.

Někoho zlákaly moderní novostavby s trendovým vybavením a rezidence s luxusním zázemím, jiné zase původní byty na těch nejprestižnějších adresách v centru města s nezaměnitelnými výhledy.

Na základě analýzy portálu Valuo.cz, který se zaměřuje na zpracování dat prodaných rezidenčních nemovitostí v Česku a čerpá informace z katastru nemovitostí, zpracovala redakce SZ Byznys žebříček nejdražších prodaných bytů v Česku za období od ledna 2022 do konce listopadu 2022.

Právě tyto dva aspekty, které kupce nejdražších bytů v Česku dnes lákají, se prolínají i v sestaveném žebříčku. Jedno mají ale tyto nemovitosti společné – tu nejvyšší cenu.

Deset nejdražších prodaných bytů v Česku

V období leden 2022 – listopad 2022

AdresaVelikost v m²Cena
1.Pařížská, Praha 1251,485 mil. Kč
2.Jindřišská, Praha 1261,274,5 mil. Kč
3.Jindřišská, Praha 1164,974,5 mil. Kč
4.Karolinská, Praha 8344,262,9 mil. Kč
5.Dlážděná, Praha 1226,861,2 mil. Kč
6.Vodičkova, Praha 1297,558 mil. Kč
7.Helénská, Praha 2226,556,8 mil. Kč
8.Helénská, Praha 2241,855,9 mil. Kč
9.Nad Lomem, Praha 4205,953,5 mil. Kč
10.Nad Lomem, Praha 4287,549,9 mil. Kč

Zdroj: Valuo.cz, katastr nemovitostí

Ačkoliv se analýza zaměřovala na celou Českou republiku, na deset nejvyšších příček se dostaly pouze prodeje v metropoli.

„Dle dat z katastru se nejdražší prodané byty roku 2022 nacházejí v Praze. Za osm z nich jejich noví majitelé museli zaplatit přes 50 milionů korun. Ty úplně nejdražší se prodaly v historickém centru hlavního města. V nejdražší desítce však byla většina bytů v luxusních developerských projektech, a to v Karlíně, Braníku nebo na Vinohradech,“ okomentoval prodeje Radek Šitera, zakladatel služby Valuo.

Žebříčku vévodí Pařížská

Na vrcholu letošních prodejů v rámci rezidenčních nemovitostí stojí obchod v hodnotě 85 milionů korun. Jde o nemovitost, která je zajímavá nejen vysokou cenovkou, ale také prestižní lokalitou, v níž se nachází.

Byt leží v Pařížské ulici, která je podle celosvětového žebříčku poradenské společnosti Cushman & Wakefield považována za 17. nejdražší ulici na světě. Za prodejní cenu investor získal prostor k bydlení přibližně o 250 metrech čtverečních. Budova i pozemek, na kterém leží, jsou navíc součástí Pražské památkové rezervace.

Prodaly se ale i další původní byty na „zlaté adrese“. Například druhý a třetí nejdražší prodej se uskutečnil v ulici Jindřišská na Novém Městě. Byty, každý za 75,6 milionu korun, se nachází jen pár kroků od Václavského náměstí.

Novostavby vedou

Podstatnou část žebříčku ale v letošním roce plní novostavby. Také proto nejsou lokality, ve kterých byly byty pořizovány, příliš rozmanité. Často totiž byly byty nakoupeny v rámci nabídek developerských projektů, které se objevily čerstvě na trhu, a příčky v žebříčku tak plní tyto projekty opakovaně.

Příkladem je prodej dvou bytů na Vinohradech v Helénské ulici, kde leží rezidence Helenika. Právě v ní byly v letošním roce pořízeny byty s cenovkou přesahující 55 milionů korun. Rezidence nabízí celkem 12 bytů, přičemž k některým z nich náleží terasy nebo vstup na zahradu.

Nově zrekonstruovaná historická vila z dvacátých let 20. století navíc stojí v privátní zahradě a díky sklonu terénu v lokalitě nabízí výhled na historickou Prahu. Byty jsou zde ve standardu „White walls“, kdy si interiér bytu majitel nechává dokončit až následně podle vlastních preferencí.

Pracovat na takto exkluzivním projektu pro nás byla doslova radost,“ uvádí Denisa Višňovská, obchodní ředitelka realitní kanceláře LEXXUS NORTON, která má projekt exkluzivně v nabídce. „Nejvíc náš ale těší, že se podařilo projekt téměř celý vyprodat ještě před kolaudací. Zbývají poslední dva byty a napjatě očekáváme, kdo budou jejich budoucí majitelé,“ dodává Višňovská.

+5

Za zmínku ale stojí také byty, které se nachází mimo historické centrum Prahy. Příkladem je prodej dvou bytů na pražském Braníku v ulici Nad Lomem. V novém developerském projektu Braník Residences stály tyto byty 49,9 milionu a 53,5 milionu korun.

Ještě dražší? Není to vyloučeno

Není však vyloučeno, že se v Česku prodaly i byty s ještě vyšší cenovkou. Uvedené adresy a jejich pořizovací ceny vychází z dat katastru nemovitostí, který je možné určitým způsobem legálně obejít.

Pokud je konkrétní byt nebo i několik bytů součástí majetku akciové společnosti, jež jde sama o sobě do prodeje, byty jsou prodány s ní a do oficiálního seznamu se nepropíší.

V praxi tedy pokud si potenciální kupec založí akciovou společnost, koupí byt za 100 milionů a následně prodá společnost za 100 milionů, prodá s ní zároveň i byt. A to tak, že transakce zůstane nepovšimnuta.

Ceny rostou i u luxusního segmentu bydlení

Cenami na celém rezidenčním trhu v Česku v letošním roce otřásá růst úrokových sazeb a významný pokles poptávky a prodejů. Tento trend se nevyhýbá ani bytům na zlatých adresách.

„Cenový nárůst za poslední pololetí se pohybuje pod jedním procentem. Nejčerstvější data za poslední tři měsíce dokonce indikují pokles cen o tři procenta,“ upřesňuje Prokop Svoboda, majitel realitní kanceláře Svoboda & Williams, která se zaměřuje na prémiový segment.

Reklama

Doporučované