Hlavní obsah

Prodělávám miliony a vláda nedělá nic. Měla zastropovat ceny, říká sklář

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zdražení energií těžce dopadá na české skláře. Ceny energií vyskočily až osminásobně.

Reklama

Nikdy se mi nepodnikalo hůř, říká v rozhovoru pro SZ Byznys majitel sklárny z Harrachova František Novosad. Místo nové pece, na kterou šetřili, utratil letos už deset milionů navíc za energie, zejména plyn.

Článek

Vláda měla už dávno zastropovat ceny energií, tak jako to udělaly jiné země, je přesvědčen František Novosad, majitel harrachovské Glassworks Novosad & son. Skláři podle něj čelí největší krizi za poslední léta. Právě plyn nebo elektřina totiž rozpalují sklářské pece, spotřebu mají ohromnou a nesmí vyhasnout, aby se nepoškodily.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy kritizuje vládu za to, že podnikatelům nepomohla. „Při současných cenách by se naše roční náklady navíc jen za energie vyšplhaly na 20 milionů korun. To už by bylo smrtící,“ říká František Novosad.

Jaká je nyní ve sklárně situace?

V prvním pololetí letošního roku je to nejhorší za celé třicetileté období mého podnikání. Vedle obrovských nárůstů cen energií zdražily i další suroviny, jako žáromateriály, a hodnota inflace je také všem známá. Situace je přetěžká. Zákazníci samozřejmě nejsou ochotní akceptovat tak obrovské zvýšení v cenách, jaké my máme v nákladech.

O kolik vám vzrostly náklady na energie?

Proti loňskému roku vzrostly náklady na energie osminásobně, slyšíte dobře. Celé roky jsem vždy o prázdninách kupoval energie na další rok a jenom loni už to nešlo, protože ty nabídky byly tak nesmyslné, že jsem neuzavřel s nikým smlouvu na rok 2022. Takže nakupuju na burze, jsem na denním spotu a ceny se blíží 200 eurům za megawatthodinu plynu. Loni to bylo za 19 eur.

A přepočteno na náklady?

Za těch šest měsíců jsme vydali navíc, zdůrazňuji navíc, proti loňskému roku téměř 10 milionů korun. A to v naší malé firmě, která zaměstnává 90 lidí a má obrat necelých 80 milionů za rok.

Jestli to takhle bude pokračovat dál, tak já se dostanu jenom v této jedné položce, tedy energie, plus náklady 20 milionů za rok, což je smrtící. A nejen pro nás, ale pro řadu jiných podnikatelů a podniků.

„Tahle vláda pro nás zatím neudělala vůbec nic“

Z čeho energie dotujete?

Já samozřejmě hospodařím selským rozumem a kupeckými počty celá léta, takže vždycky jsem měl rezervu a už řadu let nemáme žádné úvěry, protože si myslím, že nejlepší úvěr je žádný úvěr.

Ale potřeboval bych postavit novou tavicí pec, která představuje náklad zhruba 10 až 12 milionů, tak i na to jsme dělali rezervy, které jsme už pomalu utratili a na její výstavbu mít nebudeme.

Co by měla vláda udělat směrem k podnikatelům podle vás?

Tahle vláda pro nás zatím neudělala vůbec, ale vůbec nic. Podle mého názoru nevědí o fungování fabrik vůbec nic, ani co to je sehnat zakázku, vyrobit a zboží vyexpedovat.

Já od vlády slyším jen, že „jsou připraveni a vydávají signály“. Ale za půl roku nepřišla žádná podpora byznysu. Vláda řeší jenom Ukrajinu. To i minulá vláda během covidu nám aspoň trochu pomohla.

Co ostatní kolegové z oboru. Uvažuje někdo o konci podnikání?

Ano a velmi vážně. Sklárna v Bělé pod Bezdězem už zavřela. V těchto dnech o tom velmi vážně uvažuje firma Egermann z Nového Boru. Minulý týden jsem o tom mluvil s majitelem sklárny z Janova nad Nisou, který dotuje provoz z vlastního a efekt v nedohlednu.

Jaký nejdůležitější krok by tedy teď oboru pomohl?

Už v únoru měla vláda zastropovat ceny, jako to udělali Slováci a další země v Evropské unii. Za chybu považuji, že nemáme přímý kontrakt na dodávky plynu z Ruska, všichni ostatní je mají. Tvrzení, že to nejde, považuji jen za výmluvy.

A zakázky?

Práce máme i přes všeobecnou nervozitu dost, což je jedno z mála pozitiv v téhle době. Děláme hlavně luxusní nápojové sklo a dárkové předměty pro firmy, 80 procent produkce posíláme do USA.

Reklama

Doporučované