Hlavní obsah

Před drůbežárnami jsou fronty, Češi začínají vykupovat vejce

Vajec v Česku je nedostatek, ale nahradit je dovozy bude problém.

Reklama

Vejce mizí z regálů. Svůj pojízdný obchod v Hradci Králové musel velkochov z  Kosiček od rána doplnit už podruhé, což se běžně nestává. Jeho šéf si myslí, že vejce zdraží na deset korun.

Článek

Velké obchodní řetězce uklidňují, že poptávka po vejcích je „standardní“ a vajec je dost. Tuzemští chovatelé tvrdí opak.

Katastrofickou předpověď má ředitel velkochovu Vejce Kosičky, který po Česku denně rozváží 500 až 700 tisíc vajec a má také vlastní obchody.

„Od září do prosince jsme zdražovali sedmkrát, to si nepamatuju. Jsem přesvědčen, že se velmi brzy dostaneme k deseti korunám za jedno vejce,“ říká Jan Pozdílek v rozhovoru pro SZ Byznys.

Velké řetězce zatím o dalším zdražování nechtějí spekulovat. Výkupní ceny od dodavatelů se výrazně zvyšovaly už v předchozích měsících. Zatím nemáme žádné informace, že by mělo dojít kvůli aktuální situaci k dalšímu zdražování," uvedla mluvčí Billy Dana Bratánková. Lidl zvýšení cen nevyloučil, záleží to podle něj „na situaci na trhu“.

V lednu vejce vždy zlevňují, letos je to úplně jiné. Poptávka roste, lidé mají strach, že vejce nebudou a v panice je vykupují. Před drůbežárnami jsou fronty lidí a aut.
Jan Pozdílek, ředitel Vejce Kosičky

„Je možné, že vejce zdraží,“ říká předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. „Jak bude zdražení vysoké, nedokážu říct, není to jen záležitost producentů, ale především obchodníků,“ míní.

„V lednu vejce vždy zlevňují, letos je to úplně jiné. Poptávka roste, lidé mají strach, že vejce nebudou a v panice je vykupují. Před drůbežárnami jsou fronty lidí a aut. Místo jednoho plata jich berou pět. Poptávka je enormní od středy, kdy se objevila v médiích zpráva o ptačí chřipce na farmě na Tachovsku,“ říká Pozdílek. Podle něj začínají spotřebitelé panikařit.

Situace může trvat několik měsíců. Farma, které šéfuje Pozdílek, sama musela před dvěma lety kvůli ptačí chřipce vybít 176 tisíc nosnic. A trvalo 1,5 roku, než se dostala na původní stavy. Momentálně nejpostiženější velkochov na západě Česka je několikanásobně větší.

Kvůli ptačí chřipce veterináři na Tachovsku likvidují celý velkochov se 750 tisíci nosnic. Český trh tak rázem přichází o 15 procent své kapacity produkce vajec. A dokonce o 45 procent kapacity vajec od nosnic ve voliérách, tedy halových, označených CZ 2. Přitom těmito vejci nahrazují řetězce v posledních letech „trojková vejce“ od nosnic v klecích, která budou muset v roce 2027 skončit.

Nedostatek v celé Evropě

„Pokud bude potřeba, vejce dovážíme už teď z Polska, ze Slovenska nebo z Nizozemska,“ uvedla pro SZ Byznys Gabriela Dlouhá z drůbežářské unie. Jenže nahradit chybějící vejce dovozem bude obtížné, protože s ptačí chřipkou bojuje celá Evropa.

„Česko je závislé na dovozu, ale když zavoláte do Polska, nic vám nedají. Po týdnu vám možná prodají klecová vejce za pět nebo šest korun. Vejce teď v Evropě chybí, chce je Německo i Nizozemsko,“ popsal Pozdílek za velkochov Vejce Kosičky, který také obchoduje s vejci z jiných farem.

Farma dodává menším nezávislým obchodům i družstevním sítím, například řetězci Terno, cukrárnám i jídelnám. Nadnárodním řetězcům se vyhýbá, přestože už podle Pozdílka nákupčí volali, zda by farma mohla nahradit výpadek od jiného dodavatele.

Pro tuzemské chovatele by byla vyšší výkupní cena výhodná. Obchodníci se je budou snažit brzdit, ale faktem je, že chovatelé mají kvůli snížení kapacit nosnic v Evropě kvůli ptačí chřipce silnou vyjednávací pozici.

Obchody mají vajec zatím dostatek a nikdo z dodavatelů nyní neavizuje, že by krátil dodávky.
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Vejce budou, uklidňují řetězce i svaz obchodu

Nadnárodní řetězce ujišťují, že situace není tak špatná. „Vajec je na našich prodejnách dostatek, poptávka je v tuto chvíli zcela standardní. Naši zkušení nákupčí jsou v kontaktu s celou řadou dodavatelů a dostatek zboží zajistíme,“ reagoval Tomáš Kubík, mluvčí sítě Penny Market. K navýšení cen podle něj v nejbližších týdnech nedojde. Podobně mluví Tesco. „Pro naše zákazníky máme v současné době zajištěn dostatek vajec,“ ubezpečil mluvčí Michal Kuzmiak.

„Obchody mají vajec zatím dostatek a nikdo z dodavatelů nyní neavizuje, že by krátil dodávky,“ říká jednoznačně také Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Drůbežáři uklidňují, že se lidé nemusejí nákazy a jejího přenosu ze zvířete na člověka obávat.

„Vejce i několik tisíc kusů masa ze zasažených chovů byly zpětně staženy z obchodů. Rozhodně nedoporučuji předzásobení vejci z důvodů jejich trvanlivosti nebo aby lidé vejce doma omývali poté, co si je přinesou z obchodu. Takový postup zásadně snižuje jejich trvanlivost,“ upozorňuje Gabriela Dlouhá z drůbežářské unie.

Evropa už více než rok prochází nejničivější epidemií ptačí chřipky ve své historii. V nakažených chovech bylo vybito přes 51 milionů kusů drůbeže a se začátkem zimy se intenzita viru zdvojnásobila. Informoval o tom loni v prosinci Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

Škody pro farmáře půjdou do stamilionů. Navíc ve skutečnosti budou čísla za nakažená zvířata ještě vyšší, protože do této statistiky není započteno preventivní vybíjení kuřat, slepic a kachen v okolí ohnisek nákazy.

Reklama

Doporučované