Hlavní obsah

Cash Only: V PPF je nový šerif. Co udělá s Kellnerovým odkazem?

Foto: Profimedia.cz

Jiří Šmejc se hodlá chovat oportunisticky, což je způsob uvažování a chování, ke kterému se v minulosti hlásil on sám i celá PPF.

Reklama

Skupina PPF tento týden poslala k ledu největší bankovní transakci za posledních dvacet let. Je zřejmé, že za ruční brzdu zatáhl Jiří Šmejc, který se role generálního ředitele skupiny ujme oficiálně až za čtrnáct dní.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Cash Only, ve kterém Martin Jašminský, Zuzana Kubátová, Jiří Zatloukal a Jiří Nádoba každý pátek komentují dění v českém byznysu. Pokud vás Cash Only zaujal, přihlaste se k odběru newsletteru.

Hovořili-li dosud čelní představitelé PPF o naplňování odkazu loni zesnulého Petra Kellnera, rozhodnutí zastavit fúzi s bankou Moneta v hodnotě 26 miliard korun pět minut před navlečením snubních prstýnků dává tušit, že to s naplňováním odkazu nebude tak žhavé.

Petr Kellner chtěl vždy hrát první ligu v oborech, které byly základem jeho byznysové skupiny. Ať už šlo o pojišťovnictví, finanční služby, telekomunikace i média. Naopak v bankovnictví se mu to dlouhodobě nedařilo.

Air Bank je sice moderní a úspěšná banka, ale v žádném případě nepatří do první ligy. Trefně to kdysi charakterizoval právě šéf Monety Tomáš Spurný, když přiblížil obsah rozhovorů s Kellnerem v počátcích jednání o fúzi, které započaly už před čtyřmi lety. Kellner položil otázku, proč se spojovat s jinou bankou, když má v podobě Air Bank závodního koně. Odpovědí mu bylo, že ten jeho závodní kůň nikdy nic nevyhrál.

Na stopnutí fúze s Monetou je překvapivý i fakt, že Jiří Šmejc byl podle našich informací přítomen u celého procesu. Ten vyvrcholil loni v prosinci, kdy valná hromada Monety schválila transakci a PPF u toho asistovala coby téměř 30procentní akcionář této banky.

Jenže od té doby se některé věci opravdu změnily.

Na jedné straně jsou argumenty, které předložila PPF. Určitě lze souhlasit, že zhoršená makroekonomická a geopolitická situace a válka na Ukrajině zvyšuje riziko, že banky budou muset absorbovat více ztrát plynoucích z nárůstu nesplácených úvěrů v důsledku horší finanční situace firem, živnostníků i domácností. To by mělo ve střednědobém horizontu negativní dopad na růstový potenciál nově vzniklé banky.

Ale oběma stranám transakce už v době jejího dotažení na valné hromadě bylo jasné, že centrální banka bude zvyšovat nároky na kapitálovou sílu bank a bude výrazněji zvyšovat úrokové sazby kvůli inflaci. Například proticyklická rezerva se prakticky vrací jen na úroveň, na které byla před pandemií covidu. Takže to buď PPF špatně odhadla, nebo nemá dostatečný přístup ke kapitálu, aby toto období překlenula.

Je tu ovšem jedna nová, podstatnější změna. Jiří Šmejc se stal novým šerifem PPF, který sice nebude za řízení skupiny pobírat žádný plat, ale po třech letech bude moci uplatnit opci na nákup až desetiprocentního podílu, dokáže-li zvýšit hodnotu skupiny PPF tak, jak si dohodl s Renátou Kellnerovou. A na čem přesně se dohodli, vědí oni dva, a tři roky nejsou nijak dlouhá doba. Jiří Šmejc tak zcela logicky razí cestu, o které je přesvědčen, že z něj udělá desetiprocentního spolumajitele největší byznysové skupiny. Tento podíl by byl dvakrát větší, než kolik měl v celé PPF v minulosti.

Šmejc se hodlá chovat oportunisticky, což je způsob uvažování a chování, ke kterému se v minulosti hlásil on sám i celá PPF. I když stopnutím fúze v této fázi si PPF na trhu notně pošramotila reputaci, tak dobrá reputace sama o sobě ze Šmejce akcionáře PPF neudělá.

Takže se nabízí otázka, co dalšího může po ukončení fúze s Monetou následovat. Skupina Air Bank, do které PPF počítá i český a slovenský Home Credit a úvěrovou platformu Zonky, zůstane na prodej. Organickým růstem se Air Bank nijak dramaticky neposune vzhůru na bankovním žebříčku, kde zaujímá počtem klientů i velikostí příčku v jeho polovině za Fio Bankou. Chce-li PPF výrazně růst, tudy cesta bez fúze s větší bankou nevede.

Bude také pokračovat prodej globální skupiny Home Credit. Po prodeji aktivit v Rusku, které z finančního hlediska rozhodně nebylo terno, je na řadě Asie, kde prý PPF vyjednává s několika zájemci. Tady ale bude nutné vyřešit problém s tím, že technologická srdce jednotlivých částí Home Creditu jsou v Česku, což může být pro zájemce problém.

Na Šmejcův seznam se určitě může dostat biotechnologická společnost Sotio, která pracuje na vývoji léků proti různým druhům rakoviny. Tady může dojít i k velkému napětí uvnitř managementu PPF, protože jestli lze některou z firem skupiny vnímat za velký Kellnerův odkaz, je to právě Sotio. Ale jde o dlouhodobě dotovanou firmu a Šmejc musí pracovat na růstu hodnoty.

Takže je tu druhá strana mince a tou je růst. Současná krize určitě přinese celou řadu příležitostí k nákupu firem, které budou zapadat do nově se rodící strategie. Podíváme-li se například na obory, v kterých působí Šmejcova společnost Emma capital a kterým nový šéf PPF věří, jde o oblasti e-commerce, zelené energetiky, gamingu a zdravotnictví v podobě distribuce léčiv a asistované reprodukce.

Jestli se po úmrtí Petra Kellnera spekulovalo o tom, zda se PPF bude do budoucna soustředit spíše na uchování hodnoty pro jeho dědice, nebo se nadále bude profilovat jako dravá a rostoucí skupina, je s nástupem Jiřího Šmejce jasno. A myslím, že během tříleté cesty za jeho podílem v PPF se náležitě předvede a o překvapení nemusí být nouze.

Zajímají vás podnikatelské záměry Jaromíra Jágra nebo úspěchy českých startupů? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované