Hlavní obsah

„Svoboda je správná.“ Hospodští se radují z rozhodnutí soudu

Foto: Iva Špačková, SZ Byznys

Během pandemie došlo v gastropodnikání k poklesu tržeb o 30 až 40 procent. Ilustrační foto

Reklama

Restauratéři vítají rozhodnutí soudu, které ruší omezení pro neočkované. Může to však způsobit vlnu žalob na stát. Během pandemie hospody a restaurace přišly až o 40 procent tržeb.

Článek

Doposud platilo, že kdo nemá očkování nebo neprodělal covid, nesmí využívat restauračních zařízení či hotelů. Nejvyšší správní soud však ve středu toto protipandemické opatření zrušil. Oslovení restauratéři změnu vítají.

Rozhodnutí soudu je časově odložené o sedm dní, poté budou moci výše zmíněná zařízení navštěvovat všichni bezpříznakoví lidé, včetně neočkovaných.

Ministerstvo zdravotnictví má však možnost na situaci reagovat. „Myslím si, že právní tým Ministerstva zdravotnictví na tom začne pracovat. Zároveň si myslím, že dnes došlo i k velké ztrátě důvěry vůči opatřením. Vláda eventuálně může ta opatření ‚napravit‘, ale celá společnost už nebude věřit tomu, že je napraví správně,“ říká Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Doufám, že se brzy vrátíme do normálu. Podle mě je svoboda správná.
Sylvio Spohr, prezident Apronu

Rozhodnutí správního soudu by mělo navíc ulevit i gastroprůmyslu, který kvůli nařízením dlouhodobě přichází o zisky. „Předpokládám, že drtivá většina gastronomických zařízení to uvítá. My objektivně přicházíme o část tržeb a bojujeme o přežití v gastronomii, takže jsem podobný krok očekával. Vnímám to jako přenesení odpovědnosti na občana,“ říká Sylvio Spohr, prezident Asociace restauratérů Apron.

Podle Spohra navíc nebylo nikdy dokázané, že jsou restaurační zařízení ohnisky nákazy. „Doufám, že se brzy vrátíme do normálu. Podle mě je svoboda správná,“ dodává Spohr.

Podobná opatření navíc pro gastronomický průmysl znamenají miliardové výpadky. „Gastro dělalo před covidem denně zhruba 420 milionů na tržbách. Během pandemie došlo k poklesu o 30 až 40 procent. Gastronomie je obrovský obor, ve kterém se točí velké peníze, a dopady nařízení jsou samozřejmě drastické,“ popisuje Kastner.

Na stát můžou zamířit žaloby

Postoj soudu zřejmě přiláká více lidí do hospod či restaurací, Kastner však upozorňuje i na další dopad. „Rozhodnutí indikuje návrat hostů, což je dobrá správa. Ta horší je, že postoj otevírá i cestu k tomu, aby podnikatelé podávali na stát žaloby o náhradu škody. To si myslím, že je vážnější důsledek rozhodnutí,“ vysvětluje Kastner. Podle něj vláda nařízení zruší.

Správní soud má problém především s tím, že očkování není v Česku povinné. Z toho důvodu pak podle soudce Petra Mikeše nedává vynucování očkování smysl.

„Já si myslím, že podobné povely dává soud už delší dobu a ukazuje se, že vláda – jak ta nová, tak ta stará – je nepoučitelná,“ dodává Kastner s tím, že podobnou situaci očekával už v momentě, kdy mimořádné opatření, které soud ve středu zrušil, viděl poprvé.

Majitelé podniků vyhlížejí „návrat do normálu“

Spolumajitelka café-baru Propaganda je s rozhodnutím spokojená. „Nutné kontroly bezinfekčnosti nám markantně snížily tržby. K situaci přistupujeme zodpovědně, ale množství odrazených zákazníků nám stát dostatečně nevynahrazuje. Očkování nyní už také není zárukou toho, že se nákaza nebude šířit,“ uvádí Kamila Lhotáková s tím, že rozhodnutí soudu také částečně upozadnilo snahu kontrolovat zákazníky, kteří do Propagandy přijdou.

Postoj soudu vítá i provozovatelka Pivnice U Pivoje Jana Lesičková. „Z rozhodnutí mám radost a doufám, že už bude klid a vrátíme se do normálu. Lidi jsme samozřejmě kontrolovali, ale vzhledem k tomu, že osoby nesmíme legitimovat, si vlastně mohou ukazovat, co chtějí,“ říká majitelka s tím, že variantu omikron lze chytit i mimo restaurační zařízení.

Majitel pražského klubu Rock Café Lukáš Růžek je však k rozhodnutí, které nakonec může vláda případně zvrátit, lehce skeptický. „Dá se předpokládat, že by k nám chodilo více lidí, těch opatření je dost. Takže úleva by to jistě byla. Ale jestli to bude znamenat vyšší nárůst nakažených, tak se obávám, že atmosféra ve společnosti nebude dobrá a zákazníci stejně nebudou chodit, protože budou opatrní,“ říká Růžek.

Podle majitelky rakovnické Vinotéky Ve Vysoké by se lidé neměli rozdělovat na očkované a neočkované. „Je to svobodné rozhodnutí každého z nás. Proto je rozhodnutí soudu podle mě správným krokem. Od té doby, co se nastavila návštěvnost limitovaná testy, byl okamžitě znát pokles návštěvnosti. K dalšímu došlo poté, co byl vydaný zákaz pro neočkované. Jediné, co nás zachránilo bylo to, že byl advent a lidé alespoň začali kupovat vánoční dárky,“ říká majitelka Barbora Škrancová s tím, že se lidé budou chtít zase potkávat v kavárnách, restauracích a vinotékách.

Reklama

Doporučované