Hlavní obsah

Kolik byste vydělali, kdybyste „tenkrát“ investovali do těchto společností?

Foto: Pixabay.com/PIX1861

Stoupající křivka u některých firem je lákavá. Ale kdo to tenkrát mohl vědět.

Reklama

Pokud byste v roce 2000 koupili akcie Applu, mohli jste mít slušný „balík“. Redakce SZ Byznys pro čtenáře vypracovala interaktivní grafiku, kde si můžete najít, v jaký obnos by se proměnila investice tisíce dolarů do firem v USA.

Článek

Říkali jste si někdy, kolik peněz byste bývali vydělali na burze, kdybyste investovali do akcií firmy Apple ještě předtím, než Steve Jobs v roce 2007 představil světu iPhone?

Připravili jsme pro vás interaktivní grafiku, která jednoduše zobrazuje zhodnocení, jehož šlo dosáhnout investicí jednoho tisíce dolarů do vybraných korporací v USA. A jelikož nejznámější kryptoměna bitcoin je v celosvětovém měřítku stále populárnější, nechybí pohled ani na něj. Nadšenci, kteří do bitcoinu investovali krátce po spuštění, mohli dosáhnout tak vysokých zisků, že jsme kvůli tomu museli zmenšit písmo, aby se tam všechny cifry vešly…

Jako příklady jsme vybrali korporace z různých sektorů amerického akciového trhu, s jejichž produkty se setkáváme v každodenním životě. Jako počáteční datum investice jsme většinou zvolili rok 2000, tedy pokud se daná společnost na burze již obchodovala.

Zpětný pohled na potenciální investice může být poněkud depresivní záležitostí. Koneckonců pokud by investování bylo snadným způsobem, jak zbohatnout, byli by bohatí „všichni“. Samozřejmě v reálném světě to takto nefunguje a i ti nejopatrnější investoři se musí vyrovnat s občasnými propady finančních trhů.

Pro lepší představu jsme proto přidali i propočet průměrného meziročního výnosu. Třeba investice tisíce dolarů do akcií Microsoftu v lednu 2000 by měla v prosinci 2021 hodnotu 6 745 USD. To je zhodnocení o více než 500 %, ale v přepočtu na průměrný meziroční výnos jde „jen“ o 9 % ročně.

Nebo také naopak: to, co v meziročním srovnání působí jako skromný zisk, se v dlouhodobém časovém horizontu může ukázat jako velmi výnosná investice. Samozřejmě jen za předpokladu, že se z růstu nestane pokles…

Jedním z potenciálně nejlukrativnějších, ale zároveň nejrizikovějších startů pro začátek investice je období, kdy společnost poprvé vstupuje na burzu s primární veřejnou nabídkou svých akcií (IPO – Initial public offering). Investice v rámci IPO však může být jako jízda na horské dráze se závratnými výškami a děsivými propady. Nicméně pokud by investor vložil peníze v pravý čas například do Googlu či Amazonu, seděl by dnes na slušném finančním obnosu.

Rychle rostoucí Tesla

Jednou z nejrychleji rostoucích akcií během posledních let je bezpochyby Tesla, která měla IPO v roce 2010. Automobilka se dostala do veřejného povědomí o dva roky dříve, když začala vyrábět sportovní model Tesla Roadster.

Od prvního prodeje tohoto elektromobilu prodala společnost Elona Muska více než jeden milion vozů na elektrický pohon. Od uvedení společnosti na americkou burzu Nasdaq vzrostly akcie tohoto lídra odvětví elektromobilů o neuvěřitelných 23 600 procent.

Technologičtí hráči

Amazon, Apple, Microsoft a Google netřeba asi představovat – jedná se o čtyři zásadní technologické hráče z USA, kam můžeme zařadit rovněž Facebook. Zmínění giganti jsou dominantní ve svých oblastech technologií, například tedy v e-commerce, online reklamě, spotřební elektronice, počítačovém softwaru nebo umělé inteligenci.

Celková hodnota těchto společností dosahuje několika bilionů dolarů, a řadí se tak jednoznačně mezi nejhodnotnější společnosti na světě. Navíc jsou považovány za jedny z nejprestižnějších a nejselektivnějších celosvětových zaměstnavatelů. Co se týče zhodnocení akcií, jednoznačně nejlépe z nich si vede výrobce iPhonů Apple, jehož akcie od roku 2000 vzrostly o více než 17 tisíc procent.

Móda a rychlé občerstvení

Mnohé ze společností zaměřených na módu a rychlé občerstvení mají dlouhou historii, a kdo nasedl do rozjetého trendu opravdu včas, nemusí dnes rozhodně litovat. Vezměme si například společnost McDonald's, která vstoupila na burzu v roce 1965. V této době měl řetězec s rychlým občerstvením asi 500 poboček, dnes je to více než 38 tisíc. Pokud jste do této společnosti investovali na začátku 21. století, můžete se dnes těšit z 500procentního zhodnocení.

Z módního sektoru stojí za pozornost určitě společnost Nike, vyrábějící převážně sportovní oblečení, která vstoupila na burzu v roce 1980. Od té doby si vede rozhodně dobře. Pakliže člověk do této společnosti investoval tisíc dolarů v roce 2000, měl by dnes podle aktuálního kurzu více než půl milionu korun.

Fenomén bitcoin

V posledním příkladu se podíváme na nejznámější světovou kryptoměnu a na její zhodnocení od roku 2010 (v námi zvoleném roce 2000 s ním ještě nešlo obchodovat). Bitcoin vznikl v roce 2009 a vytvořil ho člověk nebo skupina lidí pod pseudonymem Satoši Nakamoto.

Investice do kryptoměn v současné době připomínají globální mánii a do obchodování s kryptoměnami se pouštějí až miliony drobných střadatelů na celé planetě. Vidina obřích zisků je samozřejmě velmi lákavá, je ale potřeba počítat i s celou řadou rizik. Názory na bitcoin se u analytiků a ekonomů liší – část z nich považuje bitcoin za nafouknutou bublinu, část v něm zase spatřuje ohromný potenciál.

Reklama

Doporučované