Hlavní obsah

Natankuju, nacpu lednici, u nás už neutrácím, píší čtenáři o nákupech u sousedů

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o přeshraničním nakupování.

Reklama

Velké srovnání cen potravin, které sestavily Seznam Zprávy, ukázaly, že dráž než doma mohou Češi nakoupit už jen na Slovensku. Jaké zkušenosti a názory na přeshraniční nakupování a ceny výrobku mají čtenáři?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o cenách potravin v Česku a sousedních zemích.

Petra Pražáková: Ceny v Polsku jsou levnější o částku, kterou u nás tvoří ta nesnížená daň. Takže evidentně není zakopaný pes v maržích prodávajícího. A protože máme napnutý státní rozpočet, nelze na potraviny nasadit nulovou daň, čili ceny musí zůstat takové, jaké jsou. Až se v Polsku finančně vyčerpají, zdaní ceny potravin a ceny potravin budou stejné jako u nás.

Martin Vacek: Zrovna dnes jedu do Polska na nákup. Ano, mám to 10 km. Jezdil jsem tam vždy, ale od loňska nákup jen v Polsku. Benzin je asi o 3 Kč levnější. Vezmu benzin, nacpu lednici a za týden až dva opět do PL. Brýle levnější o třetinu, společenský oblek za polovinu. To je výhoda Liberce. Dříve jsem jezdil do Německa, nyní do Polska - výhoda trojmezí.

Tomáš Král: Hrátky s DPH připraví polskou státní kasu o 108 miliard Kč. Ty peníze budou chybět jinde. Jsem rád, že se naše vláda vyhnula těmto dočasným populistickým opatřením. Stačí, že nás zastropování cen energií stojí desítky miliard.

Tomáš Hora: Lidé už to naštěstí pochopili a jsou ochotni jet i delší cestu za nákupem do zahraničí. Naše rodiny utratí za potraviny v Česku tak 10 % celkových nákladů za potraviny - v podstatě jen občas ovoce nebo pečivo. Zbytek potravin a drogerii kupujeme jen v zahraničí (Německo, Rakousko nebo Polsko). I po započítání nákladů na dopravu vyjde jeden velký nákup významně levněji než v Česku, a pokud se takto člověk domluví a jede ještě s někým, není vůbec co řešit.

Tomáš Radon: Čech vypěstuje pšenici a nadojí mléko, to levně nakoupí německý nebo britský řetězec, upeče z toho bagety a vyrobí jogurty s pravými kousky ovoce, prodá to ve svých prodejnách za ceny, jaké ho napadnou, protože žádný konkurující český řetězec tady nemáme. Tak co chcete? Je zapotřebí nejenom makat na polích a v drůbežárnách, ale také umět vyrábět desítky skvělých pečiv, krásně balených dobrot a ty prodávat v českých prodejnách. Kdo začne?

Tomáš Kutner: Chybí tam ještě jedna proměnná, a tou je kvalita. Jak cukrovinek, tak pracích prášků, kdy jsme pořád jen východní odbytiště. Takže to ty německé a rakouské produkty staví do jiného světla.

Jiří Vokoun: My v severovýchodním Sudetech už jinde než v Polsku nenakupujeme. Oblečení, boty, drogerii, potraviny. Třeba v Česku Nivea balzám po holení 230 Kč, v Rossmannu v Polsku 175 Kč.

Tomáš Kučera: Pokud odečteme DPH, vychází Rakousko a Německo stejně. Pokud by tu byly mzdy na úrovni 70-80 % Německa nebo Rakouska, neřeknu ani popel. Takto díky nižším mzdám zemědělců, obchodníků, skladníků a prodavaček mají jen supermarkety a potravinové řetězce vyšší zisky ze stejné marže.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Reklama

Doporučované