Hlavní obsah

Cestování za nemasem a nemlékem. Milovníci jídla z rostlin už nejsou divní

Foto: Zdroj: Nestlé ČR

Rostlinná strava si získává pozornost. Množí se hotely, restaurace a zájezdy zaměřené právě na ni. Na fotce veggie burger.

Reklama

Stravování bez masa může být impulsem pro výběr cestovatelských destinací. Celosvětově nejlepším městem pro veganské stravování s více než 150 veganskými restauracemi je Londýn, následují New York, Berlín, Los Angeles a Toronto.

Článek

Když se Colleen Corbettová, barmanka z Tampy na Floridě, před čtyřmi lety stala vegankou, myslela si, že při cestách do zahraničí bude hladovět nebo bude muset jíst maso. Místo toho to byl jen začátek jejího poznávání rychle se rozvíjejících veganských destinací, které vzkvétají po celém světě.

„Změnilo to způsob, jakým si vytvářím svůj seznam míst, která chci vidět,“ řekla deníku The New York Times mezi cestami do Peru v prosinci a Dublinu v březnu. „Přidávám na něj města, o která bych dříve neměla zájem, ale kde se rozvíjí veganská scéna. Právě jsem přidala Varšavu,“ dodala.

Veganská strava se skládá výhradně z rostlinných potravin a vylučuje maso i potraviny živočišného původu, jako jsou vejce, mléčné výrobky a med. Vegani a vegetariáni jsou celosvětově v menšině. Stále více lidí se ale zajímá o snížení spotřeby masa, často z ekologických důvodů, protože chovy hospodářských zvířat významně produkují metan, který podle vědců narušuje klima.

Česko není výjimkou. Podle loňského průzkumu společnosti FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je v české populaci v současnosti 21 procent flexitariánů, tedy lidí, kteří z různých důvodů omezují konzumaci živočišných produktů.

S tím, jak stále více lidí přechází na stravu šetrnou k planetě, reaguje na to i cestovní ruch.
Justin Francis, šéf Responsible Travel

Cestovní ruch jde trendu naproti nabídkou hotelů, restaurací, festivalů a zájezdů zaměřených na rostlinnou stravu, protože veganství je stále více spojováno s udržitelným cestováním. A to nejen v období, které někteří lidé nazývají Veganuary, což je každoroční lednová kampaň, jejímž cílem je upozornit na rostlinnou stravu v měsíci tradičně spojovaném s dobrými úmysly.

„Kolektivně si uvědomujeme dopady jídla na planetu mnohem více než před pěti lety,“ popisuje Justin Francis, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Responsible Travel, cestovní kanceláře zaměřené na udržitelnost, která za posledních deset let zaznamenala čtyřnásobný nárůst poptávky po svých veganských zájezdech. „S tím, jak stále více lidí přechází na stravu šetrnou k planetě, reaguje na to i cestovní ruch,“ doplnil.

Veganské jídlo i pokoje

Hotely nabízejí veganské menu a design interiérů. Přírůstky veganských restaurací pokrývají celou škálu ubytovacích zařízení, od Aloft Hotels společnosti Marriott Bonvoy, která nedávno přidala veganské a vegetariánské snídaně do svých grab-and-go lobby marketů ve více než 150 severoamerických hotelech, až po špičkové hotely Peninsula Hotels, které v březnu spustí novou wellness iniciativu zahrnující rostlinná jídla i aromaterapii podporující spánek.

Některé z nich využily pandemickou přestávku v roce 2020 k tomu, aby začaly novou kapitolu, třeba resort Andaz Mayakoba na mexické Riviéře Maya. Ten představil VB, zkratku pro veganský bar, kde se vedle pláže podávají saláty z rýžových kuliček a závitky z listů chaya.

I hotel Four Seasons Resort Punta Mita v Mexiku vychází od roku 2017, kdy hotel najal veganského šéfkuchaře Leslieho Dursa, vstříc stále širšímu spektru diet. Nyní nabízí více než 200 položek veganského menu a vytváří pokrmy na základě alergií a dietních omezení hostů.

