Hlavní obsah

Žena a otrok je asi nejdražší obraz Česka. O majiteli se nemluví

Čekají trh s uměním další rekordy? Hostem Agendy SZ Byznys byla Marina Votrubová, specialistka Art Bankingu z UniCredit Bank. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku se chystá umělecká dražba roku. V nabídce je dílo Oskara Kokoschky Žena a otrok s vyvolávací cenou 200 mil. Kč. Zda se dílo prodá, však není jisté, jak popsala Marina Votrubová z UniCredit Bank v Agendě SZ Byznys.

Článek

Jarní aukční sezona začala pro české umění impozantně. Začátkem března se v Londýně vydražil cenný obraz Františka Kupky Complexe v přepočtu za téměř 123 milionů korun. A další ostře sledovaná dražba se bude už v neděli 19. března konat i v Česku.

V nabídce je dílo, které aspiruje na tuzemský aukční rekord.

Prostřednictvím pražské aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery se na trh po letech dostává obraz Oskara Kokoschky Žena a otrok. Jeho vyvolávací cena je 200 milionů korun a včetně aukční přirážky by zájemce zaplatil zhruba 240 milionů korun.

„Jde o obraz výjimečný po všech stránkách,“ říká k hodnotě díla Marina Votrubová z UniCredit Bank, která se na prodej uměleckých děl a investice do umění specializuje.

„Oskar Kokoschka je jedním z nejvýznamnějších umělců 20. století. Obraz má rovněž fantastickou historii svého vzniku. Kokoschka ho namaloval jako určité umělecké vyrovnání se s rozpadem vztahu s Almou Mahlerovou. Když se s ním rozešla, tak prodal její portrét, který maloval, jmenoval se Větrná nevěsta, koupil si za něj koně a výzbroj a odešel bojovat do války,“ popsala.

Marina Votrubová

  • Vystudovala obor dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze
  • Pracovala pro Sotheby’s nebo Lobkowiczké sbírky
  • V roce 2007 v UniCredit Bank spoluzakládala službu Art Banking
  • Pracuje jako poradce v oblasti umění pro privátní klientelu v UniCredit Bank

Majitele tušíme

I další osudy obrazu s datem vzniku 1920, na němž žena zosobňuje femme fatale Evropy a otrok přímo autora díla, byly pohnuté. Byl součástí umělecké sbírky drážďanského právníka Fritze Salo Glasera a poté dalšího sběratele Hanse Dittmayera. V roce 1945 se pak dílo dostalo do Prahy, bylo mimo jiné v majetku Galerie Zlatá husa a nyní ho vlastní soukromý majitel, jehož totožnost není veřejně známa.

„Tušíme, v jaké sbírce se obraz nyní nachází, ale nemluvíme o tom,“ říká Marina Votrubová. Co je ale známé, je důvod prodeje. „Motivace prodeje je jasná. O dílo se přihlásili potomci doktora Glasera, takže dílo se prodává z důvodu, aby se napravily křivdy způsobené holocaustem,“ vysvětlila v rozhovoru pro SZ Byznys.

Nejdražší umělecká díla prodaná na aukcích v ČR

  • První příčku aukčního žebříčku vede obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv, který se vydražil za 123,6 mil. Kč.
Foto: Galerie Kodl

Staropražský motiv se dražil v Galerii Kodl.

  • Následuje František Kupka a jeho Divertimento II. za 90,2 mil. Kč a třetí příčku drží Toyen a její Cirkus, který se prodal za 79,6 mil. Kč.
  • Pokud se 19. března prodá Kokoschkovo dílo Žena a otrok za vyvolávací cenu 200 mil. Kč, dostane žebříček novou hvězdu aukcí.

Dá se očekávat, že aukce bude velmi sledovaná, a to jak soukromými investory a sběrateli, tak institucemi včetně zahraničních nejvýznamnějších galerií. „Ten obraz je totiž zajímavý jak pro český, tak pro světový trh. Buď může skončit v české sbírce, což není nemožné, ale samozřejmě je zajímavý pro velké rakouské galerie nebo i americké, protože například slavná Neue Galerie v New Yorku sbírá rakouské nebo německé expresionisty,“ uvedla expertka.

Dílo – vzhledem k důvodu prodeje – získalo rovněž vývozní povolení, umístění v zahraniční galerii či soukromé sbírce by tak nebyl problém.

Vyvolávací cena 200 milionů korun je v tuzemských podmínkách dosud nevídaná. I proto podle Mariny Votrubové není jisté, zda obraz kupce najde. Spolu s ním se však bude dražit množství dalších velmi cenných, a tedy i drahých kusů, například od Jeana Alberta Gorina nebo Bohumila Kubišty.

Loňská hodnota trhu s uměním v Česku přesáhla podle odhadů serveru Artplus 1,6 mld. korun. Pokud se podaří dílo vydražit, bude už v prvním čtvrtletí téměř jisté, že loňské číslo bude letos překonáno.

Celý rozhovor s Marinou Votrubovou najdete ve videu nahoře nebo v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované