Hlavní obsah

Hlavní je jistota, akcie ČEZ stoupají i přes daň a zastropování cen

Foto: Seznam Zprávy

Akcie energetického giganta reagují na zastropování cen pozitivně. Ilustrační foto.

Reklama

Akcie energetické společnosti ČEZ v úterý rostou přibližně o čtyři procenta poté, co vláda v pondělí večer oznámila rozhodnutí o stanovení maximálních cen energií. Kolem poledne se akcie obchodovaly kolem 976 korun za kus.

Článek

Ačkoli vláda včera opět potvrdila, že počítá s připravovanou daní z neočekávaných zisků, která se bude týkat energetických firem, a zároveň zastropovala ceny energií pro maloodběratele, akcie společnosti ČEZ dnes vyrazily vzhůru. Ukázalo se totiž, že mnohem důležitější je pro akciové trhy jistota.

Podle některých oslovených odborníků je tak oznámení vlády pro akcie energetického giganta ČEZ pozitivní zprávou. Odpadla totiž alespoň částečná nejistota, která na trhu panovala posledních několik týdnů právě kvůli nejasné představě, jak politici chtějí konkrétně řešit situaci na energetickém trhu. Výsledkem této nervozity byl tříměsíční pokles akcií o 18 procent z červnové ceny nad 1 100 korunami za akcii.

Strop na silovou elektřinu bez nákladů na distribuci byl ministry stanoven na 6 tisíc korun za megawatthodinu (MWh). Koncový zákazník by spolu s distribucí měl za elektřinu platit zhruba 7 až 9 tisíc korun za MWh. U plynu by strop měl být stanoven na 3 tisíce korun za MWh.

Analytik Petr Bártek z České spořitelny pro SZ Byznys říká, že oznámení vlády má na akcie ČEZ pozitivní dopad. „Akcionáři mají alespoň částečnou jistotu, co bude. Naopak nejisté jsou další kroky kolem daní z mimořádných zisků. Předpokládám, že vláda představí původní návrhy Ministerstva financí,“ říká.

Výnos z daně z neočekávaných zisků, tzv. windfall tax, která se má týkat bank, energetických firem a rafinérií, očekává ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v příštím roce ve výši 70 miliard korun. Platit by podle něj měla tři roky.

Podle energetického experta a poradce investiční skupiny J&T Michala Šnobra se trh uklidnil. „Akcie ČEZu reagují pozitivně, protože vláda konečně po sérii nejasných prohlášení a nevědomosti přišla alespoň s něčím, co si trh vyložil pozitivně,“ tvrdí.

Růst akcií ČEZ může mít podle analytika Komerční banky Bohumila Trampoty řadu důvodů. „Cenový strop, který navrhuje vláda, je vyšší, než za co prodává ČEZ pro tento rok a jaká je očekávaná cena pro příští rok,“ řekl Trampota.

Ministr financí Zbyněk Stanjura v pondělí uvedl, že dopad stanovení cenového stropu energií do státního rozpočtu bude maximálně 130 miliard korun a vláda ho plánuje vykrýt mimo jiné právě z daní z mimořádných zisků a dividend.

To je podle analytika Fio banky Jana Rašky pro akcie ČEZ negativní zprávou. „Byť se domnívám, že regulatorní rizika mohou být v současnosti z velké části v ceně akcie ČEZ již započítaná. Důkazem toho je, že akcie ČEZ nejsou včerejším (pondělním) prohlášením vlády negativně ovlivněny. Naopak rostou,“ uvedl Raška.

„Takzvaná windfall daň nebude z legislativních důvodů zavedena dříve než v roce 2023. Do našich odhadů jsme již zahrnuli 50procentní daň z nadprůměrných zisků. Tento odhad může být mírně pod finální schválenou hodnotou, ale předpokládáme, že v současnosti je již mnohem vyšší dopad zahrnutý v ceně akcií ČEZ,“ dodává Bártek z České spořitelny.

Reklama

Doporučované