Hlavní obsah

Český Sipral má miliardovou zakázku v Londýně

Sipral Leopolda Bareše je na trhu už 30 let. Aktuálně ve své dílně vyrábí fasádu pro Masaryčku od Zahy Hadid Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

České firmy čelí nejturbulentnější době za poslední desítky let. I tak se však některým z nich daří uzavírat miliardové kontrakty. Firma Sipral teď za miliardu korun opláští věže bytového domu projektu Wood Wharf v Londýně.

Článek

Opláštění oceňované dánské spalovny Amager Bakke, multifunkční arény v Paříži, budovy Louise Vuittona či fasáda pro skupinu KKCG na pražské Bořislavce. Portfolio zakázek české firmy Sipral zahrnuje plejádu atraktivních projektů a teď do ní přibude i další. Firma získala miliardovou zakázku v komplexu Wood Wharf v Londýně.

„Je to kontrakt řádově přes miliardu na bytový dům. Jde tedy o rezidenční bydlení, vlastně dvě bytové věže,“ říká majitel Sipralu Leopold Bareš s tím, že jde o prefabrikované modulové fasády ze 70 procent prosklené a z 30 procent neprůhledné. Při výrobě se používají speciální barvy a laky, které připomínají dřevo, a budou tedy i záměrně lehce měnit svou barevnost.

Celý projekt by měl být hotový v polovině roku 2025.

Máme smlouvu, zdražení nás nezajímá

I když se zatím v dlouhodobých projektech zahraničních investorů válka a inflace nestihly projevit, současná doba je podle Bareše pro firmu náročná. „Energie se nám zdvojnásobily, platili jsme 10 milionů, teď platíme 20,“ říká Bareš s tím, že ještě horší je situace v materiálech – ty totiž nejenom podražují, ale hlavně nejsou.

„U hliníku jsou ceny na dvojnásobku, ocel má až trojnásobné ceny, snažíme se dlouhodoběji plánovat, ale v kritických chvílích kupujeme to, co je za danou cenu,“ dodává Bareš s tím, že tohle všechno výrazně promlouvá do již uzavřených zakázek.

Termíny plnění se posouvají a projekty, na kterých se už pracuje měsíce či roky, vznikají za úplně jinou cenu, než byly nasmlouvány. A měnit už uzavřené smlouvy kvůli extrémním nákladům jde často velmi těžko.

„Je to složité, záleží na typu zákazníka. Hodně z nich se k tomu staví tak, že máme pevnou cenu a náš problém je nezajímá,“ vysvětluje Bareš s tím, že na přelomu let 2021 a 2022 firma dokonce z pěti tendrů vypadla, protože nebyla ochotná garantovat pevnou cenu.

Skleněná fasáda už není sexy

To, že by firmy kvůli nastalé situaci začaly šetřit, však podle Bareše zatím vidět není. Uplynul totiž příliš krátký čas, aby mohl ovlivnit velké projekty. V tuto chvíli tak společnost pracuje nejenom na nové londýnské zakázce, ale ve výrobním závodě firmy právě vzniká i dlouho dopředu domluvené opláštění na Masaryčku – poslední dílo, pod kterým je podepsaná světoznámá architektka Zaha Hadid.

„Přichází doba, kdy celoprosklené pláště už nejsou sexy. Teď přichází doba, kdy se poměr prosklených a neprosklených částí mění. Už jenom vizuálně to vypadá úsporněji. Také se klade čím dál větší důraz na CO2. Všechny projekty, které dnes nabízíme v Londýně, musíme posuzovat i z tohoto hlediska,“ dodává Bareš.

Sipral není jedinou firmou, které se teď daří v zahraničí. Sklárna Lasvit vystavěla pro ženevský butik Cartier skleněnou ledovou chodbu a pro hotel na Jakartě vytvořila světelnou instalaci, která reaguje na hudbu, společnost 2N zase dodává chytré zvonky do staveb v Nové Káhiře – městě vznikajícím zhruba 50 kilometrů od té současné Káhiry, kam se přesunou mimo jiné i egyptská ministerstva.

Reklama

Doporučované