Hlavní obsah

Tykač se po třech letech rozchází s Číňany. Elektrárny v Británii prodávají

Pavel Tykač ve studiu SZ Byznys.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český miliardář Pavel Tykač končí spolupráci s čínskými partnery. Jejich společný podnik Intergen prodává britská aktiva, o dvě elektrárny v Austrálii se obě strany podělí.

Článek

Česko-čínská energetická spolupráce po třech letech končí. Skupina Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače kupovala poloviční podíl v nadnárodní společnosti InterGen od kanadských penzijních fondů v únoru 2019. Druhou polovinu Intergenu vlastní čínské státní energetické skupiny China Huaneng a Guangdong Energy.

Pavel Tykač si od společného podniku sliboval urychlení rozsáhlejší globální expanze. Spolupráce ale neklapala podle jeho představ, jak vysvětluje v rozhovoru pro SZ Byznys.

InterGen

  • Energetická společnost, která vlastní a provozuje elektrárny ve Spojeném království a Austrálii. S energií obchoduje v Edinburghu a Brisbane. Prodává elektřinu i související služby.
  • InterGen je ve společném vlastnictví společností Sev.En Energy a China Huaneng Group / Guangdong Energy Group.

„Důvod rozchodu je, že se obtížně potkáváme na společné obchodní strategii. Protože na jedné straně stojí agresivní soukromá firma a na druhé straně státem vlastněný obří podnik ze země, kde vládne komunistická strana. Takže vzájemná souladnost našich priorit není vysoká,“ uvedl.

InterGen vlastní ve Velké Británii čtyři moderní paroplynové elektrárny, které teď nabízí k prodeji. Dvě uhelné elektrárny v Austrálii si spolumajitelé InterGenu rozdělí, jednu si nechá Tykačova Sev.en, jednu Číňané. Proces rozdělení InterGenu bude podle Tykače ukončen ve druhé půli tohoto roku.

„Někdy koncem srpna nebo září by mělo dojít k podpisu smluv s vítězem soutěže na britské elektrárny, která teď probíhá. Záleží na tom, kdo tím vítězem bude. Lze předpokládat s jistou pravděpodobností, že to bude někdo, kdo už na britském trhu je. Pak ještě bude muset projít schvalováním u místního antimonopolního úřadu, což bude podobně jako u nás trvat přibližně dva až tři měsíce. Takže očekáváme, že někdy začátkem prosince by mohl být ten britský obchod uzavřen,“ řekl Tykač.

Vstupu do InterGenu ale nelituje, investičně byl podle něj úspěšný, kromě toho šlo prý o cennou zkušenost. „Určitě nám to přineslo lepší pohled na čínský trh a porozumění, jak odlišní tamní investoři mohou být. My jsme se za ty tři roky od vstupu do InterGenu hrozně posunuli. Teď už máme vybudovaný poměrně velký a výkonný tým na fúze a akvizice, děláme na spoustě akvizic sami,“ říká.

Čínské komplikace

Významným krokem pro Sev.en byl vstup na americký uhelný trh, Tykač tu začal investovat do těžby metalurgického uhlí. Jeho ceny poté začaly stoupat, takže hodnota amerických aktiv roste. Český uhlobaron se v USA rozhlíží po dalších podobných nákupech. Spolupráce s Číňany pro něj i proto nedávala smysl.

„Protože jsme nějak nenašli společně s Číňany řešení, že by si InterGen ponechal jeden nebo druhý, tak jsme se nakonec dohodli na tom, že firmu společně prodáme na trh. Ony se s čínskou protistranou dohadují vzájemné obchody pro Evropana překvapivě, protože Číňané mají úplně jiný podvýbor pro schvalování prodeje a úplně jiný s tím prvním nijak nespolupracující výbor, který zase schvaluje případné nákupy. Takže vedou úplně jinou diskuzi, když mají prodávat, a úplně jinou diskuzi, když mají nakupovat. A taky se jejich pohled na ocenění v tu chvíli dramaticky změní. Takže nakonec se řešení společného prodeje ukázalo jako nejracionálnější,“ popsal Tykač.

Velká Británie jako další evropské státy řeší energetickou krizi a hledá cesty, jak kompenzovat spotřebitelům vysoké ceny. Zavedla kvůli tomu speciální daň pro energetické firmy. To ale podle Tykače na rozhodnutí o prodeji čtyř britských elektráren žádný vliv nemělo.

„S tím ten odchod nesouvisí. Jednak se nás ta daň netýká, protože je uvalena jen na výrobce plynu a dodavatele plynu, netýká se výrobců elektřiny v Británii. A druhá věc: my jsme už někdy koncem loňského roku učinili rozhodnutí, že společně s čínským partnerem prodáme britská aktiva a rozdělíme si ty dvě australské elektrárny,“ vysvětlil Tykač.

Reklama

Doporučované