Hlavní obsah

Do Česka přilétne „Obrácená Jenny“. Vzácný kousek stojí 10 milionů korun

Foto: Prestige Philately Club Prague (PPCP)

Poštovní známka „Inverted Jenny“ je nejvzácnější americká poštovní známka a je vysoká šance, že jeden z exemplářů zamíří i do Česka.

Reklama

Sbírání známek je v časech krize výhodnou investicí. A i díky tomu se teď s vysokou pravděpodobností dostane do Česka i nejvzácnější americká známka Inverted Jenny s odhadovanou cenou 10 milionů korun.

Článek

Do Česka s největší pravděpodobností zamíří exemplář nejvzácnější americké poštovní známky Inverted Jenny.

„Na našem území ji v dějinách filatelie nikdo nikdy neměl. Zamýšlená cena je 10 milionů korun,“ říká filatelista, soudní znalec a člen Prestige Philately Club Prague (PPCP) David Kopřiva, který pomáhá obchod zprostředkovat.

„Pakliže se to podaří, byla by vystavena na konci roku 2023 na bienále Prestige Philately Clubu v Obecním domě,“ doufá David Kopřiva. „Je to velice pravděpodobné, v tomto byznyse se může stát cokoliv, ale je to na 99 procent.“

Vysoká cena, kterou jsou investoři ochotní za poštovní známky zaplatit, je důkazem rostoucí popularity filatelie, oboru zabývajícím se sbíráním poštovních známek. Jen v Česku se letos odhaduje objem trhu se známkami na 800 milionů korun, celosvětově však obrat dělá až 15 miliard dolarů (343 miliard korun).

„Čím horší doba, tím lepší časy pro investice do známek. Filatelie je totiž tradiční bezpečný přístav v dobách přemíry likvidity trhu a během dalších krizových jevů,“ vysvětluje Kopřiva.

Inverted Jenny

A to je i jeden z důvodů, proč by do Česka mohl zamířit unikát ve světě poštovních známek. Inverted Jenny by byla vůbec první v historii české filatelie.

Svůj příběh začala psát dnes již legendární známka 13. května roku 1918. Ten den vydala americká pošta speciální sérii známek věnovanou startu letecké pošty. Jeden z archů známek, na kterých se uprostřed nachází letadlo Curtiss JN-4, byl ovšem vytištěn vadně, s letounem obráceně, tedy podvozkem vzhůru.

Foto: Prestige Philately Club Prague (PPCP)

Inverted Jenny.

Tento arch obsahující 100 známek koupil filatelista William T. Robey. Za arch zaplatil 24 dolarů, aby jej za týden prodal známému philadelphskému obchodníku se známkami Eugenu Kleinovi za 15 tisíc. Při dalších obchodech byl arch rozstříhán na jednotlivé známky, které byly dále prodávány samostatně.

Teď se jedna z legendárních známek pravděpodobně podívá i k nám. Zařadí se tak mezi další slavné a vysoce ceněné známky, kterými se může česká filatelie pyšnit. „Na našem území je i několik dalších drahých známek, například modrý mauritius, ten stojí 80 milionů korun. Tohle je ale největší americká rarita a nikdo ji tu nikdy neměl,“ popisuje Kopřiva.

Dobrý způsob investice, ale připravte si balík

Možná si teď říkáte, že sbírání známek je v současné době vysoké inflace ideální způsob, jak zabezpečit své peníze a možná i něco vydělat. A je to pravda, člověk ale musí disponovat větším množstvím peněz a především být opatrný.

„Rozhodně si nikdo nemůže myslet, že když si dnes koupí libovolnou známku, vydělá na ní. Je třeba velmi důkladně zvažovat, kterou položku pořídit a také je při dnešní situaci velké umění pořídit ji za správnou cenu,“ varuje Kopřiva.

Podle něj je důležité být opatrný a před nákupem se poradit s odborníkem a ideálně si udělat i vlastní průzkum. Jako s ostatními investicemi je nutné sledovat trh, dívat se, jak se vyvíjí cena známek a tak dále.

A taky si potenciální investor musí připravit hodně peněz. „Smysl má začít asi s pěti miliony korun. Milion minimálně, ale pět je ideální, protože za to už se dá vybudovat portfolio konkrétních rarit v požadované diverzitě,“ vysvětluje Kopřiva. Dobré příležitosti jsou podle něj britské kolonie, Indie, Austrálie, československá první republika nebo Amerika.

Odměnou za vysoké počáteční investice vám ale může být stabilní investice s někdy i astronomickými výnosy. Například v roce 2019 koupil český investor starou sicilskou známku známou jako Trinacria za 600 tisíc korun, kterou letos prodal za dvojnásobek.

A podle českého Prestige Philately Club se růst cen známek dá očekávat i nadále. Globální ekonomické tlaky nepolevují a vlna zájmu se tak podle nich dá očekávat i v příštím roce.

Reklama

Doporučované