Hlavní obsah

Musk kupuje Twitter, dobrá zpráva pro investory, nebo „muskoidní“ optimismus?

Foto: Shutterstock.com

Musk kupuje Twitter. Je to pro investory dobrá zpráva? Ilustrační obrázek.

Reklama

Popularita sociální sítě Twitter od jejího založení rapidně vzrostla, ale už ne tak hodnota akcií. Poté, co Elon Musk oznámil nákup této platformy, se však vyhlídky akcionářů zdají být trochu růžovější.

Článek

Elon Musk se po několika týdnech „dramatu“ konečně dohodl na koupi populární sociální sítě Twitter, na které tento nejbohatší muž světa často pronáší své komentáře a někdy i uštěpačné poznámky. Globální popularita této společnosti sice od jejího založení v roce 2006 prudce vzrostla, avšak u akcionářů vyvolávala zatím spíše frustraci.

Obě strany nakonec našly společnou řeč a domluvily se na obchodu za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Tento „deal“ samozřejmě vyvolává řadu otázek. Jednou z nich bezpochyby je, co tento gigantický obchod znamená pro hodnotu akcií a samotné investory.

Rodák z Jihoafrické republiky zhruba před dvěma týdny překvapil nejen svých více než 80 milionů sledujících, když právě na Twitteru oznámil, že podal nezávazný návrh Komisi pro cenné papíry na koupi kmenových akcií Twitteru za 54,20 dolaru za akcii. A představenstvo společnosti s návrhem posléze souhlasilo.

Muskovu nabídku na koupi sociální sítě kvitovali především individuální investoři, kteří podle údajů společnosti Vanda Research během dubna vložili do akcií Twitteru 747 milionů dolarů. To je téměř desetinásobek průměrných měsíčních nákupů oproti loňskému roku.

Dobrá cena

„Nabídka Elona Muska na vykoupení akcií Twitteru za 54,20 dolarů za akcii je pro akcionáře dobrou cenou. I představenstvo společnosti s návrhem na výkup souhlasilo. Z fundamentálního pohledu není totiž Twitter nijak silný a jeho dlouhodobá držba nevypadá nijak zvlášť atraktivně,“ uvedl pro SZ Byznys investor Ondřej Hartman ze společnosti FXstreet.cz.

Společnosti ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesl čistý zisk na 182 milionů dolarů (3,9 miliardy Kč) z předloňské srovnatelné hodnoty 222 milionů dolarů. Celoročně ale Twitter zůstal ve ztrátě, byť ji výrazně snížil.

Za celý loňský rok čistá ztráta společnosti prudce klesla, a to na 221 milionů z 1,1 miliardy dolarů v roce 2020. Výsledky za první čtvrtletí letošního roku společnost oznámí tento týden ve čtvrtek.

Pro většinu akcionářů je koupě pozitivní zprávou. Dostanou za akcii o 38 procent více ve srovnání s cenou před oznámením zájmu Muska.
Jiří Tyleček, analytik X-Trade Brokers

Twitter je podle Hartmana černou ovcí všech obřích technologických společností a o ziscích Meta (Facebook) se mu může jen zdát. Za rok 2021 byla společnost stále ve ztrátě a tržby činily jen šest dolarů za akcii, ani skokové navýšení marže by proto příliš nepomohlo. „Můžeme jen spekulovat, jestli zářná aura Elona Muska dokáže zvýšit schopnost Twitteru generovat hotovost,“ dodává Hartman.

„Pro většinu akcionářů je koupě pozitivní zprávou. Dostanou za akcii o 38 procent více ve srovnání s cenou před oznámením zájmu Muska. Samozřejmě dlouhodobí akcionáři mohli cílit na vyšší cenu, ale vyplacené prémium je velmi slušné. Ve srovnání s českými luhy a háji mě napadá srovnání s odkupem Monety, kde nabídnuté prémium ze strany PPF bylo mnohem nižší,“ tvrdí pro SZ Byznys analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Společnost se ale za poslední roky podle něj takřka nepohnula. „Ano, přibylo sice srdíčko a délka zprávy se natáhla, ale ve srovnání s ostatními sociálními sítěmi zůstával Twitter pozadu,“ tvrdí analytik.

„Souhlasím s Muskem, že síť má potenciál, který se zatím managementu nepodařilo využít. Na druhou stranu oceňuji, že platforma zatím výrazně neobtěžovala reklamou. Část uživatelů se bojí novinek, a proto mají na tento obchod negativní náhled,“ říká Tyleček.

Nepříliš dobrá investice

Akcie Twitteru se aktuálně po Muskově nabídce na převzetí obchodují těsně nad 51 dolary za akcii.

Konkrétně v pondělí akcie společnosti vzrostly o 5,7 procenta a uzavřely na 51,70 dolarech, což je nejvýše za posledních pět měsíců. Před oznámením dohody v průběhu obchodního dne akcie v jednu chvíli přesáhly i 52 dolarů.

„Jestliže růst ceny akcie bude pokračovat, tak zřejmě nebude podložený fundamentem a tento růst bude umělý, ‚muskoidní‘. To je rizikové především v aktuálním období růstu úrokových sazeb, které všechny předpokládané zisky daleko v budoucnu nemilosrdně diskontují na nižší hodnotu,“ odhaduje Hartman z FXstreet.cz.

Twitter byl v minulosti spíše špatnou investicí, co se týče dlouhodobějšího horizontu. Cena jeho akcií se od první veřejné nabídky v roce 2013 prakticky nezměnila. Muskem nabízená cena by tak akcionářům alespoň dala šanci na zisk z jejich investice.

Reklama

Doporučované