Hlavní obsah

Kam v létě? V cestovkách předběhla Chorvatsko jiná balkánská země

Foto: Shutterstock.com

Letní dovolená s cestovní kanceláří letos zdražila zhruba o pět procent, loni o třináct. Přesto se čísla blíží prodejům z roku 2019.

Reklama

Nejprodávanější dovolené s cestovními kancelářemi směřují do Řecka, Chorvatska a Itálie. Novinkou v Top 10 jsou pak Spojené arabské emiráty, které si Češi oblíbili během pandemie. Čerstvý žebříček zveřejnila asociace cestovek.

Článek

Češi chtějí k moři. Nejvíce letních dovolených prodaly tuzemské cestovní kanceláře do Řecka. Dvojkou v žebříčku prodejů je Chorvatsko a trojkou Itálie, obě země převážně s vlastní dopravou.

„Obratem prodejů zájezdů se cestovní kanceláře a cestovní agentury v Česku přibližují roku 2019. Oproti loňské sezóně se s rostoucí tendencí setkávají všechny destinace včetně Portugalska, zejména Madeiry, která dříve patřila v rámci Evropy mezi luxusnější, tedy i dražší destinace,“ říká Kateřina Chaloupková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Přes milion Čechů se každoročně vydává na Jadran, v celkových číslech tak první pozici jednoznačně obhájí Chorvatsko. Zejména proto, že si řada lidí najde ubytování sama, bez cestovní kanceláře. A to v soukromých apartmánech, hotelech i kempech.

TOP 10 prodaných zájezdů

  1. Řecko
  2. Chorvatsko (zejména vlastní doprava)
  3. Itálie (zejména vlastní doprava)
  4. Turecko
  5. Španělsko (včetně Kanárských ostrovů)
  6. Egypt
  7. Bulharsko
  8. Tunisko
  9. Rakousko
  10. Spojené arabské emiráty

Zdroj: Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

„Celkově můžeme říci, že Češi jsou velmi konzervativní a volí osvědčené destinace,“ říká Kateřina Chaloupková za cestovní kanceláře. Skokanem posledních let se staly Spojené arabské emiráty, momentálně na desáté příčce obliby. „Češi si je oblíbili zejména proto, že během covidové pandemie a různých restrikcí šlo o velmi vstřícnou a turistům otevřenou zemi,“ vysvětlila.

Kanceláře si tak letošní sezónní prodeje pochvalují. Co se změnilo oproti předcovidovým časům, je menší výběr zájezdů na poslední chvíli. Žádné dramatické last minute nabídky letos podle asociace nebudou.

„S ohledem na vysoké prodeje a nasmlouvané kapacity bude nabídka last minute velmi omezená, spíše zůstanou v nabídce méně žádaná ubytovací zařízení,“ uvedla Kateřina Chaloupková pro SZ Byznys.

Většina evropských zemí podle asociace přistoupila k rozvolnění vstupních požadavků, lidé tak cestují jako před pandemií. Naopak dokladem o bezinfekčnosti je nutné se prokázat například při cestách do Francie, Tuniska nebo Egypta.

Reklama

Doporučované