Hlavní obsah

Platí málo, dostávají víc. Na důchody se živnostníkům skládají zaměstnanci

Vezou se OSVČ v důchodovém systému? Rozhovor s ekonomem IDEA při CERGE-EI Filipem Pertoldem.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Na důchod si OSVČ odvádějí minimum, ale penzi dostávají skoro stejnou jako zaměstnanci, kteří systém táhnou – průměrně 12 tisíc korun. „Systém je s nimi solidární,“ říká ekonom Pertold. Ve hře je proto zvýšení odvodů OSVČ.

Článek

Na každé čtyři zaměstnance připadá v Česku jedna osoba samostatně výdělečně činná, OSVČ. V Evropě patříme k rekordmanům a podle ekonoma Filipa Pertolda není divu, protože benefity „volné nohy“ převažují nad náklady.

„V roce 2021 vybral stát od všech plátců dohromady na daních, sociálním a zdravotním pojištění celkem 974 miliard korun,“ řekl pro SZ Byznys ekonom Filip Pertold. „Naprosto drtivou částí přispěli zaměstnanci, zatímco OSVČ odvedly státu pouhých 58 miliard,“ cituje ekonom z dat Ministerstva financí.

„Pokud vezmeme zdravotní a sociální pojištění a daň z příjmu fyzických osob, tak OSVČ  odvádějí zhruba šest procent všech příjmů, které z toho státní rozpočet má. To neodpovídá proporci, jakou mají OSVČ na pracovní síle,“ uvedl Pertold, který působí jako poradce ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Benefity jsou vyšší než náklady

Celkově v Česku pracuje přes pět milionů lidí. Z toho je přes milion osob samostatně výdělečně činných, 650 tisíc má tuto činnost jako hlavní, 400 tisíc jako vedlejší. „Jsme mezi třemi evropskými zeměmi s nejvyšším podílem OSVČ na pracovní síle. To nepřímo ukazuje, že systém je nastaven tak, že benefity jsou výrazně vyšší než náklady,“ myslí si Pertold.

Většina živnostníků si totiž platí jen minimální pojistné na důchod, nyní kolem tří tisíc. Důchody pak mají zákonitě také nižší, než je průměr, kolem 12 tisíc korun. Ale nejsou tak nízké, jak by odpovídalo tomu, kolik do důchodového rezervoáru během své pracovní kariéry naposílali, tvrdí Pertold.

Jaké jsou minimální zálohy na důchodové pojištění?

  • Minimální záloha na důchodové pojištění dnes činí 2944 korun u hlavní činnosti a 1178 korun u vedlejší.
  • Tyto zálohy platí podle Ministerstva práce a sociálních věcí téměř 400 tisíc osob samostatně výdělečně činných.

Podle propočtů ekonomky a premiérovy poradkyně Heleny Horské, které uvedla na svém twitterovém účtu, odvedou OSVČ zhruba 56 až 63 procent toho, co při stejném základu daně zaplatí na odvodech zaměstnanci a jejich zaměstnavatel.

„Vyměřené důchody OSVČ s minimálními odvody jsou kolem 12 tisíc korun. Systém je s nimi solidární, garantuje jim skoro celý náhradový poměr předchozích příjmů. Plynou z toho jen o něco málo nižší důchody než mají zaměstnanci,“ vysvětluje ekonom Pertold.

Zástupci drobných podnikatelů často argumentují, že od státu nic nechtějí a že se pouze na státní důchody nespoléhají a že si v penzi vypomohou sami, například z úspor. Podle Pertolda je tento argument falešný. Další služby státu jako školství nebo třeba silnice totiž využívají stejně jako zaměstnanci.

„OSVČ mají nárok na penzi a zdravotní péči. Stejně tak školství je to pro všechny stejné. Ten argument neplatí. Víme, že důchodový systém na OSVČ doplácí. A doufáme, že na ně nebudeme doplácet z jiných dávkových systémů,“ říká expert z think-tanku IDEA při CERGE-EI.

Generace živnostníků míří do penzí

Úplně vyrovnat odvody OSVČ s odvody od zaměstnanců by podle Pertolda nedávalo smysl.

„Je celá řada dobrých důvodů, proč mají být odvody a zdanění OSVČ nižší než u zaměstnanců, ale ten rozdíl je velmi velký. Je třeba ho lehce přiblížit,“ řekl SZ Byznys.

Až do penze nastoupí generace, která strávila celou svou kariéru v režimu OSVČ, bude nerovnováha cítit ještě víc. Proto chce vláda systém změnit. Podle materiálu z MPSV, který projednávají zástupci vládnoucí pětikoalice a SZ Byznys ho mají k dispozici, by se odvody živnostníků mohly zvednout o 60 procent.

Pojistné se podle současných pravidel platí ze základu čtvrtiny průměrné mzdy, což je nyní asi 10 tisíc. Podle pracovního materiálu z MPSV by se tento základ postupně, během tří let, zvedal až na 40 procent průměrné mzdy. S tím by logicky stouply i odvody.

Jaké by byly nové zálohy na důchod podle návrhu MPSV?

  • Za současného stavu, kdy je průměrná mzda 40 324 Kč, by minimální záloha na sociální pojištění vyšla na 4709 korun namísto současných 2944 korun pro podnikatele, pro které je tato výdělečná činnost hlavním zdrojem příjmu.
  • Namísto 35 tisíc ročně by OSVČ nově zaplatily přes 56 tisíc korun za rok – to je nárůst o 60 procent.

Zdroj: pracovní materiál MPSV

Podle Pertolda by bylo efektivnější přehodnotit výdajové paušály, které si OSVČ mohou odečítat od základu daně. Pro některé živnosti jsou podle něj příliš štědré.

„Víc bych reflektoval realitu, aby nebyl výdajový paušál stejný pro ajťáka a někoho, kdo má dílnu.“

Pertold také doporučuje ulevit na odvodech zaměstnancům. Vláda Petra Fialy měla ve svém programovém prohlášení slib snížit v tomto volebním období sociální pojištění zaměstnavatelů o dva procentní body. Kvůli úsporám však na něj s největší pravděpodobností nedojde.

Reklama

Doporučované