Hlavní obsah

Lázně jedou „na krev“. Rusové nejsou a nebudou, k tomu zdražily energie

Martin Plachý, viceprezident Svazu léčebných lázní a šéf skupiny Royal Spa, popisuje situaci lázní bez cizinců a v době drahých energií.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Lázeňství patřilo po vypuknutí pandemie k nejvíc zasaženým oborům. Zahraniční hosté se nevrátili a po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu je jasné, že bohaté ruské klienty musí nahradit jiní. K tomu se navíc přidaly dražší energie.

Článek

Náklady na zdravotní péči se loni proti roku před covidem o 30 procent zvýšily. Naopak v lázeňské péči byly úhrady mezi roky 2019 a 2020 nižší. Za dva roky epidemie rostly jen o 0,2 procenta. Podle Svazu léčebných lázní se celkové dopady stále sčítají.

„Lázně byly řadu měsíců zcela uzavřené, lékaři nemohli předepisovat pobyty a bylo jasné, že péče v lázních klesne. Jestli to bude nakonec o 20 nebo 30 procent oproti roku 2019, to ještě uvidíme,“ řekl SZ Byznys Martin Plachý, viceprezident Svazu léčebných lázní ČR.

Svaz teď s napětím čeká na konečnou podobu vyúčtování. Ministerstvo zdravotnictví připravilo pro letošní rok kompenzační vyhlášku, která lázeňství a následné péči výpadek příjmů vynahradí.

Jsme samozřejmě v napětí, aby to neznamenalo, že některé lázně budou muset část zálohově vyplacených peněz vracet.
Martin Plachý, viceprezident Svazu léčebných lázní ČR

„Jsme samozřejmě v napětí, aby to neznamenalo, že některé lázně budou muset část zálohově vyplacených peněz vracet. To by byl samozřejmě problém, protože většina z nás už ty peníze v rámci běžných provozů použila na krytí všech nákladů, takže usilovně jednáme s ministerstvem a doufáme, že lázním už nebude nic odebráno,“ říká muž, který vedle působení ve svazu šéfuje společnému byznysu rodin Plachých a Zemkových, lázeňské skupině Royal Spa.

Royal Spa

  • Skupinu vlastní rodiny Zemkových a Plachých.
  • Skupina disponuje zhruba tisíci lůžky, v lázních Velké Losiny vlastní a provozuje Termální park Velké Losiny, který ročně navštíví téměř čtvrt milionu návštěvníků.

Dále provozuje:

  • Léčebné lázně Luhačovice - Sanatorium MIRAMARE
  • Lázeňské sanatorium Royal Mariánské Lázně
  • Sirnaté lázně Ostrožská Nová Ves

Zatím podle něj k žádným velkým otřesům nedošlo, pro nikoho nejsou stávající podmínky likvidační.

Za elektrickou energii jsme ve Velkých Losinách zaplatili šestkrát víc. Vyjádřeno v penězích jsme zaplatili o tři miliony korun navíc.
Martin Plachý, generální ředitel Royal Spa

„Řada lázní jede na krev. Teď se k tomu přidaly drahé energie. Uvedu vám to na příkladu ledna letošního roku a ledna loňského. Za elektrickou energii jsme ve Velkých Losinách zaplatili šestkrát víc. Vyjádřeno v penězích jsme zaplatili o tři miliony korun navíc než v tom minulém období. Když bychom to vynásobili dvanácti měsíci, tak je to obrovská částka,“ vypočítává generální ředitel Royal Spa s tím, že cena šla sice pak o něco dolů, i tak prý skupina letos jen ve Velkých Losinách zaplatí za energie navíc 15 až 20 milionů korun.

„A to je vlastně za nic. My pořád nakupujeme to stejné, jako jsme nakupovali předtím, akorát za to zaplatíme navíc 15 až 20 milionů korun,“ komentuje bezprecedentní zdražování.

Ruská klientela už se nevrátí?

Složitá je podle něj hlavně situace na západě Čech. Byznys tamních lázní byl z drtivé většiny postaven na zahraniční klientele. V některých případech podle Martina Plachého až z 80 procent na té ruské. Pandemie covidu příjezdy utnula a po invazi ruských vojsk je jasné, že složitá situace pro lázně nekončí.

Přišla otřesná válka na Ukrajině a je jasné, že Rusové jako významný zdrojový trh pro celý cestovní ruch jsou pasé.
Martin Plachý, viceprezident Svazu léčebných lázní ČR

„Přišla otřesná válka na Ukrajině a je jasné, že Rusové jako významný zdrojový trh pro celý cestovní ruch jsou pasé. Akorát se můžeme bavit, zda je to na rok, na dva, nebo na pět, výpadek je to rozhodně pro celou Evropu,“ říká k aktuálnímu dění viceprezident Svazu léčebných lázní.

Teď bude prý záležet jen na tom, jak rychle se s tím dokážou majitelé vypořádat, přeorientovat se na jiné trhy. A především domácí klienty, kteří v tradičních lázeňských zemích, jako jsou Německo, Itálie nebo Francie, podle šéfa Royal Spa tvoří běžně 70 procent veškerých hostů.

Západočeský trojúhelník musí přehodnotit plány

Západočeský trojúhelník, jak se mluví o Karlových Varech, Mariánských a Františkových Lázních, tohle prý podcenil. „Čeká nás kus práce přesvědčit domácí klientelu, aby tam jezdila. Ale v cestovním ruchu neplatí, že se to změní přes den. I když nabídnete dobré ceny, dobré nabídky, ten produkt na trhu vybudovat znamená několik let usilovné práce,“ doplňuje Plachý s tím, že výpadek ruské klientely není tak jednoduché nahradit.

„Národů, které v sobě mají lázeňskou kulturu, až tolik není. Vy nemůžete přijít do Ameriky a říct: ‚Máme skvělé lázně.‘ Oni se vás zeptají: ‚Co to je? To neznáme – ten koncept.‘ Takže potenciálních trhů je relativně málo, východní blok ze zemí bývalého Sovětského Svazu byl hodně silný, ti lidé v sobě mají tuto tradici, jezdí za lázeňstvím všude po Evropě,“ vypráví v rozhovoru pro SZ Byznys.

„Musíme znovu zabojovat o německý trh, který je největší, nejsilnější a je za humny. Ale ani ten nebude tolik ochoten cestovat, musíme se obrátit zpátky na tradiční trhy kolem sebe a bojovat s velkou konkurencí,“ je přesvědčen.

Samotná lázeňská skupina rodin Zemkových a Plachých, kterou vede, má v Mariánských Lázních přes všechny těžkosti regionu chuť investovat a koupit další objekt. Zatím se Royal Spa stále rozhlíží.

„Řada těch majitelů nemovitostí si pořád myslí, že sedí na zlatém vejci, tak jako tomu bylo v minulosti. Ceny, za které se nabízejí nemovitosti v západočeském kraji pořád ještě odpovídají bohatým, bujným letům před covidem a ne situaci, která je za námi a ještě je před námi v souvislosti s invazí. Já osobně tomu oboru po 26 letech, kdy v něm podnikám, věřím. Věřím i tomu regionu, přes všechny těžkosti. Bude to ale znamenat chudá léta a obrovské úsilí a vybudování nových trhů,“ říká v rozhovoru Martin Plachý.

Reklama

Doporučované