Hlavní obsah

Strach z Putina dopadá i na Čechy. Podzemní bunkry jdou na dračku

Foto: Seznam Zprávy

Z každého bunkru vede ven i několik nouzových východů, které ústí za hranicí pozemku.

Reklama

Válka na Ukrajině vyvolává vlnu obav i v Česku, kde roste poptávka po podzemních krytech. Na společnost Tebrix, která bunkry staví, se teď každou hodinu obrací desítky lidí.

Článek

Telefon Michala Terendyho – šéfa společnosti Tebrix od čtvrtečního rána nepřestal vyzvánět. Válka na Ukrajině vystrašila Čechy natolik, že se začali obávat o své bezpečí a ve velkém se teď zajímají o výstavbu podzemních bezpečnostních krytů.

„Už v posledních měsících byl zájem o kryty mimořádný, ale nyní je zájem ještě násobně větší. Na druhou stranu se není čemu divit. Když napadne druhá největší armáda světa svého souseda, který se navíc nachází pár set kilometrů od našich hranic, lidé mají strach a chtějí si zajistit bezpečí,“ říká Michal Terendy s tím, že poptávek jsou během každé hodiny desítky.

„Pokud bychom se měli snažit uspokojit poptávku na základě posledních 48 hodin, museli bychom najmout asi stovky lidí a pronajmout si násobně větší kapacity prostor, než máme nyní. I tak by ale byl problém s materiálem a vybavením, protože toho je stále nedostatek,“ dodává.

Do takového betonového, protiatomového krytu – v hloubce šest metrů pod zemí často vedou tajné dveře přímo z domova – třeba z ložnice, nebo koupelny. V bunkru je možné bez problémů přežít týden, ale také i dva roky. Firma Tebrix, jich v posledních letech vybudovala desítky – většinou si je pořizují zástupci první stovky nejbohatších Čechů. Není to ale pravidlem – častými zákazníky jsou i lidé z takzvané střední třídy.

Zvýšila válka na Ukrajině zájem o podzemní bunkry? Nebudu přehánět když řeknu, že mi telefon zvoní neustále. Běžně mi během jednoho telefonátu volá dalších pět až deset lidí a naprostá většina z nich chce postavit, a to ideálně obratem, bunkr.

Bohužel tak to ale nefunguje. Jedná se o poměrně komplikovanou stavbu s velmi bytelnou konstrukcí, která se navíc umisťuje hluboko pod zem, a to je něco, co neuděláte obratem. Standardně trvá celý proces několik měsíců a vzhledem k aktuální poptávce je to více než rok. Přesto mají někteří zákazníci pocit, že se k nám přijdou podívat do showroomu, vyberou si kryt a my jim ho do týdne „nainstalujeme“ pod zem.

O co je největší zájem? Pochopitelně o bunkry, ale jak už jsem zmínil, to není něco, co vyřešíte obratem. Dále po nás lidé chtějí rychlé přestavby sklepů na bezpečnostní kryty a rovněž je velký zájem o kufry osobní ochrany.

Co je kufr osobní ochrany?

Jedná se o velké boxy, které v sobě mají ochranné masky, filtrační jednotky na vodu, potraviny, zbraně, nářadí, radiostanice, GPS navigace, ochranné pomůcky apod. Je to v podstatě taková hodně, ale opravdu hodně velká „kápézetka“.

Bunkr odolá i výbuchu atomové bomby

Když se vrátím ke krytu – tam bude člověk v bezpečí i v případě války, bombardování a útoků? Na jak dlouho? To je velmi individuální. Postavili jsme už bunkry, ve kterých lidé přežijí i déle než rok, aniž by vylezli ven. Tento typ bunkrů je stavěný tak, aby odolal i výbuchu atomové bomby, takže ta ochrana je opravdu obrovská. Jak dlouho v něm budete moci přežít, záleží pouze a jen na velikosti bunkru a potravinových zásobách.

Sklepní prostory přestavěné na kryty už takovou ochranu nenabízejí, ale i tak jsou většinou vybaveny pancéřovými dveřmi a dostatečnou zásobou jídla na bezprostřední přežití hrozícího nebezpečí.

Jak vzniká podzemní kryt? Základem je ocelová konstrukce.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Na kolik takový bunkr vyjde?  A jak rychle může být postaven? Dělat bezpečnostní bunkry s balistickou ochranou v masovém měřítku možné není. Je to stavba jako každá jiná, která vyžaduje celou řadu stavebních procesů, které neurychlíte. U menších bunkrů velikosti do 30–40 m2 se tak bavíme o čase 2–4 měsíců. Výroba takového bunkru ale nezávisí jen na lidské práci, ale také na profesionálním vybavení. Tím myslím například filtroventilaci vzduchu, filtraci vody, generátory elektřiny a podobně. To všechno jsou dnes těžce dostupné technologie. Za poslední měsíce jsme se snažili udělat dostatečné zásoby všech těchto technologií, ale už nyní je evidentní, že poptávka převyšuje nabídku.

A cena? Ta závisí na požadavcích klientů. Budeme-li se bavit o přestavbě sklepů na kryt se zabezpečením, tak jsou to většinou vyšší stovky tisíc korun. Podzemní bunkry pak začínají na cenách jednotek milionů, ale výjimkou nejsou ani kryty za vyšší desítky milionů korun.

Poptávka za 48 hodin? Na stovky nových zaměstnanců

Říkáte, že vybavení je limitující, přesto, budete nějak posilovat kapacity tak, abyste uspokojili poptávku? Snažíme se posilovat tým permanentně, ale situace na trhu práce je v posledních letech doslova tragická. Pokud bychom se měli snažit uspokojit poptávku na základě posledních 48 hodin, museli bychom najmout asi stovky lidí a pronajmout si násobně větší kapacity prostor, než máme nyní. I tak by ale byl problém s materiálem a vybavením, protože toho je stále nedostatek.

Foto: Seznam Zprávy

Vizualizace krytu pro 4 osoby

Kolik lidí v Česku už váš kryt má a kolik máte nyní rozdělaných zakázek? Nechci být konkrétní, ale momentálně se bavíme o desítkách bunkrů. Nyní máme rozpracovaných několik bunkrů a dokonce se nám teď stalo, že bunkr, který jsme si stavěli pro interní účely, abychom mohli zákazníkům ukázat naživo, jak takový kryt vypadá a co všechno se v něm nachází, se v minulém týdnu prodal. To jen ilustruje momentální situaci na trhu a zájem ze strany široké veřejnosti. Schválně říkám široké veřejnosti, protože podzemní bunkry už nejsou pouze privilegiem nejbohatších. Průměrná cena za 1 m2 se pohybuje kolem 70–80 000 korun.

Máte přehled kolik lidí může takovým krytem disponovat na Ukrajině? Jsou to ti nejbohatší?

Detailní přehled nemáme, ale na Ukrajině budou majiteli takových krytů pravděpodobně ti bohatší lidé.

Reklama

Doporučované