Rovněž v České republice přibývá čistě rostlinných restaurací, ale i těch, které na svá konvenční menu přidávají rostlinné pokrmy. Snaží se tak v covidem vyvolané krizi gastro průmyslu přilákat nové zákazníky. Podle mapy Tady se najím rostlinně projektu Rostlinně je tu už 246 restaurací nabízejících plnohodnotné rostlinné jídlo, v kavárně rostlinné mléko do kávy a alespoň něco menšího k jídlu. Jejich počet stále roste.

Jídelní lístky nejsou to jediné, odpůrci věcí živočišného původu si přijdou na své i v pokojích s vybavením a designem interiérů na rostlinné bázi.

Na řeckém ostrově Mykonos v roce 2020 otevřel hotel Koukoumi s veganskou restaurací, lázněmi, které používají pouze rostlinné masážní oleje, a pokoji vybavenými veganskými matracemi z kokosového vlákna. Ve Spojených arabských emirátech plánuje hotel Emirates Palace v Abú Zabí s 394 pokoji otevřít v únoru dva veganské pokoje se specifickými minibary a pokojovou službou.

V Londýně nabízí hotel Hilton London Bankside mezi svými 292 pokoji veganské apartmá postavené z rostlinných materiálů, včetně bambusové podlahy a polštářů z rostlinné kůže na bázi ananasu. Nabídka polštářů obsahuje výplně bez prachového peří, například pohanku a proso, a minibar je plný veganských pochutin. V restauraci mají hosté k dispozici vyhrazená místa k sezení z rostlinné kůže.

Rostlinný luxus

„Lidé to milují, protože to bereme tak vážně,“ vysvětluje James Clarke, generální ředitel hotelu. Musí si ale připlatit, cena za noc se pohybuje kolem 800 dolarů (přibližně 17 200 Kč).

Mnoho nových veganských hotelů bývá luxusních, jako například all inclusive hotel Palmaia - The House of Aia v mexickém Playa del Carmen, kde je veškerá strava veganská a vybavení je bez kůže a peří. Ceny dvoulůžkových pokojů tu začínají na 900 dolarech za noc (asi 19 300 Kč).

Cestovatelům, kteří nechtějí zkoumat každé jídlo, nabízejí veganské cestovní kanceláře a agentury jistotu, že budou moci dodržovat svou dietu a dobře se stravovat, zejména v zahraničí.

V loňském roce přidala společnost Responsible Travel zhruba tisíc vegansky zaměřených zájezdů v rámci svého závazku stát se „nature positive“, tedy slibu, že do roku 2030 nebude poškozovat divokou přírodu a přírodní stanoviště, ale zanechá je více chráněné a podporované.

Mezi její pouze veganské dovolené patří desetidenní cesta po Etiopii (od zhruba 2 300 dolarů - necelých 50 tisíc Kč; ceny nezahrnují letenky), sedmidenní túra po sopkách v Guatemale (od zhruba 1360 dolarů - přes 29 tisíc korun) a osmidenní túra na sněžnicích v Rakousku (od zhruba 1160 dolarů - téměř 25 tisíc Kč).

Rostlinný řetězec roku 2022

Projekt Rostlinně druhým rokem hodnotil tuzemské obchodní řetězce z hlediska nabídky rostlinných produktů. Zkoumalo se zastoupení rostlinných alternativ masa a mléčných výrobků, rostlinných sladkostí, pečiva a drobného občerstvení, hotových jídel a rostlinných omáček, dipů a pomazánek.

Žebříček dopadl takto:

1. Globus

2. Albert

3. Tesco

4. Kaufland

5. Lidl

6. Penny

7. Billa

Donna Zeigfingerová, majitelka cestovní kanceláře Green Earth Travel a spoluzakladatelka veganského cestovatelského summitu, který probíhá online do 30. ledna, uvedla, že za více než 30 let, kdy veganské cestování organizuje, se tato strava stala mnohem rozšířenější.

