Hlavní obsah

Technologické akcie zažívají výprodej, trhy svírá nervozita

Foto: Shutterstock.com

Technologický index letos ztrácí přes sedm procent.

Reklama

Obavy z dalšího zpřísňování monetární politiky americké centrální banky vedou investory k tomu, že se v prvních týdnech letošního roku odvracejí od akcií technologických firem. Jejich hlavní index tak letos ztrácí už sedm procent.

Článek

Vidina dalšího zvyšování základních úrokových sazeb ve Spojených státech letos zatím rozhodně nepomáhá technologickým akciím. Naopak, akciový index Nasdaq, ve kterém jsou technologičtí obři zastoupeni, od začátku letošního roku ztrácí lehce přes sedm procent. Podle společnosti BofA Securities, která spadá pod finanční ústav Bank of America, se investoři od technologických firem s počátkem nového roku odvracejí.

Průzkum analytiků ze 7. až 13. ledna ukázal, že manažeři investičních fondů snížili nákupní doporučení na nejnižší úroveň od prosince 2008. Tedy od doby, kdy se svět potýkal s hlubokou finanční krizí. Průzkumu se zúčastnili investoři, kteří mají ve správě aktiva za více než 1,2 bilionu dolarů (25,7 bilionu Kč).

Samostatný měsíční průzkum vypracovaný finančním ústavem Deutsche Bank pak ukázal, že drtivá většina respondentů se domnívá, že akcie amerických technologických firem jsou silně nadhodnoceny. K pesimismu investory vede také politika americké centrální banky (Fed) a růst výnosů dluhopisů.

Výnos klíčového dluhopisu americké vlády se splatností deset let se v úterý vyšplhal nad 1,83 procenta. Dostal se tak nejvýše za dva roky. Výnosy se pohybují opačně k cenám, vyšší výnos je tedy výsledkem poklesu ceny. To pak ovlivňuje monetární politiku Fedu.

Nad očekávání vysoká inflace je i nadále převažujícím faktorem v těchto obavách. Ten protiklad, kterým je agresivnější Fed, ale u respondentů vzbuzoval tento měsíc mnohem větší obavy.
Analytici Deutsche Bank

„Nad očekávání vysoká inflace je i nadále převažujícím faktorem v těchto obavách. Ten protiklad, kterým je agresivnější Fed, ale u respondentů vzbuzoval tento měsíc mnohem větší obavy,“ poznamenali podle agentury Reuters analytici Deutsche Bank. Zvyšování úrokových sazeb technologickým firmám obecně neprospívá, protože jim zdražuje úvěry.

Americká centrální banka bude o své měnové politice jednat příští týden ve středu. Podle očekávání banka naznačí, že v březnu poprvé od příchodu koronavirové pandemie přikročí ke zvýšení úrokových sazeb.

Akcie technologických firem si investoři oblíbili zejména za pandemie covidu-19. Nutnost zůstávat doma totiž prospěla zejména internetovým firmám, jako je například poskytovatel softwaru pro videohovory Zoom Video Communications.

Americký burzovní index Nasdaq, ve kterém je zastoupeno mnoho akcií z odvětví vyspělých technologií, za loňský rok zpevnil zhruba o 21 procent. Za posledních deset let pak vzrostl o více než 400 procent.

V reakci na očekávané zvyšování úrokových sazeb ve více zemích a s tím spojené úvěrové problémy pro technologické firmy se investoři zaměřili na další akcie, zejména pak v Evropě. V hledáčku mají cyklické bankovní tituly, komodity nebo akcie průmyslových podniků – tedy sektory, kterým by vyšší úrokové sazby naopak měly prospět.

Trhy jsou nervózní

Pokud se podíváme na aktuální volatilitu amerických indexů, je patrné, že trhy jsou nervózní, což pro SZ Byznys potvrdil Jiří Tyleček, analytik X-Trade Brokers. Volatilita akcií a jiných aktiv má nejčastěji tendenci růst v dobách nějaké nejistoty nebo strachu. Pokud cena daného instrumentu padá, tak je to zpravidla mnohem rychleji než v případě jejího růstu.

Investoři tak v dobách nejistoty často panikaří a zbavují se pozic, což lze vidět na indexu Nasdaq. Trhy jsou podle Tylečka v současné době nervózní hned z několika důvodů. „Tím hlavním je posun v pohledu na měnovou politiku americké centrální banky, který tlačí vzhůru výnosy z bondů,“ říká analytik.

„Situace nejvíce dopadá na technologické akcie – jejich hodnota hodně závisí na odhadu vývoje budoucího cash flow, které se diskontuje do současnosti, a na malé společnosti, které mají vyšší ukazatel debt-to-equity (poměr kapitálu věřitelů a kapitálu akcionářů – pozn. red.),“ říká Tyleček.

Z technologií pak podle analytika nejvíce klesají společnosti se slabými hospodářskými reporty – často ve ztrátě s neperspektivním vývojem tržeb. „Navíc se hlavní indexy nacházely v blízkosti historického maxima a od koronavirového propadu si neprošly výrazným výprodejem,“ uzavírá Tyleček z X-Trade Brokers.

Reklama

Doporučované