Hlavní obsah

Zlaté pravidlo pro časy krize se vrátilo. Kdo má dluhy, má problém

Rozhovor se Zdenkou Klapalovou, která řídí českou pobočku poradenské firmy Knight Frank a Asociaci pro rozvoj trhu nemovitostí.Video: Daniel Novák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přísnější požadavky bank na investice do realit zvýhodňují investory s vlastními penězi. Byznys založený na vysokém dluhu za současných sazeb udržitelný není, popisuje šéfka poradenské společnosti Knight Frank Zdenka Klapalová.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Investice do komerčních nemovitostí typu kancelářských nebo obchodních center či skladů jsou pod tlakem hned z několika stran. Zahraniční investory odrazuje od investic v Česku nejistota způsobená válkou na Ukrajině, jak uvedla v rozhovoru pro SZ Byznys Zdenka Klapalová, jednatelka tuzemské části poradenské společnosti Knight Frank, která asistuje u velkých realitních obchodů.

Apetit domácích investorů je sice nadále velký, problém však mohou mít ti, kteří byli zvyklí financovat byznys velkou porcí dluhu, ať již prostřednictvím bank, nebo dluhopisů. Banky totiž investorům a developerům půjčují za přísnějších podmínek než dříve a vyžadují větší podíl vlastních zdrojů a úroky jsou vyšší. Zkrátka znovu platí pravidlo, že cash je král.

„Dluhové financování bylo velmi dostupné a určitě usnadňovalo transakční byznys. Nyní jsou banky opatrnější. Požadují větší podíl vlastních zdrojů. Dražší je i eurové financování. Je to velká zátěž a projeví se to,“ říká Klapalová, která je současně prezidentkou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

„Výhodu nyní mají subjekty s větší mírou vlastních zdrojů,“ dodala Klapalová.

Napjatější situace na trhu se projevuje silným úbytkem transakcí v hodnotě nad sto milionů eur. Ty se totiž většinou odehrávají v režii velkých zahraničních fondů.

„Důvodů, proč trh není robustnější, je celá řada. Na prvním místě bych zmínila geopolitické riziko a také vysokou inflaci, která kvůli růstu úrokových sazeb vyvolává razantní zvýšení nákladů na financování. To jsou všechno faktory, které na trh působí. Ovlivňují zejména apetit globálních zahraničních investorů,“ poznamenala specialistka na podnikatelské nemovitosti. Klapalová očekává, že se zahraniční investoři začnou vracet a nakupovat v příštím roce.

Tuzemští kupci komerčních realit se na celkovém investičním objemu kolem dvou miliard eur podíleli loni z 51 procent, vyplývá z nedávno publikované studie Trend Report Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Na počtu transakcí se domácí investoři podíleli dokonce ze 70 procent.

Celý rozhovor se Zdenkou Klapalovou najdete ve videu nahoře nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Související témata:
Zdenka Klapalová
Knight Frank
Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN)

Doporučované