Hlavní obsah

Celý svět chce zbrojit. Zbrojařské firmy zřejmě čekají světlé zítřky

Foto: David Neff

Akcie českého výrobce zbraní letí vzhůru. Ilustrační snímek.

Reklama

Válka na Ukrajině podnítila mnoho států ke zvýšení výdajů na svou obranu. Z toho aktuálně těží zbrojařské firmy včetně České zbrojovky, jejíž akcie od pondělí výrazně posilují.

Článek

Akcie České zbrojovky, se kterými se obchoduje na pražské burze, se od počátku války Ruska s Ukrajinou posunuly od úrovní kolem 520 korun k aktuálním 620 korunám, jak vyplývá z údajů společnosti Patria Finance.

Zbrojařská firma těží z informací o možných nových armádních kontraktech na zbraně. Dá se totiž logicky očekávat, že kvůli válce na Ukrajině rapidně stoupne poptávka řady států po zbraních k posílení obrany.

Kolem 16:00 středoevropského času akcie zbrojařské firmy rostly o téměř deset procent. Podobným tempem přitom rostly již během pondělního obchodování.

„V pondělí oznámilo Německo, že posílí rozpočet na armádu, takže je jasné, že budou vznikat nové zbrojní zakázky a z toho budou logicky profitovat výrobci zbraní. To se týká i České zbrojovky,“ tvrdí pro SZ Byznys Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities.

Akcie České zbrojovky v únoru posílily o 7,98 procenta. Od začátku roku pak přibližně o 12 procent, a jsou tak od začátku roku nejvíce rostoucím titulem v pražském indexu PX.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Na trzích podle Křečka aktuálně rostou především dva sektory, prvním je právě sektor zbrojařských firem a druhým pak sektor kyberbezpečnosti.

„Kybernetické útoky se aktuálně množí jako houby po dešti, mnohé vládní instituce zároveň nejsou optimálně zabezpečeny, což může být velký problém,“ odhaduje Křeček. Do sektoru kyberbezpečnosti by podle něj měly vlády investovat daleko více peněz.

Reklama

Doporučované