„Jsou země, do kterých jsem začala jezdit v 80. letech a o kterých jsem si myslela, že nebudou veganské, a které jsou nyní jedny z nejlepších,“ podotkla a zmínila Španělsko a Francii. „Dříve se vtipkovalo, že když se objevíte na francouzských hranicích a ukážete veganský pas, tak vás odmítnou,“ dodala. U svých klientů se Zeigfingerová ujišťuje, že hotely vědí, že jsou vegani, a nutí je vyměnit péřové lůžkoviny.

Mnohem větší veganskou nabídku mohou využít i turisté na moři: Luxusní výletní linka Regent Seven Seas Cruises nabízí více než 200 rostlinných jídel a Virgin Voyages má na palubě své lodi Scarlet Lady restauraci zaměřenou na rostlinnou stravu.

Vegan a výkonný ředitel společnosti Better Safaris Paul Tully organizuje udržitelné cesty do Afriky, kde je podle něj poměrně snadné jíst vegansky. „Překvapivě to byly letecké společnosti, které se zdají být v tomto vzestupu veganství pomalé, mnohé z nich stále nabízejí extrémně mdlé jídlo a omezené možnosti pro vegany,“ informoval.

Destinace se naopak rády chlubí svým veganským kreditem. Do 30. ledna se v Dubaji koná celosvětový veletrh Expo 2020, který je označován za první veganský festival jídla na Blízkém východě. Na září plánuje cestovní kancelář Vegan Travel Asia by VegVoyages takzvaný první veganský festival v himálajském regionu, který se uskuteční v Nepálu a Bhútánu a jehož součástí budou panelové diskuze, kuchařské workshopy a vesnice s více než 100 vystavovateli.

V Česku se loni v říjnu uskutečnil druhý ročník konference Plant-Powered Perspectives 2021. Z panelové diskuze vyplynulo, že každý dvanáctý nápoj prodaný ve Starbucks je s rostlinnou alternativou mléka, Dáme jídlo má na své platformě 24% nárůst vegan restaurací a 40% nárůst vegan objednávek za rok a 28 % prodejů Ikea kuliček je rostlinného původu.

Podle Andrey Vozníkové ze společnosti InsightLab se v brzké budoucnosti na tuzemském trhu objeví hotové omáčky na rostlinné bázi (sýrová, bešamel atd.), alternativa vajec, tropické ovoce jackfruit ve formě trhaného masa, hranolky z manioku a plantejnová mouka.

Nejsilnější prodejní kategorie je podle Vozníkové kategorie rostlinného mléka. To tvoří skoro 80 % na celkových prodejích alternativ s tím, že největší meziroční nárůst (232,8 %) patří fermentovaným mléčným produktům. Mezi výrobci rostlinných variant mléčných výrobků vede Upfield a Danone.

Nejlíp se vegan nají v Londýně

Veganskými útočišti jsou již dlouho velká města. Digitální platforma pro veganské stravování Happycow uvádí, že Londýn je celosvětově nejlepším městem pro veganské stravování s více než 150 restauracemi, následují New York, Berlín, Los Angeles a Toronto.

Veganství je však stále dostupnější i ve venkovských oblastech - v Argyllu na západě Skotska vznikla nová veganská stezka spojující kavárny a hostince - a v menších městech, jako je Boise ve státě Idaho, se nachází veganský food truck, soul food restaurace, tetovací obchod a restaurace.

V Greenville v USA až po Scottsdale v Arizoně vzkvétají jídelní zájezdy, které představují veganským návštěvníkům místní možnosti. V Tel Avivu začala společnost Eager Tourist v roce 2019 nabízet veganské kulinářské prohlídky, které navštěvují potravinové trhy, farmáře a restaurace.

„Upřímně řečeno, je to zajímavější než neveganské prohlídky,“ řekl Ross Belfer, partner společnosti, který je Američan žijící v Izraeli. „To, co Izraelci dokážou udělat se zeleninou, nemá podle mého skromného názoru obdoby,“ doplnil.

Reklama

Doporučované