Hlavní obsah

Dlouhý: Drahé energie přežijeme, ale jen s utaženým opaskem a odřenýma ušima

Drahé energie drtí firmy. Ve druhé půlce roku to některé nedají, předpovídá Vladimír Dlouhý z hospodářské komory. Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brzy se bude lámat chleba, kdo razantní růst cen energií zvládne a kdo ne, říká v rozhovoru pro SZ Byznys šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Článek

V dohlednu přibude podle Hospodářské komory firem, které už závratné ceny energií neunesou:  „V průběhu následujících týdnů a měsíců uvidíme, jestli se spousta firem dostane na hranu bankrotové situace. Bývám spíš optimistický, ale tady to napětí cítím,“ řekl šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý pro SZ Byznys.

„Agrobyznys, potravinářství, chovatelství jsou energeticky náročné, ty budou mít v druhé polovině roku problém,“ varuje Dlouhý. „Kamarád podnikatel platil loni za elektřinu 2 tisíce korun za megawatthodinu, teď platí 17 tisíc korun. Stále podniká, jen musí ušetřit někde jinde. Jeho rodina zchudne. A musí se domluvit se svými lidmi, kteří jsou ochotní si utáhnout opasky,“ přidává příklad prezident Hospodářské komory.

Firmy už volají po kompenzacích

Zástupci firem mají podle něj jednat s vládou, zda jim dokáže pomoci. „Tady je třeba se obrátit na vládu, do jaké míry lze přijmout okamžitá opatření. Jsou v zásadě dvě cesty, buď zastropovat vysoké ceny energií, nebo je firmám nějak kompenzovat,“ myslí si Dlouhý.

„Vláda říká, že zastropování energií nepůjde, že to nelze. Pak si ovšem řekněme, že v horizontu měsíců je jedinou možností kompenzace, i když to slovo nemám rád. Ale dotčené firmy po tom volají,“ říká Dlouhý.

Vladimír Dlouhý

  • Český ekonom a politik, bývalý místopředseda ODA. V současnosti předseda Hospodářské komory ČR.
  • V letech 1977 až 1983 přednášel na VŠE, v roce 1984 byl zakládajícím členem Kabinetu prognóz ČSAV, který se později přeměnil na Prognostický ústav.
  • V letech 1989 až 1992 byl ministrem hospodářství ČSFR, v letech 1992 až 1997 ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause.
  • Nyní působí v soukromé sféře a věnuje se poradenské a pedagogické činnosti.

Zdroj: Wikipedia

Sám šéf průmyslníků Dlouhý ale neočekává, že by od státu přišla přímá pomoc jako během pandemie: „Já bych od státu zatím příliš nečekal. Hledá spíš pomoc rodinám s dětmi, důchodcům.“

Zásobníky s plynem bych nikdy nepustil z rukou

Česko letos kvůli válce na Ukrajině a nejistotě dodávek z Ruska podle Hospodářské komory nečeká nijak závratný růst. „Ještě v polovině března jsme říkali 0,2 %. Dneska říkáme, že cokoli mezi jedničkou a dvojkou bude dobře. 0,8 % je scénář, když plyn poteče,“ odhaduje Vladimír Dlouhý.

Za největší chybu považuje Vladimír Dlouhý to, že si stát neponechal ve vlastních rukou zásobníky plynu: „Já jsem byl velký privatizátor, ale zásobníky bych z českých rukou nikdy nepustil. Je to poučení, že některé věci musíme uchopit do státních rukou,“ říká bývalý ministr průmyslu.

Reklama

Doporučované