Hlavní obsah

Evropská komise zkontroluje dodávky plynu Gazpromu do Evropy

Foto: Shutterstock.com

Gigant Gazprom je podezříván z manipulace s cenou plynu. Ilustrační foto.

Reklama

Evropská komise v čele s komisařkou Margareth Vestagerovou zkoumá dodávky plynu ruského plynárenského gigantu Gazprom do Evropy. Podle komise měl Gazprom zadržovat dodávky plynu do Evropy a tím uměle zvýšit jeho cenu.

Článek

Společnost Gazprom, která je plně pod kontrolou ruského státu, obvinění z manipulace odmítá. Zástupce Gazpromu ve čtvrtek sdělili ruské kanceláři Interfax, že Evropské komisi poskytli vyžádaná data.

Komisařka Vestagerová v lednu uvedla, že vznesla dotaz na plynárenské společnosti včetně Gazpromu ohledně omezených dodávek. Reagovala tím na obvinění, že ruský podnik zadržoval dodatečnou produkci, která by mohla být uvolněna za nižší ceny. Gazprom, nad nímž má kontrolu stát, tato obvinění odmítá.

Z omezování dodávky plynu a umělému „nafukování“ cen byl Gazprom obviněn již minulý rok. Ceny plynu tehdy vzrostly o bezmála 600 % a mělo to být právě kvůli tomu, že Gazprom neuvolňoval dostatek nasmlouvaného plynu.

Gazprom se hájí tím, že všechny dlouhodobé závazky plní a při vyšší poptávce navyšuje import podle potřeby, přes nasmlouvaný limit.

Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol ve středu uvedl, že Rusko napomáhá k nedostatku zemního plynu. Zároveň připomíná, že se to děje během krize na ukrajinské hranici.

Plynovod Yamal, vyvážející šestinu ruské roční produkce plynu do Evropy a Turecka fungoval ve čtvrtek 24. den na opačný provoz. Směr zpět do Evropy se má obnovit někdy v tomto měsíci.

Nizozemský TTF kontrakt, evropský standard, dosáhl 21. prosince úplného maxima, když vystoupal ke 184,95 eur za megawatt hodinu, když se otočil směr proudu plynovodu Yamal.

Reklama

Doporučované