Hlavní obsah

Deset potravin, za které si Češi nejvíc připlatí. Rekord drží mouka

Foto: Shutterstock.com/Maria Sbytova

Nejrychleji za rok zdražila mouka. Zlevnilo ale vepřové maso a vodka.

Reklama

Mezi potraviny, za které si Češi oproti loňsku nejvíc připlácejí, patří i káva, mléčné výrobky nebo těstoviny. Kilogram mouky zdražil za rok o čtyři koruny, kostka másla o dvanáct.

Článek

Potraviny výrazně podražují a mezi nimi nejvíc ty základní, jako jsou mouka, máslo, olej, pečivo nebo cukr. Obchody prudce zvedají ceny od podzimu a letos zdražování akceleruje.

Mnohé potravinářské firmy v uplynulých týdnech zahájily nové kolo jednání o cenách s řetězci a je jasné, že se obchodníci neubrání dalšímu přepisování ceníků.

Nezdražuje se najednou, ale po etapách. Dobře lze situaci ilustrovat na obyčejném tukovém rohlíku. Roky se obchodní řetězce bránily zvednout cenu nad 1,90 korun, ale loni na podzim rohlík zdražil na 2,30 Kč a nyní už v některých obchodech stojí 2,50 Kč.

Mouka za rok od loňského března podle dat Českého statistického úřadu v průměru zdražila z téměř 12 korun na 16 korun. Pokud se eliminují sezónní potraviny, jako jsou ovoce a zelenina, drží mouka titul cenového rekordmana.

Výrazně si lidé připlácejí i za mléčné výrobky. Čtvrtkilová kostka másla je o 12 korun dražší než loni, stogramové balení eidamu zdražilo o tři koruny, litr polotučného mléka o dvě koruny na 14 korun.

Celková inflace v březnu povyskočila o 12,7 procenta a za celý rok se může přiblížit až k 15 procentům. Ale podle některých ekonomů právě potraviny zdraží výrazněji a jejich dopad do rodinných rozpočtů se teprve promítne. Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek odhaduje, že letos mohou zdražit v průměru až o 25 procent.

V datech ČSÚ jsou také položky, které zlevnily. Nejvýrazněji je to vidět u vepřového masa a odvozených produktů, jako jsou párky. Kilogram vepřové kýty bez kosti zlevnil v březnu ze 133 korun na 105 korun v důsledku přebytků v Evropě způsobených omezením exportu do Číny, která opatření přijala v reakci na výskyt afrického moru v některých zemích. Producenti masa však varovali, že vývoj na burzách jde opačným směrem a nejkonzumovanější červené maso prudce zdraží.

Nejspíš v důsledku války a bojkotu prodejců na ruské zboží v březnu zlevnila také vodka. Prodejní cena v přepočtu na litr klesla z 260 na 248 korun.

Nejvíce si Češi připlácejí na dražším bydlení, zejména elektřině a plynu. Spolu s drahými pohonnými hmotami tvoří zhruba polovinu částky, kterou lidé vydávají kvůli inflaci navíc. Třetí největší zásah mají potraviny, tvoří přes desetinu z celkové inflace.

Reklama

Doporučované