Hlavní obsah

Češi by vyrobili víc vína, brzdí je ale nízké výnosy révy. U sousedů je líp

Foto: Shutterstock.com

Tuzemské vinaře brzdí nižší výnosy vinné révy, než by potřebovali. V sousedním Německu mají výnos dvojnásobný.

Reklama

Domácí produkce vína je dlouhodobě na svých maximech a nedaří se ji významně navyšovat. Jednou z hlavních překážek jsou nízké výnosy vinic. Vinaři chtějí sázet víc speciálně šlechtěných odrůd tolerantnějších k houbovým chorobám.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čeští spotřebitelé nadále preferují tuzemská vína. Nezměnila to podle Vinařské unie ani složitá situace během koronavirové pandemie, která nahrávala spíše nákupu levnějších vín z dovozu. Přes trvale vysoký zájem spotřebitelů není Česko v produkci vína ani zdaleka soběstačné. Pomoci by mohly nové odrůdy vinné révy.

V sousedním Německu je výnos hroznů dvojnásobný a v Rakousku je asi o 40 procent vyšší než u nás. V ostatních, jižněji situovaných vinařských zemích jsou rozdíly ještě patrnější.
Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie a ředitel společnosti Bohemia Sekt

„Obecně nízké průměrné výnosy jsou dlouhodobým problémem tuzemské vinné produkce. Například v sousedním Německu je výnos hroznů dvojnásobný a v Rakousku je asi o 40 procent vyšší než u nás. V ostatních, jižněji situovaných vinařských zemích jsou rozdíly ještě patrnější,“ říká pro SZ Byznys prezident Vinařské unie a ředitel společnosti Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

Vinaři chtějí víc odolnějších odrůd

Vyšší odolnost vůči chorobám a extrémním výkyvům počasí, vysoká kvalita a bohatší úroda jsou hlavní důvody, proč se v moravských vinicích stále častěji objevují takzvané PIWI odrůdy. Tedy ty odolnější proti chorobám a tím pádem s vyšším výnosem.

PIWI odrůdy

  • PIWI je zkratka z německého „pilzwiderstandsfähige Rebsorten“ sloužící pro označení skupiny odrůd vinné révy odolné proti houbovým chorobám.
  • Z nových odrůd je nejrozšířenější Hibernal (52 %), který PIWI odrůdám otevřel cestu mezi pěstitele a konzumenty vína.
  • Rozšiřuje se výsadba odrůdy Solaris (17 %), Johanniter (5 %), Cabernet Cortis (3 %) nebo Savilon (3 %).

Zdroj: Vinařská unie

Podle Registru vinic Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského plocha vinohradů osázených právě některou z PIWI odrůd byla v loňském roce 813 hektarů, což představuje pouhá čtyři procenta z celkové rozlohy vinic.

O pěstování takové révy mají vinaři stále větší zájem. V letech 2018 až 2020 se PIWI odrůdy dokonce podílely z patnácti až jednadvaceti procent na výsadbách všech nových vinic v Česku.

Jejich pěstování se věnují už stovky zemědělců a zdaleka nejsou jen záležitostí menších vinařství. „Máme vlastní révovou školku, kde pěstujeme jak tradiční moravské odrůdy, tak i v poslední době stále více PIWI odrůdy ideální pro bio nebo ekologické vinohradnictví, kterému se také velmi intenzivně věnujeme,“ říká ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný.

Trend potvrzují i ve Znojmě. „Z PIWI odrůd jsme už před čtyřmi roky vysadili v okolí Hustopečí po třech hektarech odrůdy Hibernal, Solaris a Johanniter,“ potvrzuje Pavel Vajčner, ředitel vinařství Znovín Znojmo, které hospodaří na ploše čítající 500 hektarů vinic.

Vinařská unie

  • Dříve známá jako Českomoravský svaz vinařských podniků, sdružuje nejvýznamnější tuzemská vinařství.
  • Podporuje rozvoj vinařské a vinohradnické kultury v Česku, napomáhá spolupráci mezi významnými vinaři, poskytuje profesní know-how a přibližuje fungování a prostředí výroby a distribuce českých a moravských vín široké veřejnosti.
  • Zastupuje 30 společností, které se dohromady podílejí na tuzemské produkci vína z více než 40 procent a které přímo obhospodařují téměř pětinu vinic v Čechách i na Moravě.

Zdroj: Vinařská unie

Jsou to stále častější extrémy a výkyvy počasí, kvůli kterým se očekává, že se na ně budou soustředit i další vinaři.

Zaměřit se chceme převážně na PIWI odrůdy, které jsou více odolné. V těchto odrůdách vidíme velkou příležitost do budoucna.
Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt

„V následujících letech máme v plánu vysadit více než 40 hektarů nových vinic. Zaměřit se chceme převážně na PIWI odrůdy, které jsou více odolné. V těchto odrůdách vidíme velkou příležitost do budoucna,“ potvrzuje i Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt, která patří k největším domácím pěstitelům révy a zároveň je největším zpracovatelem moravských hroznů.

Reklama

Doporučované