Hlavní obsah

Akcie ČEZ se prudce propadly. Burzu vyděsila Fialova slova o mimořádné dani

Foto: Seznam Zprávy

Akcie ČEZu se v pondělí propadly o sedm procent. Ilustrační foto.

Reklama

Mimořádná daň ze zisku, o které vede horkou debatu vláda s řadou ekonomů, by mohla poškodit tuzemský kapitálový trh. Akcie energetické firmy ČEZ, na kterou by se daň vztahovala, v pondělí reagovaly prudkým propadem.

Článek

Tuzemskému energetickému gigantu ČEZ hrozí zvláštní daň z tzv. „mimořádných zisků“ plynoucích z energetické krize. Tedy z toho, že výrazně zdražila elektřina i plyn. Analýza Národní rozpočtové rady, kterou minulý týden projednal vládní NERV (Národní ekonomická rada vlády), doporučuje daň z mimořádných zisků ve výši 40 až 60 procent. Nadměrný zisk vyšší, než je průměrný roční zisk energetických firem za posledních pět let, by se nově zdanil právě touto speciální sazbou.

Zavedená daň by zároveň negativně ovlivnila hospodaření ČEZu.
Anna Píchová, analytička Cyrrus

Vládní koalice se shodla na tom, že energetické firmy se musí o své mimořádné zisky plynoucí z energetické krize povinně podělit s lidmi, řekl v sobotu České televizi premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet chce prosadit buď speciální daň, nebo tyto firmy přimět, aby platily státu dobrovolně.

Jeho slova poslala dolů hodnotu akcií ČEZu na pražské burze. Ta v pondělí zareagovala prudkým poklesem o sedm procent na cenu 1 016 Kč za kus.

„Za pondělním propadem akcií ČEZ stojí nepochybně vyjádření zástupců vlády v čele s premiérem Fialou. Pro investory je to samozřejmě negativní zpráva, protože zavedená daň by zároveň negativně ovlivnila hospodaření ČEZu, investorům tak připadne menší zisk,“ říká pro SZ Byznys Anna Píchová, analytička společnosti Cyrrus.

Podle ní však případné mimořádné zdanění rozhodně není ani dobrý signál od vlády směrem k investorům, včetně těch zahraničních, kteří mohou mít zájem o český kapitálový trh. „Tyto kroky vlády mohou jednoduše poškozovat prostředí na tuzemském kapitálovém trhu a odradit investory. Kroky vlády tak vnímám jako nelogické,“ dodává.

„I když zatím není jednoznačné stanovisko, zda se mimořádná daň nakonec v Česku zavede, tak stále více ekonomů a politiků začíná hovořit o jejím možném zavedení. Cílem kroků vlády by mělo být zdanění energetických firem, kterým skokově narostl zisk proti průměru z předchozích let,“ shrnul pro SZ Byznys Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

„Jelikož by zdanění mohlo být opravdu vysoké, tak to samozřejmě má vliv i na českou burzu. Konkrétně u akcií ČEZu pak investoři spoléhali na to, že vysoké ceny energií se budou pozitivně promítat do výsledků firmy. Značná část zisků by tedy nemusela akcionářům připadnout, což je pro ně určitě nepříjemná zpráva,“ dodává.

Reklama

Doporučované