Hlavní obsah

Fotky nelžou. Podívejte se, jak za čtyři měsíce zdražilo jídlo

Foto: Filip Horáček, Seznam Zprávy

Potraviny prudce zdražují ve všech českých obchodech. Káva Jacobs Krönung v prodejně Tesco (na snímku) o třicet korun.

Reklama

Za některé potraviny si Češi od ledna připlácejí až desítky korun navíc. Zdražuje až na výjimky prakticky všechno a všude. Podle odborníků ale další inflační vlna do regálů ještě přijde.

Článek

Ceny potravin, které tvoří kolem pětiny výdajů domácností, rostou nejrychleji v novodobé historii. Nejvíce to pociťují senioři, samoživitelky a domácnosti s nízkými příjmy. Některé věci si člověk může odepřít, jídlo ale kupovat musí.

Redakce Seznam Zpráv zmapovala, kam se za čtyři měsíce od ledna pohnuly ceny u některých potravin v českých řetězcích. U některých položek si zákazníci připlácejí koruny, jinde ale i desítky korun. Výrazný skok je znát u pečiva, mouky, kávy nebo medu.

Cílem srovnání nebylo ukázat, který z řetězců je levnější, ale na několika málo příkladech demonstrovat, co se stalo s cenami za tak krátkou dobu. Ceny ve fotogalerii níže ukazují cenu z 3. ledna a následně z 10. nebo 11. května.

Například chléb Šumava v Lidlu stál na začátku ledna 29,90 Kč, ale nyní se prodává o deset korun dráž. Stogramové balení sýru Leerdammer Original se koncem října prodávalo za 34,90 Kč, v lednu už stálo 39,90 koruny a nyní má cenovku 45,90 Kč.

Sklenice lesního medu v řetězci Tesco zdražila od ledna o dvacet korun na 209,90 koruny. A kilogram hrubé mouky privátní značky nakupují zákazníci o sedm korun dráž, za 19,90 koruny.

Zvyšují se ceny mléčných výrobků, cukrovinek, základních potravin. A také piva, které v běžných letech zdražovalo zpravidla jednou za rok. Třeba ležák Budweiser Budvar v Albertu v Poděbradech zdražil z 23,90 na 25,90 koruny.

Důvodem je pokračující navyšování cen vstupních nákladů v zemědělství a potravinářství. Rostou ceny krmiv, hnojiv, ale také obilovin kvůli válce na Ukrajině. Někteří zpracovatelé s odběrateli ještě nepředjednali smlouvy, do kterých by promítli rychle rostoucí náklady na výrobu. Vliv mají také ceny pohonných hmot, které musí zemědělci a následně i dopravci kupovat.

Zdražování potravin nás ještě čeká, protože dosud se do cen v obchodech promítaly menší položky, obaly z Číny, pohonné hmoty, náklady na logistiku nebo mzdy.
Miroslav Koberna, ředitel Potravinářské komory ČR

„Základem cen u potravin je cena surovin. Třeba mouka se podílí na cenách pečiva okolo 75 procent. Když stoupne o dvojnásobek, musí pro odběratele třeba o třicet procent zdražit,“ říká ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

Podle něj ale kvůli rostoucím cenám surovin ještě potraviny zdraží. „Zdražování potravin nás ještě čeká, protože dosud se do cen v obchodech promítaly menší položky, obaly z Číny, pohonné hmoty, náklady na logistiku nebo mzdy,“ vysvětluje, proč se ceny potravin budou zřejmě dál zvyšovat.

Řada lidí kvůli nárůstu cen, jenž se výrazně projevil u elektřiny, plynu a pohonných hmot, už omezuje své útraty a očekává se, že to zamíchá i s „košem potravin“, které si Češi kupují. Oblíbenější nejspíš budou levnější privátní značky a také nákupy v akcích.

Podle průzkumu společnosti Kantar CZ vyšší ceny energií nutí k omezení zhruba polovinu domácností a u potravin a pohonných hmot to jsou zhruba dvě pětiny. Očekává se, že letos potraviny zdraží o 30 procent.

Jídlo v České republice v dubnu zdražilo nejrychleji po bydlení, kde lidem z peněženek ubírají především drahé energie.

Reklama

Doporučované