Hlavní obsah

Podívejte se, jak vzrostly ceny od ledna. Chléb zdražil o 15 Kč, olej o třicet

Foto: Filip Horáček, Seznam Zprávy

Slunečnicový olej Deliol v Tescu zdražil o třicet korun. Oleje a tuky patří k největším obětem inflace.

Reklama

aktualizováno •

Jak se změnily ceny potravin za devět měsíců od začátku roku? V řetězcích rapidně zdražilo prakticky všechno. Chléb Šumava ze 30 na 45 korun, cukr ze 20 na 30, balení vajec až o 18 korun. Ceny boří všechny hranice.

Článek

Potraviny v obchodech dál prudce zdražují. Srovnali jsme ceny na začátku roku a po devíti měsících ve čtyřech velkých obchodech: v Lidlu, Penny Marketu, Albertu a prodejně Tesco. Výsledek?

Najít potraviny, které nezdražily, je opravdu náročný úkol. Jednou z mála výjimek, u nichž cenovka zůstala, jsou některé čaje. Ale u naprosté většiny zboží se ceny pohnuly o desítky procent nahoru.

Pár příkladů: cukr krystal značky Tesco zdražil o deset korun na 30 Kč, omáčka Panzani Carbonara ve skle z 93 na 115 Kč, slunečnicový olej Deliol v tomtéž řetězci z 50 na 80 korun. Prudce pochopitelně zdražují i ostatní prodejci ve všech kategoriích zboží. U balených sýrů a uzenin jsou běžné skoky o 5-10 korun. Cena tukového rohlíku vyskočila z 1,90 Kč na 2,90 Kč. Rostou ceny masa, mléčných výrobků, pečiva, cukrovinek, základních potravin i specialit.

+50

Inflaci dohání také Lidl, který se ji zpočátku snažil více brzdit. Balení deseti podestýlkových vajec velikosti M obchodě u Poděbrad zdražilo z 35 na 53 korun. Za šumavský bochník zákazníci dnes zaplatí 45 korun, o patnáct korun víc než v lednu. Cenovky se začínají zvedat i u piva.

Jen pro upozornění: nesrovnávali jsme řetězce mezi sebou, ale cenový vývoj identického zboží v rámci čtyř obchodních řetězců 3. ledna a 4. října 2022. Porovnáváme neakční ceny. V galerii se můžete podívat, jak se inflace zakousla do potravin.

Odlehčený margarín

Nutno dodat, že ve slevách je stále možné nakoupit mnohem levněji - například jogurty pod deset korun. Není proto překvapivé, že rostou prodeje ve slevách.

Objevují se i případy odlehčování balení. Důvodem je nejspíš to, že cena opticky tak výrazně nevzroste a nové balení je k nerozpoznání od starého. Všimli jsme si, že výrobce Unilever odlehčil margarín Flora z 250 gramů na 225 gramů. Cena díky tomu nezačíná sedmičkou, ale šestkou. Od ledna se přesto zvýšila z 49,90 Kč na 69,90 Kč. Oleje a tuky patří k potravinám, které zdražují nejrychleji. Důvodem je i válkou narušený dovoz slunečnice z Ukrajiny.

Zmenšování výrobků

Do obchodů se vrací ohraný trik. Výrobci u některých potravin snižují gramáž, aby nemuseli tolik zdražit.

Máte konkrétní zkušenost?

Napište na: filip.horacek@sz.cz

Obecně je důvodů zdražování potravin celá řada, ale ten hlavní je momentálně podle ekonomů i potravinářů jeden - energetická krize. Výrobci totiž už přecházejí na nové smlouvy s dodavateli a platí za elektřinu a plyn aktuální ceny, tedy násobky toho, co dosud.

Počítáme, že během podzimu cena pečiva půjde nahoru.
šéf Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý

A bude hůř

Dodavatelé řetězců tak sice vyvíjejí velký tlak na zdražení svých výrobků v regálech, ale musejí zároveň dodržet kontrakty uzavřené s odběrateli. Ty se dříve uzavíraly často na rok dopředu, nyní jsou to ale jen měsíce. Třebaže se zákazníkům může zdát, že současné ceny jsou příliš vysoké, současný tlak na zdražení se do koncových cen promítne až během podzimu a zimy.

„Aktuálně jednáme o změnách nákupních cen napříč celým sortimentem,“ uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. „Hlavním důvodem jsou rostoucí ceny energií, vstupních surovin a nepředvídatelnost dalšího vývoje,“ dodala.

Další zdražení přijde také podle potravinářů. „Počítáme, že během podzimu cena pečiva půjde nahoru,“ předjímá například šéf Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Pro pekaře jsou klíčové dva základní vstupy: mouka a energie. Zástupce pekařů očekává, že pšenice sice může mírně zlevnit, ale kvůli vysoké energetické spotřebě mlýnů bude výsledná cena mouky spíše stagnovat.

Větším problémem jsou energie, které zvedají ceny dalších vstupů, včetně výroby obalů. „Vítáme snahu zastropovat energie u malých a středních podniků, jenomže pekaři mají bohužel vyšší spotřebu,“ říká Hlavatý.

Zastropování se totiž nebude týkat firem s „nadlimitní“ spotřebou, kam ale spadá většina velkých a středních pekáren. S podporou mohou naopak počítat ti menší, firmy do 250 zaměstnanců s ročním obratem do 50 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun).

Další vývoj cen ale pekař nechtěl předjímat. „Ceny pečiva budou záviset na tom, jak se vláda postaví k cenám energií u velkých firem. Pokud nedojde k ničemu, zdražení bude razantní,“ předpovídá. O pomoci velkým firmám, například formou zastropování, se spekuluje na úrovni vlády a Evropské unie.

Podle šéfky Potravinářské komory bude síla další inflační vlny záviset na přístupu vlády k energiím. „Nejsem ji jista, že je současná pomoc vlády účinná. Problém je u velkých firem, a ty jsou největšími dodavateli potravin,“ říká prezidentka Dana Večeřová. „Máme strach, že pomoc pro menší firmy přichází pozdě. Dnes český statistický úřad ukázal, že výrazně klesají prodeje ve specializovaných prodejnách, které právě zásobují menší firmy,“ dodala.

Inflace v tuzemské ekonomice v srpnu meziročně vzrostla o 17,2 procenta. Potraviny se aktuálně na zdražování podílejí 3,5 procenta. „Nevypadá to hodně, ale fakticky to znamená, že jsou o téměř 20 procent dražší než loni. V evropském srovnání u nás zdražily potraviny už nyní nadprůměrně,“ upozornil Petr Dufek, ekonom společnosti Creditas.

Na to si stěžují i potravináři a zemědělci, kteří upozorňují, že Česko ztrácí konkurenceschopnost se sousedními zeměmi, mimo jiné proto, že ostatní země mají nižší DPH na potraviny v obchodech.

Reklama

Doporučované