Hlavní obsah

Investoři už ztrácejí chuť na veganské akcie

Foto: Shutterstock.com

Akcie firmy Beyond Meat jsou letos níže o 80 procent. Ilustrační foto.

Reklama

Ačkoliv hnutí propagující rostlinnou stravu, která je prý ekologičtější než konzumace masa a mléka, sílí, její přednosti se zdaleka nepromítají do výsledků veganských společností, s jejichž akciemi se obchoduje na burzách.

Článek

Akcie firem produkujících veganské výrobky letos doslova hoří, protože většině těchto firem se zdaleka nedaří naplňovat očekávání investorů. Příkladem může být producent mléčných náhražek Oatly či dodavatel náhražkových burgerů Beyond Meat. Nejen tyto společnosti se snaží marně odrazit kolaps svých akcií, který je v letošním roce postihl.

Zdá se, že investoři už na „veganské akcie“ ztrácejí chuť. Zpracovatelé masa se ve velkém vracejí na trh, zatímco většina akcií rostlinných výrobců se v letošním roce hluboko propadá. Hodnota akcií šesti veganských firem, které nedávno vstoupily na burzu, klesla ke konci minulého měsíce v průměru o 77 procent, napsala investiční společnost eToro.

Hodnota deseti největších veganských akcií pak za poslední rok klesla přibližně o polovinu a za předchozí dva roky o 36 procent. Přitom ekvivalentní koš akcií nejznámějších společností produkujících maso by v dolarovém vyjádření ztratil za poslední rok pouze 12 procent a za poslední dva roky by sedm procent získal.

Výběr akcií v každém koši byl založen na akciích s největší tržní kapitalizací kótovaných na burzách po celém světě s tržbami plynoucími především z živočišných bílkovin nebo veganských produktů, jako jsou například alternativní bílkoviny, nápoje či kosmetika. Oba koše mají stejnou váhu a obsahují deset akcií.

Výkony indexů v průběhu času

Doba investováníIndex s masnými akciemiIndex s veganskými akciemiNasdaqFTSE 100
1 rok-12%-51%-28%-3%
2 roky7%-36%-4%22%
3 roky-10%38%35%-3%
5 let5%20%67%-5%

Poznámka: Údaje o vývoji akcií jsou k 26.10.2022. Výkonnost indexů vypočtená v USD.

Zdroj: eToro, Refinitiv, Yahoo Finance

Změna trendu

Pokud ale vynecháme krátkodobý pohled, tak by v delším časovém období byl veganský index stále lepší investicí než index masných akcií, který by za tři roky vynesl 38 procent oproti zápornému desetiprocentnímu výnosu „masného indexu“. Veganské akcie by na tom byly lépe i za posledních pět let.

To je ale dáno výhradně fenomenálním růstem amerického výrobce veganských nápojů Celsius Holdings, jehož cena akcií na burze Nasdaq za pět let neuvěřitelně vyskočila o více než 1 500 procent. Vývoj veganských akcií v letošním roce ovšem naznačuje možný obrat trendu.

„Mnohé z takzvaných veganských akcií během širšího boomu rizikového kapitálu a technologií v posledních několika letech prudce vzrostly, ale nyní se v náročných tržních podmínkách, vysokých úrokových sazbách a riziku recese propadají. Mnohé z těchto akcií si po relativně nedávném uvedení na burzu vedly hrozivě, ačkoli úspěchy, jako je Celsius, ukazují, že v tomto prostoru určitě existují příležitosti,“ vysvětluje stratég pro globální trhy z eToro Ben Laidler.

Za období pěti let by ani jeden ze zmíněných indexů nepřekonal výnosy indexu Nasdaq, který vzrostl o 67 procent. Oba si ale v tomto období vedly mnohem lépe než například britský akciový index FTSE 100, který poklesl o pět procent.

Index s veganskými akciemi zahrnoval kromě společnosti Celsius Holdings také známé společnosti vyrábějící náhražky masa a mléčných výrobků, jako jsou výše zmíněné Beyond Meat a Oatly, jejichž cena akcií v roce 2022 prudce klesla, a to nedlouho po vstupu na burzu Nasdaq.

Koš akcií byl složen také ze značek zaměřených na veganství v jiných odvětvích, například z kosmetické společnosti ELF Beauty. Koš masných akcií zahrnoval giganty produkující maso, jako je brazilská firma JBS, největší zpracovatel masa na světě, a americký výrobce masa Tyson Foods.

Jak si letos vedou akcie z obou segmentů

Veganské akcieVýkonMasné akcieVýkon
Beyond Meat-80,31%Tyson-22,97%
Oatly-79,90%Hormel0,70%
Local bounti-64,65%BRF-52,57%
Tattooed chef-89,45%Pilgrims Pride-7,06%
AppHarvest-71,47%Archer Daniels43,19%
Ingredion1,40%JBS-37,73%
Olaplex Holdings-81,43%WH Group-9,82%
ELF Beauty65,37%Marfrig-55,41%
Celsius Holdings39,36%Minerva21,89%
National Beverage13,57%NH Foods-32,00%

Poznámka: Údaje o vývoji akcií jsou k 24.10.2022. Výkonnost akcií vypočtená v USD.

Zdroj: eToro, Yahoo Finance

„Co se týče nejnovějších trendů, zatímco se veganské produkty stále rozšiřují, zavedené společnosti a potravinářští giganti se nyní brání a expandují do nových bezmasých výrobkových řad, přičemž využívají své výhody z hlediska rozsahu a distribuce,“ popisuje Laidler.

Výkonnost tradičních masných akcií byla podle něj pomalá a stabilní a tyto společnosti nyní pravděpodobně těží z toho, že spotřebitelé v souvislosti s krizí životních nákladů přecházejí na levnější zdroje bílkovin, zatímco investoři se v současné situaci přiklánějí spíše k základním hodnotovým akciím.

Světlé zítřky

Podle společnosti Statista ale trh s veganskými potravinami poroste a v roce 2025 bude mít hodnotu přes 22 miliard dolarů (přes 515 miliard Kč). V loňském roce se velikost tohoto trhu blížila 16 miliardám dolarů.

Nedávná analýza společnosti Grand View Research pak předpokládá, že velikost celosvětového odvětví veganských potravin dosáhne v roce 2030 hodnoty 37,45 miliardy dolarů a v letech 2022 až 2030 poroste ročním tempem 10,6 procenta, uvedla agentura Bloomberg.

Nejvíce veganů na počet obyvatel má Indie. Podle průzkumu Statisty provedeného v roce 2021 je jich téměř čtvrtina. Pro srovnání, ve Spojených státech se za vegany označilo pouze pět procent respondentů. Podle výzkumu agentury Ipsos v roce 2020 ze svého jídelníčku zcela, nebo alespoň částečně maso vyřazoval každý desátý Čech.

Reklama

Doporučované