Hlavní obsah

Takhle se vyrábí pět milionů litrů Becherovky, recept ale zůstává tajný

Výroba Becherovky je tajná. Recept znají jen dva lidé na celém světě.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pět milionu litrů. Přesně tolik Becherovky se vyrobilo v loňském roce - a my vám teď ukážeme jak.

Článek

Tajnou recepturu nejznámějšího českého likéru - Becherovky, znají na celém světě jenom dva lidé. Jedním z nich je šéf výrobního závodu Tomáš Bryzgal, a právě ten je naším průvodcem.

Co člověk neví, neprozradí

Do receptu sice nahlíží každou středu - kdy se chystá nová várka Becherovky - ale jak sám říká, nazpaměť se ho raději nenaučil. „Co totiž člověk neví, nemůže nikdy prozradit,“ vysvětluje. Recept navíc není jen jednoduché čtení. Je to spíš systém šifer.

Ze stejných důvodů nám není dovoleno ani natáčení v tajném skladu bylin. A tak se musíme spokojit s informací, že recept je složen z dvacítky druhů bylin a koření z celého světa. Mezi ně patří například skořice nebo hřebíček.

Každou středu se směs dohromady smíchá ve speciální místnosti. Na jednu dávku je potřeba zhruba jeden a půl tuny bylin a koření. Toto množství se pak rozdělí do jutových pytlů, které se, podobně jako pytlíky s čajem, dají louhovat do velkých kovových tanků.

Týdny a týdny

„Pytle s bylinami zalijeme čistým lihem a začíná proces, který nazýváme digerace,“ říká Tomáš Bryzgal s tím, že směs se louhuje za studena, ale zároveň je čas od času i zahřívána. Toto trvá zhruba týden.

Po týdnu se bylinný extrakt, který má v tu chvíli tmavou, spíš zelenavou barvu, smíchá s dalšími ingrediencemi. Na řadu přichází cukr, vinný destilát, pomerančový olej a voda. Vše se smíchá dohromady a nechá zrát 6 až 8 týdnů.

„Jakmile koncentrát dozraje, přidá se k němu líh, cukr a voda. Potom už máme Becherovku připravenou na další kroky výroby,“ dodává Bryzgal s tím, že v další fázi se nápoj rozmíchá, přefiltruje a zamíří do plnicí linky.

11 tisíc lahví za hodinu

Plnicí linka v tuto chvíli zvládne „odbavit“ zhruba 11 tisíc půllitrových lahví Becherovky za hodinu. Už brzy se ale toto tempo zrychlí. Becherovka totiž za 130 milionů korun kompletně obmění plnicí linku a svou kapacitu tak zvýší až o polovinu.

Loni se takto v Karlových Varech vyrobilo pět milionů litrů nápoje. V nepandemickém roce je ale výroba až o pětinu vyšší.

Reklama

Doporučované