Hlavní obsah

Rok se smrskl na tři měsíce a O2 arena je zase bez akcí

O2 arena sčítá ztráty. Ilustrační foto

Reklama

Pro největší multifukční halu v zemi, O2 arenu, znamenají současná opatření prakticky lockdown. Letošní rok se jí tak smrskl na tři měsíce provozu a ztráty jdou do stovek milionů korun.

Článek

„S kapacitou tisíc návštěvníků se tu žádná kulturní akce uskutečnit nemůže. To nemá absolutně žádný smysl,“ říká k současným opatřením Robert Schaffer, šéf O2 areny a O2 universa. Už o víkendu měly přitom v hale proběhnout například FMX Gladiator Games, během prosince pak velké koncerty Leoše Mareše či kapely Kryštof.

Velké komplikace znamená tisícovka povolených návštěvníků i pro hokejovou Spartu, která v aréně hraje své domácí zápasy. „Je to obrovský zásah do rozpočtu a existence klubu,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Robert Schaffer.

Jestli se ale hala opět změní na očkovací centrum, netuší. Nikdo z vlády ani pověřených orgánů ho totiž zatím nekontaktoval.

Aktuální pandemická omezení – co všechno u vás s nimi padá?

Padá v podstatě všechno. Jestliže má O2 arena kapacitu 17 tisíc a O2 universum 5 tisíc, tak je jasné, že s povolenou kapacitou 1 000 návštěvníků se tu žádná kulturní akce uskutečnit nemůže, to nemá absolutně žádný smysl.

Samozřejmě to přináší komplikace i pro Spartu, která v aréně hraje. Snížení už tak nízké návštěvnosti, která kvůli různým omezením byla, je pro ně obrovský zásah do rozpočtu a do existence klubu. Ta opatření pro nás znamenají prakticky lockdown.

Co všechno jste tedy od včerejška museli už rušit?

Před rokem úřady ze dne na den rušily festivaly a bylo nám garantováno, že v budoucnu už se nic takového nestane. A děje se to znovu – ze dne na den. Já nevím, jestli si někdo uvědomuje, že i na akci pro 5 až 6 tisíc lidí musíte nakoupit zásoby, objednat techniku, ubytovat umělce… Ty náklady, které s tím vznikají, jdou do stovek tisíc korun. Jsem zvědav, kdo nám to zaplatí.

Jinak tuto sobotu jsme tu měli mít freestyle motokros – akce je posunuta, v neděli tu mělo proběhnout utkání Sparty s Libercem, kde by byla určitě vytížena alespoň třetina haly, a bude tu tisíc lidí. V prosinci jsme měli mít dvojkoncerty Leoše Mareše a kapely Kryštof. Ve chvíli, kdy jsou prodeje v řádech desítek tisíc vstupenek a máte povoleno tisíc lidí, se ty koncerty uskutečnit nemohou. To už jsou ztráty jednotek milionů korun.

Za 20 dnů se čtyřikrát změnily podmínky

Dá se vůbec v této době něco plánovat?

Není možné dát do prodeje žádnou novou akci, protože každý den platí nové podmínky. Jen během posledních 20 dnů se nám ty podmínky změnily čtyřikrát, v tom nic chystat nelze.

Pokud se bavíme o dlouhodobém výhledu, tak se dostáváme do velké skládačky – potřebujete odehrát odložené koncerty, do toho dáváte do prodeje akce, kdy si nějaký umělec řekne, že příští podzim by mohl být dobrý, a odjede turné. Tlak na kalendář je poměrně velký, spoustu věcí hrneme před sebou.

Kdy budou koncerty velkých zahraničních hvězd? Avizujete už Justina Biebera.

Je naplánován na duben roku 2023. Jsem velmi zvědavý, jestli se uskuteční.

Věříte tomu?

Já tomu věřím, jinak bych tu už neseděl. Jinak bych to už nemohl dělat.

A kdy se to opět rozjede?

Justin Bieber je až v roce 2023, věřím, že už příští rok na jaře proběhne hokejové play-off, které uvidí co nejvíce diváků, a věřím v to, že od dubna nebo května už pojedou koncerty, které máme naplánované.

Stávalo se, že 10 procent, někdy až 20 procent lidí na ty koncerty nepřišlo. Z různého důvodu – buď už vstupenky nenašli, zapomněli, nebo se báli.
Robert Schaffer, šéf O2 areny a O2 universa

Celý rok se smrskl na tři měsíce

Jaký byl vůbec letos v aréně provoz?

V roce 2021 se prvních osm měsíců nedělo nic a samotný provoz začal až v září. Odehráli jsme pár koncertů odsunutých a prodaných v roce 2019. Ty proběhly s pro nás nezvykle vysokou neúčastí majitelů vstupenek. Stávalo se, že 10 procent, někdy až 20 procent lidí na ty koncerty nepřišlo. Z různého důvodu – buď už vstupenky nenašli, zapomněli, nebo se báli.

Co to znamená v číslech? O kolik celkově propadla návštěvnost?

Pokud srovnám návštěvnost hokejových zápasů Sparty na podzim v roce 2019 a na podzim 2021, tak tam je vidět pokles návštěvnosti o třetinu.

Ve standardním roce fungování jsme se dostávali v O2 areně na návštěvnost kolem 900 tisíc diváků. Letos se celý rok smrskl na 3 měsíce a návštěvnost může být tak 150 tisíc.

Finančně je to jaká ztráta a co bude znamenat? Ty ztráty jsou obrovské. Za celou dobu pandemie jsou to nižší stovky milionů korun. Jaké to bude mít dopady? Určitě odsun investic, které jsme potřebovali udělat. O2 arena byla otevřena v roce 2004 a měli jsme naplánováno zahájit třeba výměnu sedadel. Jen to je ale investice za 50 až 70 milionů korun a to ve chvíli, kdy nevíte, kdy otevřete, udělat nemůžete. Čeká nás také výměna kostky, která už nevyhovuje.

Očkovací centrum? Nikdo s námi o tom nejednal

Nestane se zase z O2 universa opět očkovací centrum?

Nikdo s námi o tom nejednal. Nebo alespoň se mnou nikdo nejednal.

Jak rychle byste případně zvládli prostor připravit?

Nejprve by někdo musel definovat, jaký prostor a na jak dlouho by byl potřeba. Z naší strany – obnovit to v rozsahu, jaký jsme viděli předtím, je záležitost několika hodin nebo dnů. Je ale otázka, jestli by ten zájem o očkování byl takový, aby provoz centra dával smysl. Otevřít to na jeden měsíc smysl nemá – lidé potřebují dostat i druhou dávku na stejném místě.

Navíc je tu ještě další problém – jelikož jsme si nemysleli, že bychom mohli opět něčím takovým procházet, máme právě v sále A O2 universa, kde očkování probíhalo, podepsané nájemní smlouvy s pořadateli a nasmlouvané akce. Je samozřejmě otázka, jestli ty akce proběhnou, ale já nemohu jít za pořadatelem akce a říct mu, že to rušíme, že budeme očkovat.

V sále A sice nájemce máme, ale na druhou stranu máme i prostory takzvaného obchodního prstence, které jsme schopni pro očkování nabídnout. Ale jak říkám, muselo by se vyjasnit, kolik metrů a v jakém rozsahu by bylo potřeba.

Reklama

Doporučované