Hlavní obsah

Uspěla v oboru, kde skoro všichni padli. Textilku prodala Babišovi a chce mít klid

Hostem Agendy SZ Byznys byla zakladatelka textilní firmy Unuo Petra Plemlová. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Investora hledala celé tři roky, nakonec se dohodla na prodeji táborské textilky Unuo investičnímu fondu Hartenberg. Za tři roky z firmy odejde. Podnikatelka Petra Plemlová byla hostem Agendy SZ Byznys.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

„Pro mě bylo komplikované celé podnikání, protože já jsem podnikatel z donucení,“ říká podnikatelka, která české děti naučila nosit softshellové kalhoty v pastelových barvách. Podnikatelský příběh Petry Plemlové začal doma v obýváku v době, kdy zůstala sama se čtyřmi dětmi.

„Nikdy jsem podnikat nechtěla, takže to pro mě po celou dobu byly velice turbulentní roky,“ řekla v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys poté, kdy oznámila, že 70 procent své firmy Unuo prodává investičnímu fondu Hartenberg. Investiční skupina Hartenberg holding patří do svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

„Podařilo se mi najít někoho, kdo má o textilku zájem, protože textilky nejsou úplně obor, o který by se investoři prali. Je to nízkomaržový byznys, aby se vyplatil, je nutné skutečně vyrábět ve velkém,“ říká k transakci.

„Nebudu lhát, trochu jsem se prodeje bála. V mém okolí ale tomuto fondu a těmto manažerům prodalo firmu několik přátel a se všemi jsem se shodla na tom, že to bylo skvělé rozhodnutí. Fond je plný lidí, kteří té věci opravdu rozumí,“ je přesvědčena.

Petra Plemlová

  • Podnikatelka, zakladatelka textilní společnosti Unuo a Unuodesign se zaměřením na dětské oblečení.
  • Oděvy šije v jihočeském Táboře, firma má přes sto zaměstnanců.
  • Získala řadu ocenění, mmj. v roce 2017 v soutěži EY Podnikatel roku 1. místo v kategorii Příběh. V roce 2019 se stala Ženou roku v kategorii Byznys a v roce 2020 firma obsadila v žebříčku Deloitte Technology Fast 50 40. místo.
  • V roce 2023 oznámila, že 70 procent společnosti prodává Investiční skupině Hartenberg Holding.

Textilní firmu, která dnes sídlí v Táboře, totiž vybudovala postupně od ručně šitých plen. Specializuje se na dětské funkční oblečení a nejprodávanějším oděvem jsou stále softshellové kalhoty, s nimiž před lety zaujala zákazníky. „Když to vezmeme čistě matematicky, naše oblečení nosí každé druhé dítě v Praze.“

„Pro mé okolí téma prodeje nebyla žádná novinka. Mám čtyři děti, pracuju 16 hodin denně skoro deset let v kuse a přece jen si myslím, že už si zasloužím trošičku klid,“ říká k rozhodnutí Petra Plemlová. Další tři roky bude firmu řídit, pak je rozhodnutá prodat i zbylých 30 procent a odejít.

„Mé pocity jsou stejné, jako když vás opouští dítě studovat na vysokou školu. Jsem smutná i pyšná zároveň.“

Celý rozhovor s Petrou Plemlovou si můžete pustit v úvodním videu nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované