Hlavní obsah

Konference Outlook 2022: Pro většinu lidí je vrcholem investování „stavebko“

Záznam druhé části konferenci Amundi Outlook 2022. První část najdete níže v článku.Video: Amundi, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Panuje doba nezvykle silné inflace a zvyšujících se úrokových sazeb. Jak své peníze ochránit? Seznam Zprávy vysílaly konferenci Amundi Czech Republic o investování v nejistých časech rostoucích cen.

Článek

Bude to další rok s covidem, ale také s roky nevídanou inflací. Češi tedy mají nejméně dva podstatné důvody, aby se na počátku roku 2022 zamysleli, jak nakládají se svými úsporami, a udělali si inventuru ve svých rodinných portfoliích.

Jak nejlépe ochránit peníze? Pozvání na konferenci Amundi Czech Republic o investování přijali řečníci, kteří zmínili očekávané dění nejen na finančních trzích, představili makroekonomické výhledy a přidali i některé tipy, jak investovat v pandemické době. Záznam obou částí konference naleznete v článku.

Z programu Outlooku 2022

Konference se konala 13. ledna 2022 v pražském hotelu Hilton a virtuálně na stránkách Seznam Zpráv

Úvodní řeč: Franck du Plessix, generální ředitel Amundi Czech Republic

Myšlenky roku 2022 v 90 vteřinách: Jak vidí jednotlivé osobnosti rok 2022 - Vladimír Kořen, Radovan Vávra, Roman Pospíšil

Makroekonomické výhledy: Monica Defend, Petr Šimčák, Petr Zajíc

Amundi 2022: Jan Chlumský, Marek Nisler, David Greene a Jakub Himl

Panelová diskuze s moderátorkou Seznam Zpráv Markétou Bidrmanovou: diskutují Radovan Vávra, Petr Šimčák (Amundi), Miroslav Hiršl (Komerční banka), Aleš Skála (UniCredit Bank)

„Centrální banky budou muset přijmout správná opatření na podporu ekonomik, centrální banky v rozvíjejících se zemích budou muset dále zvyšovat úrokové sazby,“ uvedla Monika Defendová, ředitelka výzkumu Amundi. Vysoká inflace postihuje mnoho zemí včetně Česka.

První část konference Amundi Outlook 2022.Video: Seznam Zprávy

„Období nízkých sazeb kolem nuly s velmi nízkou inflací již skončilo,“ dodala. Ekonomiky zemí si podle ní budou muset zvyknout na vyšší úrokové sazby a také na vyšší inflaci.

V rámci makroekonomického výhledu pro letošní rok skupina Amundi očekává globální inflaci ve výši čtyř procent, stejným tempem očekává i růst hrubého domácího produktu (HDP). Defendová zároveň upozornila, že ekonomiky mohou čelit stagflaci - tedy období, kdy dochází k růstu cen a současné ekonomické stagnaci.

Češi v investování pokulhávají

Češi jsou v investicích velmi konzervativní, shodli se diskutující v rámci konference - za vrchol svého investování většina lidí považuje uložení peněz do stavebního spoření.

Většina Čechů neinvestuje do ničeho, chybí zde jakási popularizace investování a seznamování s riziky.
Miroslav Hiršl, člen představenstva Komerční banky

„Většina Čechů neinvestuje do ničeho, chybí zde jakási popularizace investování a seznamování s riziky, která jsou však v dlouhodobém horizontu velmi malá,“ řekl Miroslav Hiršl, který je v představenstvu Komerční banky a zároveň ředitelem retailového bankovnictví.

Podle diskutujících by tuzemské banky měly více pracovat na tom, aby investiční produkty pro drobné investory byly více srozumitelné. Podle Petra Šimčáka, šéfa investic české pobočky Amundi, je kromě „honby Čechů za konzervatismem“ a neochoty přijmout investiční riziko problém také ve zdatnosti rozpoznat ověřené produkty.

„V Česku se nedávno stalo poměrně dost případů, kdy lidé věřili na první pohled dobrým produktům nebo fondům, ale ve finále přišli o mnoho peněz,“ uvedl. Diskutující se zároveň shodli, že tuzemským obyvatelům chybí zájem o investování, a také proto proti vyspělým zemím v investování pokulhávají.

Lék na inflaci? Nehledat ukvapená řešení

Petr Šimčák z Amundi obecně radí nepanikařit z aktuálních čísel inflace, ale naopak doporučuje držet se běžných postupů, které investování nabízí.

Obecně doporučuji držet třetinu prostředků v akciích, třetinu v nemovitostech a zbývající třetinu v dluhopisech a hotovosti.
Petr Šimčák, Amundi

„Pokud hovořím o alokaci investic, tak obecně doporučuji držet třetinu prostředků v akciích, třetinu v nemovitostech a zbývající třetinu v dluhopisech a hotovosti,“ uvedl.

Diskutující se dále shodli, že je důležité netrvat každý rok na tom, aby investice byla v plusu. „Lidé by rozhodně neměli analyzovat každou položku ve svém portfoliu, zda poráží inflaci, a být tím paralyzovaní,“ uvedl Miroslav Hiršl z Komerční banky. Dodal také, že není nutné vyhledávat nějaký zázračný produkt s vysokým výnosem a likviditou.

„Investorům bych doporučil nedělat ukvapená rozhodnutí investicemi do produktů, kterým nerozumíte. Pokud si člověk v investicích nevěří, určitě je dobrou volbou vyhledat profesionály, kteří budou vaše peníze spravovat,“ dodal v diskuzi Aleš Skála, šéf oddělení finančních institucí z UniCredit Bank.

Reklama

Doporučované