Hlavní obsah

„Soběstačná káva“. Pražírna využije k pražení plyn z vlastního odpadu

Hana Potměšilová, šéfka neziskové společnosti Revenium, popisuje plány ohledně penzionu a nové pražírny s vlastní bioplynovou stanicí.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nezisková společnost Revenium zahájila bourací práce při rekonstrukci pražírny kávy a nového penzionu v Kokoříně. Areál má sloužit především lidem se zdravotním handicapem. V letním speciálu Ženského byznysu byla Hana Potměšilová.

Článek

Roky od svých známých se zdravotním handicapem slýchala šéfka jedné z neziskových společností Hana Potměšilová, že nemají příliš možností ve větší skupině lidí odjet na společnou dovolenou. Do prostornějších bezbariérových prostor, kde nechybí třeba zvedací systémy pro vozíčkáře. A tak se rozhodla takový penzion vybudovat a přestavět bývalý hostinec v Kokoříně, kde dosud její společnost Naturpark 12 pražila kávu.

„Akorát jsme zahájili bourací práce, ve středu 24. srpna v hlavní budově. Do března 2024 v areálu vznikne rekonstrukcí nový penzion a apartmánový domek, který bude sloužit právě lidem s nejtěžším postižením,“ vysvětluje u dveří budoucího penzionu pro SZ Byznys Hana Potměšilová, předsedkyně představenstva neziskové společnosti Revenium.

„Jedno apartmá bude plně bezbariérové a nebude chybět stropní zvedací systém. Od koupelny po ložnici. Vznikne úplně nový prostor pro pražírnu výběrové kávy,“ odhaluje plány zakladatelka pražírny.

Naturpark 12

  • Vznikl pod hlavičkou spolku REVENIUM, který podporuje uplatnění osob se zdravotním postižením a znevýhodněním.
  • Výběrovou kávu praží v srdci CHKO Kokořínsko. V Mělníku má kompletní logistické zázemí. Všechny provozy fungují na principech sociálního podnikání a v souladu s ochranou krajiny a přírody.
  • Pro rok 2022 chystá spuštění výroby cold brew (kávy, která nepřišla do styku s horkou vodou). Připravuje první vlastní kavárnu.

S tou má velké plány. Dosud pražili jednou týdně, vzhledem k počtu rostoucích zakázek den přidají. Už teď dosahuje obrat za 12 měsíců částky 6,5 milionu korun. Rok 2022 bude co do obratu dvojnásobný. Výběrovou kávu od nich pravidelně odebírají například bary a restaurace, ale i partnerské e-shopy jako káva.cz, scuk, kofio a další.

Jejich skladem v jen pár kilometrů vzdáleném Mělníku odbaví měsíčně kolem 280 zakázek. Před Vánocemi to byly dokonce téměř čtyři tisíce dárkových a degustačních kávových balíčků pro firmy.

Do aktivit na Kokoříně je zapojeno pět lidí včetně pražiče. Ten jediný je bez handicapu, ostatní jsou lidé se zdravotním postižením.

Z čeho to zaplatí

Na projekt si vzali takzvaný S-úvěr od Národní rozvojové banky určený pro sociální podniky.

„Čerpáme ho v maximální výši, tedy 25 milionů. Máme odklad splácení o dva roky, splácet tedy budeme od dubna 2024. S-úvěr je sice bezúročný, už nyní ale víme, že nám chybí asi 2,5 milionu k tomu, abychom projekt mohli do března 2024 dotáhnout do úplného konce tak, jak si představujeme a chceme,“ říká Hana Potměšilová a vysvětluje, že jen za poslední dva roky, kdy nápad dotahují do konce, se jim prodražily některé stavební materiály a práce o 60 procent.

S bioplynkou ušetří

Příští týden začnou se stavbou malé bioplynové stanice, která bude zpracovávat odpad z výroby, tedy slupky z kávových zrn a do budoucna také zbytky v kuchyni. Inspirovali se domácími bioplynkami v Izraeli.

Co je bioplynová stanice

V zemědělství, potravinářství nebo při chovu hospodářských zvířat vzniká velké množství biologického odpadu, který je možné velmi efektivně využít k výrobě bioplynu. Ten dále slouží jako zdroj elektrické energie, tepla nebo jako palivo v dopravě.

Ke vzniku bioplynu dochází při rozkladu organické hmoty bez přístupu kyslíku vlivem působení bakterií, kvasinek nebo hub. Ve volné přírodě je tento proces běžný jak v rašeliništích či na dně jezer, tak v trávicím systému přežvýkavců.

Bioplyn obsahuje až 70 % metanu, který známe taktéž jako hlavní složku zemního plynu. S bioplynem tedy můžeme počítat jako s možnou alternativou tohoto neobnovitelného fosilního zdroje.

Zbylým produktem při výrobě bioplynu je navíc ekologicky nezávadná kapalná látka (tzv. digestát), která se úspěšně používá v zemědělství jako vysoce kvalitní hnojivo.

Zdroj: enviweb.cz

„V době energetické krize samozřejmě i my přemýšlíme, kde ušetřit a jak být soběstační. V obci Kokořín není plyn, ale pražičky, tedy stroje, fungují čistě na plyn. Kuchyň a gastro zázemí také. Je tedy fajn, že budeme moci zpětně využít slupky z kávy. Jeden kilogram slupek rovná se téměř jeden litr plynu,“ vypočítává výhody šéfka Revenia a zakladatelka kokořínské pražírny.

Investice, jak říká, nebude v milionech, ale v řádech statisíců korun. Soláry na střeše si ale na rozdíl od mnoha jiných, kteří momentálně do fotovoltaiky investují, budou muset odpustit.

„Bohužel, vzhledem k množství dravců, kteří tady v CHKO Kokořínsko létají, a jejich možnému ohrožení oslněním nelze investovat do solárních panelů,“ doplňuje Hana Potměšilová v letním speciálu Ženského byznysu.

Reklama

Doporučované