Hlavní obsah

Slovo samoobsluha má nový rozměr. V obchodě, kde nakoupíte i o půlnoci

COOP otevřel ve Strakonicích nejmodernější supermarket.Video: Filip Horáček, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obchod, do kterého se pro pár rohlíků, máslo nebo pivo dostanete kdykoliv. Minutu po zavíračce, o půlnoci i ve tři ráno. V Česku unikátní prodejnu otevřela Skupina COOP ve Strakonicích.

Článek

Otevírací doba není podstatná. Nakupujete, když se vám zrovna chce. Třeba v noci po flámu.

Jaké to je, jsme si vyzkoušeli ve Strakonicích, kde v Podskalské ulici otevřel modernizovaný supermarket družstevní skupiny COOP.

Prodejna žije dvojím životem. V běžné otevírací době od 6 hodin do 17 hodin se neliší od jiných prodejen. Na malém prostoru nabízí 2 500 druhů zboží včetně pultu s čerstvým zbožím jako jsou maso a sýry. Úderem páté se z prodejny stává automatický obchod, který je v kontextu českého maloobchodu unikátní.

Zaměstnanci odcházejí, nad pultem s čerstvými potravinami se stahují mříže, dvojité vstupní dveře se zakódují a na vzdáleném dispečinku začíná noční směna hlídače, který sleduje dění na prodejně.

Kdo chce jít nakoupit, musí se dostat přes dvoje vstupní dveře. Otevře je naskenováním QR kódu v mobilním telefonu čtečkou na dveřích. Kód získá po spárování mobilní aplikace Contio s bankovní identitou. Tím je vstup umožněn jen osobám starším 18 let, případně jejich doprovodu. Při hledání technologického řešení moderní prodejny upřednostnil COOP bankovní identitu před identifikací pomocí platební karty, kterou je možné sdílet.

Po překonání prvních dveří se zákazník ocitá v malém prostoru mezi dvěma dveřmi hlídaném kamerou. Ty druhé, za nimiž už jsou regály se zbožím, otevře stejným QR kódem. Důvodem není posedlost firmy dveřmi, ale bezpečnost. Pokud pracovník dispečinku uvidí, že se do prodejny dere pět lidí najednou nebo zákazníka někdo obtěžuje, může zasáhnout, případně zakázat vstup.

Pracovní sílu tato prodejna neušetří, ale ani to není cílem. Chceme naopak zaměstnance udržovat pro konzervativní zákazníky a v automatickém režimu nabídnout komfort libovolným časem pro nakupování.
Lukáš Němčík, marketingový ředitel Skupiny COOP

„Prodejna je napojena na pult centrální ochrany pod stálým dohledem. Když přijde zákazník, spustí se automaticky záznam a dispečink živě sleduje, co se děje. V případě problémů je zde nouzové tlačítko. Může resetovat kasu, otevřít dveře, přivolat policii, záchranku…“ popsal marketingový ředitel Skupiny COOP Lukáš Němčík.

Stejný QR kód slouží uvnitř prodejny pro přihlášení k samoobslužné pokladně a také odemčení vstupních dveří. Bez zaplacení nicméně není možné dostat se ven.

V případech, kdy by nefungovala platební karta, případně se zákazníkovi vybil telefon, bude muset požádat dispečink o asistenci.

„Pracovní sílu tato prodejna neušetří, ale ani to není cílem. Chceme naopak zaměstnance udržovat pro konzervativní zákazníky a v automatickém režimu nabídnout komfort libovolným časem pro nakupování,“ vysvětlil Lukáš Němčík.

Prodejna zaměstnává pět lidí. Za přestavbu firma zaplatila 1,5 až 2 miliony korun, necelou polovinu tvoří technologie jako jsou kamery, čtečky QR kódů, samoobslužná pokladna a počítačový systém včetně verifikace pomocí bankovní identity.

Sámoška v kontejneru

V šíři sortimentu je noční provoz prodejny omezen jen tím, že nejsou dostupné všechny potraviny z čerstvého pultu. Některé jsou ale dopředu předpřipraveny v chladicích boxech.

V červnu COOP otevře druhou prodejnu nové generace. Třikrát větší obchod bude v nedalekém Českém Krumlově.

„Průběžně budeme sbírat zkušenosti s pilotními prodejnami, zjistíme, jaký bude zájem zákazníků, možné problémy a podle toho se rozhodneme o dalším možném rozšíření tohoto konceptu,“ dodal Němčík. V budoucnu by podobné prodejny mohly být i v kontejneru.

Tvůrce technologického řešení, společnost Knowinstore, chce inovativní řešení prosadit i v nepotravinářském maloobchodu. „Máme poptávky od zákazníků typu zámky, muzea, hobby markety a podobně,“ řekl Pavel Kozler, ředitel společnosti Knowinstore.

Reklama

Související témata:

Doporučované