Hlavní obsah

Výrobě hodinek Prim velí poprvé žena. Firmu dostala po letech do zisku

Generální ředitelka Elton hodinářské Renata Červenák Nývltová mluví v Ženském byznysu o plánech na tento rok, o vstupu na dva další trhy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Letošní rok bude těžší než ten loňský. Jen náklady na energie u nás dělají přes milion korun,“ říká v Ženském byznysu Seznam Zpráv Renata Červenák Nývltová, generální ředitelka Elton hodinářské. Firma přes milion loni vydělala.

Článek

Rok vede vyhlášenou hodinářskou firmu z Nového Města nad Metují žena. Poprvé ve více než sedmdesátileté historii firmy.

„Já to takhle nevnímám, nerozlišuju jestli muž nebo žena. Vždy jsem pracovala spíš v mužském kolektivu, je to prostě výzva. Možná my ženy bereme tyhle věci citlivěji a ambiciózněji. Já prostě ráda soutěžím, jsou to mety, které mě ženou dál,“ vypráví pro Ženský byznys šéfka společnosti vyrábějící slavné hodinky „primky“.

Renata Červenák Nývltová

Vystudovala obor Technolog obrábění na Technické univerzitě Liberec.

Začínala ve Stavostroji (dnešním Ammannu), pokračovala přes Škoda Ostrov, MSA v Dolním Benešově, Česká zbrojovka Uherský Brod, ČMKS v Nymburce (dnešní CZ Loko), Škoda Transportation v Plzni, Wikov Industry a ZVU Strojírny.

Pracovala vždy na vedoucích či ředitelských pozicích.

Generální ředitelkou společnosti Elton hodinářská se stala 1. 1. 2021.

V mládí vrcholově sportovala.

Výsledky jsou za rok jejího působení v čele firmy rekordní, hodináři z Nového Města nad Metují dosáhli na obrat 82 milionů korun. Ještě v roce 2020 to bylo 55 milionů.

V zisku firma dřív nebyla, v roce 2020 skončilo hospodaření na nule a o rok dřív dokonce v minusu kolem čtyř milionů korun.

My jsme si na začátku stanovili poměrně ambiciózní cíle ve snaze stabilizovat firmu a ty cíle se naplnily.
Renata Červenák Nývltová, generální ředitelka, Elton hodinářská

„My jsme si na začátku stanovili poměrně ambiciózní cíle ve snaze stabilizovat firmu a ty cíle se naplnily. Vyrobit 700 hodinek s naším vlastním strojkem, podařilo se zvýšit výrobu o 45 procent. Měli jsme pro loňský rok cíl být na nule a nakonec jsme 1 milion a 200 tisíc korun v zisku,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Renata Červenák Nývltová s tím, že jde zatím o neauditovaná čísla.

Letos plánují růst o deset procent. Vyrobit 777 hodinek s vlastním strojkem a utržit 90 milionů korun. V dubnu vyjdou na trh s novinkou, kterou už před pár dny představili – modelem Prim Orlík.

Ještě letos také hodlají vstoupit na další dva trhy. Do Polska a na Slovensko.

Máme velice smělé plány. Nejdřív se tam musíme vůbec dostat a pak můžeme mluvit o nějakých číslech.
Renata Červenák Nývltová, generální ředitelka, Elton hodinářská

„Máme velice smělé plány. Nejdřív se tam musíme vůbec dostat a pak můžeme mluvit o nějakých číslech. Nicméně mluvíme o tom, že bychom na tyto zahraničí trhy chtěli prodat nějakých sto hodinek,“ upřesňuje ambice generální ředitelka Elton hodinářské.

Chytré hodinky nás neohrožují

Na ruce má ona sama přitom kromě primek i chytré hodinky. Dřív totiž vrcholově sportovala, dnes je v Novém Městě nad Metují předsedkyní lyžařského klubu. „Chytré hodinky mi měří výkony, srdeční tepy a počty kroků, je to příjemné si zhodnotit svůj výkon. Na určité typy sportů se mechanické hodinky ani nehodí,“ říká žena, která působila na vysokých manažerských pozicích například v České zbrojovce Uherský Brod, Škodě Transportation nebo CZ Loko.

ELTON hodinářská, a. s. – České hodinky PRIM

Funguje od roku 1949. První hodinky z Nového Města nad Metují měly název Spartak, ostatní již nesly jméno PRIM.

Jedním z nejpopulárnějších modelů se staly v roce 1965 hodinky Orlík určené armádním potápěčům. Raritou byly například hodiny pro zdravotní sestry s pulsometrickou stupnicí k odečítání tepu. V roce 1971 pokořil František Venclovský s modelem Sport na ruce kanál La Manche a Richard Konkolski s nimi obeplul zeměkouli.

Jako jedna z mála hodinářských firem na světě hodinky osazuje vlastními mechanickými strojky. Většina z více než 140 součástek se vyrábí přímo ve vlastních prostorách společnosti v Novém Městě nad Metují.

Přesto, že jsme podle Eurostatu rekordmani a zhruba třetina lidí od 16 do 75 let u nás používá chytré hodinky nebo podobné zařízení, jako konkurenci, která by jim odebrala určitý typ zákazníků, to v Elton hodinářské neberou.

„Necítíme to tak, je to úplně jiný segment. Spousta lidí, kteří si kupují mechanické hodinky, mají doma i smart watch kvůli sportování, takže určitě tady konkurenci necítím,“ říká šéfka Elton hodinářské.

Covid jim může překazit plány

Největší obavy má stále z covidu. Ten může v ambicích letos škrtat. „Teď už nemáme zavřené prodejny, ale zase jsou karantény, toho se asi nejvíc bojím. Nemocnosti a karantén, protože u nás výpadek každého člověka z výroby je citelně znát. Nebo že odejdou hodináři a nepodaří se vyrobit tolik kusů, kolik máme v plánu,“ přiznává obavy Renata Červenák Nývltová.

Spor o značku PRIM

Hodinky PRIM dnes na českém trhu prodávají dvě společnosti. Nástupce původního výrobce, firma ELTON hodinářská, vyrábí náramkové hodinky PRIM přímo ve vlastní manufaktuře v Novém Městě nad Metují. Hodinářská tradice ve východních Čechách sahá až do roku 1949.

Společnost MPM-Quality se sídlem ve Frýdku-Místku hodinky montuje z dovezených dílů. Okolnosti prodeje ochranných známek a jejich užívání jsou předmětem letitých soudních sporů. Zatím bez konečného výsledku.

Zdroj: ELTON hodinářská, a. s.

Dobrých hodinářů je podle ní na trhu hrozně málo, vychovávají si je většinou sami. Trvá to však dva, tři roky.

„Když se nějaký objeví, rádi ho vyzkoušíme. Před časem vyšlo, pokud vím, z hodinářské školy v Jihlavě pět vyučených mladých lidí, z toho se jen jeden stal skutečně hodinářem, skončil u nás. Dnes už hodinářem také není, poohlédl se jinde, takže je to těžké,“ vypráví pro Ženský byznys žena, která šéfuje výrobě slavných primek.

Reklama

Doporučované