Hlavní obsah

Už i Biden má voskovou figurínu za miliony a Harrisová opět přepsala dějiny

Podívejte se na nově odhalené figuríny Joe Bidena a Kamaly Harrisové.Video: Jan Marek

 

Reklama

Světoznámá muzea Madame Tussaud, jejíž celebrity z vosku nechybí ani v Praze, za pandemie sice na tržbách utrpěla, jako i další atrakce, velké ztráty, ve výrobě ale nebrzdí. K výročí Joe Bidena ve funkci odhalilo jeho figurínu.

Článek

Vyrobit jednu voskovou figurínu stojí asi 300 tisíc dolarů, což je v přepočtu téměř 6,5 milionu korun. I spolu s pořízením až 180 fotek „vzorové“ osoby a provedením více než 250 precizních měření.

Včetně samotného modelování, ořezů a malování trvá skupině přibližně dvaceti zkušených umělců tvorba figuríny přes 800 hodin, tedy zhruba čtyři měsíce. Jenom samotné vlasy, které se na hlavu sází pramen po pramenu ručně, zaberou až pět týdnů práce. Oproti předloze se musí navíc všechny postavy v Londýně vyrábět asi o dvě procenta větší, protože tolik podle odhadů při celém procesu ubyde vosku, který se „scvrkává“.

Vůbec nejdřív se kvůli opoře musí z kovových trubek a drátů zhotovit kostra, na kterou pak sochaři teprve nanáší podle velikosti proporcí okolo 150 kilogramů jílu. Po velice jemné práci s opracováním přichází na řadu tvorba plastových forem z tohoto jakéhosi „prototypu“, do kterých se potom vlévá při 74 stupních Celsia roztavený vosk, který chladne a tuhne přes noc. Na hlavu je ho potřeba pět kilo, zatímco na tělo asi dvacet. Oči se dělají z akrylátové pryskyřice a chrup si bere na starost přímo zubař.

Biden i Harrisová odění jako v jejich nejvýznamnější den

Mezi nejnovější přírůstky do rodiny Madame Tussauds patří od úterka i americký prezident Joe Biden a poprvé v historii také viceprezident, v tomto případě viceprezidentka, Kamala Harrisová. Oblečeni jsou stejně jako při inauguraci, od které to bude ve čtvrtek na den přesně rok. I přes náročnost výroby voskových figurín tak světoznámé muzeum stihlo načasování přesně. K vidění budou v jeho pobočce v New Yorku, kde je takto zvěčněných už přes 220 různých osobností a celebrit.

Miliardové ztráty kvůli covidu

V domácím Londýně to je dokonce více než 250 voskových figurín, a každoročně se tam na ně ještě před covidem chodilo dívat přes 2,5 milionu lidí. Madame Tussauds otevřelo jedno ze svých muzeí v červenci 2019 i v Praze. To si ale roční návštěvnost kvůli covidu ještě ani pořádně změřit nestačilo.

Pandemie dopadla předloni na všech 22 muzeí po celém světě, která spolu se 23 parky Legoland nebo také 46 akvarijními atrakcemi Sea Life spravuje britská zábavní firma Merlin Entertainments. Ta zaznamenala podle výroční zprávy za rok 2020 celkový propad v návštěvnosti o více než 200 procent na 22,1 milionu lidí, a spadla tak do provozní ztráty ve výši 740 milionů liber, což je v přepočtu přes 21,5 miliardy korun. O rok dříve přitom ještě byla 231 milionů liber, tedy zhruba 6,7 miliardy korun, v zisku.

Reklama

Doporučované