Hlavní obsah

Americké akcie padají. Je teď správný čas na jejich výhodný nákup?

Foto: Shutterstock.com

Akcie v USA zažily nejhorší týdenní propad od roku 2020. Ilustrační foto

Reklama

Akciové indexy v USA zažily nejhorší týdenní propady od roku 2020. Běžný Američan se již začíná ptát, co se to na trzích aktuálně děje. Podle analytiků a investorů jsou ale současné propady v pořádku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký akciový index Dow Jones minulý týden zažil nejhorší týdenní propad od října 2020. Indexy S&P 500 a Nasdaq zase vykázaly nejhorší týdenní ztrátu od března 2020. Za celý minulý týden se Dow Jonesův index snížil o 4,6 procenta. Širší index S&P 500 klesl o 5,7 procenta a technologický Nasdaq dokonce o 7,6 procenta.

Průměrný Američan si již podle finančního serveru MarketWatch začal na internetu zjišťovat, jaké jsou známky krachu na burze.

Podle investičního ředitele společnosti Infrastructure Capital Management Jaye Hatfielda je nyní ale jisté, že trhy aktuálně neprochází krachem. Neexistuje žádná přesná definice pro tržní krach, ale obvykle se popisuje z hlediska času, náhlosti či závažnosti.

Hatfield pro MarketWatch definuje krach na trzích poklesem aktiv o 50 procent, ke kterému může dojít velmi náhle nebo i v průběhu roku. „Současný propad trhu tedy tuto definici nesplňuje, nicméně akcie jsou nyní v křehkém stavu.“

Co se na trzích děje

Nejistota kolem hospodářského růstu společně s vidinou vyšších úrokových sazeb ve Spojených státech aktuálně investory nutí k tomu, aby znovu nacenili technologické tituly a silně rostoucí akciové tituly. K negativnímu tónu mezi investory zároveň přispívá napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, vztahy USA s Čínou nebo nepokoje na Blízkém východě.

„Současná korekce je souhra mnoha faktorů, jako je inflace, růst úrokových sazeb a nadhodnocení trhu. Index S&P 500 překonal korekci deset procent, Nasdaq klesá od maxim o lehce přes 15 procent. To, že klesá Nasdaq je logické, technologické akcie byly nejvíce předražené,“ tvrdí Zdeněk Zaňka, investor a analytik z portálu Trhy.cz.

Souhra takových událostí může vést k medvědímu, tedy klesajícímu trendu. Pokles akciových trhů samozřejmě není nic nového, již v minulosti k takovým korekcím docházelo, ale pro nové investory a možná i některé veterány může současná situace působit trochu znepokojivě.

Index Nasdaq naposledy vstoupil do korekce v loňském březnu. V pátek už ale ztrácel více než 14 procent od svého listopadového maxima a blížil se k fázi takzvaného medvědího trhu, který analytici obvykle popisují jako pokles o nejméně 20 procent od nedávného vrcholu.

Trhy pouze nerostou

Podle Sama Stovalla, investičního ředitele CFRA, by mělo být investorům odpouštěno, pokud si myslí, že trhy pouze rostou. „Trhy byly odolné i během koronavirové pandemie, i přesto je ale běžné, že poklesy o pět a více procent jsou na Wall Street častým jevem,“ uvádí Stovall.

Jde o krach? Ne, je to průměrný pokles.
Sam Stovall, investiční ředitel CFRA

Stovall zároveň uvedl, že současný propad trhů považuje za normální. „Jde o krach? Ne, je to průměrný pokles,“ uvedl jasně pro MarketWatch.

„Poklesům od nuly do pěti procent říkám hluk, ale čím více se blížíme k pěti procentům, tím je hluk hlasitější,“ říká Stovall. Dodal také, že pěti- až desetiprocentní pokles definuje jako mírnou korekci, zatímco v případě minimálně 20procentního poklesu se už jedná o klesající trend.

Čas na nákupy

Radim Dohnal, analytik portálu Capitalinked.com, tvrdí, že nejistota na trzích přetrvává, ať už jde o možnost růstu sazeb v USA, očekávané postupné zpomalování tempa rozsáhlých nákupů aktiv americkým Fedem či potenciál vstupu Ruska na území Ukrajiny.

„Myslím, že pro vstup do dlouhodobějších pozic je času dost. Nicméně vysoká volatilita uvnitř dne vytváří příležitosti během jedné seance nakoupit a za pár hodin prodat, snad s kýženým ziskem vyšším než pět procent,“ tvrdí pro SZ Byznys Dohnal. Takové příležitosti vidí u akcií těžařů zlata a uranu.

Podle analytika Zdeňka Zaňky z portálu Trhy.cz platí, že akciový trh není jeden trh, ale tisíce společností v něm zahrnutých. „Mnoho společností se tak dostává na velmi zajímavé ceny, kdy již dává smysl do nich investovat a propad na burze využít pro nákup akcií za férové ceny,“ tvrdí investor.

Šance, že americká centrální banka zvedne úrokové sazby již na středečním zasedání, je podle Zaňky velmi malá. Na druhou stranu, pokud by ke zvýšení zítra došlo, může to způsobit další pokles.

„Ten by vznikl především kvůli vyšším úrokům na méně rizikových aktivech, což je běžným důvodem korekcí. Pokud máte na spořicím účtu čtyři procenta ročně, pak se hodně lidí rozhodne peníze z akcií přesunout sem, tím akcie dále klesají,“ komentuje Zaňka.

Investor by se měl během korekce trhů podle analytika chovat tak, že jednoduše nakupuje, jako kdyby byl na akciích výprodej.

„Není důvod panikařit, snažme se spíše současné situace na trhu využít. Nesnažme se ale trefit dno, to nedokáže nikdo na světě. Nikdy nevíme, zda je desetiprocentní propad konečný, nebo bude pokračovat, to ukáže až čas,“ uzavírá Zdeněk Zaňka, investor a analytik z portálu Trhy.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované